Страници

26 март 2013 г.

Блонди блокчета

     Странно  име, но само това ми дойде на ум, когато ги видях какъв цвят добиха.  Според идеята ми - трябваше да са още по-бели, но тия бисквити със сметана се оказаха с наситено бежов цвят. И ако не ме болеше петичката, щях да ходя на магазина за други бисквити, щото кой да види, че единия пакет, дето купува са капучино-бисквити.
     Получиха се наистина страхотни блокчета, доста сладки, макар без добавена захар, а кокоса, който сложих да сгъстя още сместа съвсем допадна на госпожицата, заради която ги направих и мислех да са и подарък за наближаващия ден рожден.  Ром кисело мляко държи ли, че и аз сладки за показване.  Мдааааа, трета поредна рецепта е сладка. 



     Продуктите са долу-горе като на сладкия салам.  Разликата освен във вкуса тук, е и в цветовете, повечко цветни захаросани плодове (луд на шаренко се радва) и в оформянето.  Но пък си имам любител на белия шоколад в къщи и този сладкиш направих специално  за нея. 
     Много бърз сладкиш. И така икономично го нарязах и разпределих в хартиените капсули, та чак се харесах :girl_haha:  Най-малкото имаме си сладко за цялата седмица. Или поне така си мисля.


Продукти: 
1 пак. бели бисквити (Роден край 190гр.)
1 пак масло - 125 гр
50 мл течна сметана
30 мл ром
30 мл сок от портокал (или в тия мл. някаква течност - може и компот)
50 гр. бял шоколад
1 ч.ч. (240мл) сушени плодове - цветни, захаросани. Ананас, папая, кайсии, вишни, пъпеш - различни цветове, в стил "Луд на шаренко се радва"; но от по-меките,  не хербарии
1 ч.ч. ядки - орехи, белени бадем и фъстъци са моите 
100 гр. кокосови стърготини



и още: 
50 гр. масло
30 мл. олио
30 мл. течна сметана
150 гр. бял шоколад 


Приготвяне: 

* Бисквитите се мелят (или начупват) на едро. 
* Ядките се мелят или нарязват - също не много ситно.
* Захаросаните плодове се нарязват на ситни кубчета. 
* Прибавя се и кокоса и всичко се разбърква с лъжица, да се размеси.
* Маслото се разтопява заедно със сметаната, рома и сока; прибавя се начупения шоколад и изключва котлона - от топлината белия шоколад се разтопява бързо. 
* Сместа се изсипва към нарязаната суха част и обърква внимателно, да не станат бисквитите на каша. 
* Правоъгълна тава или форма  с размери ~ 14/24 см.  се застила с хартия за печене. 
* Сместа се изсипва върху хартията и разпределя на цялото дъно. 
* Отгоре се поставя още едно парче хартия за печене, притиска се цялата смес с ръка, да се разпредели. След това с чаша с равно дъно може да се изравни по-добре. 
* Прибира се в хладилник за 1.5 - 2 часа. 
* Разтопяват се белия шоколад (начупен на дребни парчета) , маслото, олиото и сметаната - белия шоколад е по-капризен за разтопяване и трябва да се прави внимателно. Най-добре на водна баня. Аз го правя в микровълновата фурна, на степен размразяване, като пускам по 1 минута време и разбърквам.
* Разбърква се, докато стане хомогенна сместа и изсипва върху бисквитената част. Отгоре се изравнява с шпатула и отново покрива с хартията за печене. Пак с ръка или шпатула може да се изглади отгоре сместа. 

* Отново се прибира в хладилник за 1.5-2ч. 
* Когато се извади от хладилника, хартията се отлепва много лесно от шоколада. 
* Нарязва се на форми по желание. Много лесно става, ако ножа се намокря с гореща вода преди всяко рязане - така не се намачкват плодовете и ядките, когато се реже. 
* Съхранява се на хладно място. 




30 коментара:

  1. Много са свежарски Пеп.Ама защо те боли петичката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички си патим от главата, нали знаеш, Йоли :))
      Ако и бях обърнала внимание навреме, щях да съм забравила.

      Изтриване
  2. Чудесно предложение, Пепи!
    Само ме притеснява това "* Съхранява се на хладно място".....
    у дома няма да има нужда.....ламите с поглед "съхраняват" на момента......:)
    Все пак ще ги уважа и аз.
    Лек ден и целувки
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а катинар на хладилника няма ли да сложиш най-сетне?
      Целувки за вас четирите, Норче!

      Изтриване
  3. Прекрасни са, но мисля , че се заблуждаваш:) Най - много за два дни ще имате:)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, блондитата ти са страхотни!
    И на вид и на вкус! Ти си знаеш хората, но като си представя колко са вкусни, май ще трябва скоро пак да забъркаш нещо сладичко...
    Кошничките също, ....много апетитни сладки неща си представила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети, от човек, чийто блог 90% е със сладки изкушения направо си го приемам като комплимент :)

      Изтриване
  5. Ммм..страхотни вкусове! И аз си мисля че няма да издържат цяла седмица!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече наистина не мисля, че ще издържат седмица :)
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  6. Много ми харесват тия блондита, Пепи :) чудни си ги бАрнала!!! А щом са и сладки ;) с охота ще се приемат и от юнака вкъщи!!

    ОтговорИзтриване
  7. Мда, трета сладка рецепта :)
    Tрябва да направиш отделна "блонди" серия,
    защото си спомням и една супа-блондинка!
    A една седмица малко множко ми звучи!
    И си обърни си внимание на петичката, please :)
    Прегръдки,Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, Дани, блондинката вече потъмня :) т.е. пак, защото тя си беше брюнетка под прикритие :))
      И за петичката ходих. Най-после от месеци имам облекчение, ама .... страшава, че да ида по-рано.
      А блонди-серия задължително ще има. В скоро време имам повод за още нещо бледолико.
      Прегръдка и хубава вече и на теб!

      Изтриване
  8. Е много ми харесаха :) Бързи, вкусни и много ефектни с тези шаренки допълнения. Май съм изтървала три публикации и то сладки :)- отивам да чета. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Снежи, да не повярваш. Три поредни сладки :)

      Изтриване
  9. Лесни за направа, вкусни и много ефектни!
    И не си прави илюзия за седмица! Има ли още останали?!
    Прегръдки и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,още във фейса ми хванаха окото,такива едни пъстринки,че и с пъстри къдрички накипрени!Много са симпатични,предполагам и спорни,кой от където мине да грабва по едно блонди :) .
    Блонди сериите ти ме обнадеждават,че има светлина в тунела и няма само на чер шоколад и какаови десерти да я карате във вашето фемили! :)
    Радвам се,че крачето взе да ти дава мира и очаквам следващата доза сладичко от теб.
    Ето тук направи корекция - "прибавя се начупения портокал и изключва котлона" :) ....
    Прегръдка и лека нощ,другарче мое! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. отивам да се коригирам. Мише преди малко отчете колко страхотен е този сладкиш... няколко пъти, докато не изкарах кутията и как пълнените чушки нямали вкус на чушки. Ами по това време какви очаква да бъдат?
      Благодаря ти, Роси! Лека нощ и на теб!
      А сега знаеш идва празника на госпожицата, ще има още блонди сладкиши :))

      Изтриване
    2. ПП: ОТ къде пък този портокал се прибавя?.... срам

      Изтриване
  11. Чудесно предложение, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  12. И на мен много ми харесаха Пепи. Обичаме сладък салам, а като гледам продуктите много ще ни харесат. Много красиви си ги оформила, направо като купешки :)))Поздрави и хубав ден

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се, че ти харесва, Вале!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудни са Пепи, страхотна идея! Трябва да ги опитам :)
    Сърдечни поздрави и бързо да се оправя петичката!

    ОтговорИзтриване
  15. Сладурски са, Пепи! Много цветни, ароматни и вкусни. Прегръдки и за двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви, много сте мили Иве и Еви :)
    Поздрави и на вас и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  17. Много ми харесаха, точно по вкуса ми са. Благодаря за идеята,
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Ох, миличка, у нас си имам един малък любител на бял шоколад и никога не мога да си открия запасите за сладкиш :) И идеята и рецептата са много сполучливи - и откъм продукти, така и от към приготвяне!
    Ще ги опитам някой ден аз тези блондита! :)

    ОтговорИзтриване