Страници

9 август 2013 г.

Панакота с праскови. И искрено и лично.




Втори десерт без шоколад в близките три дни у нас nyam направо си е за  записване ситуацията.
Обаче от две години се каня да правя това бързо кремче (в буквален превод - варена сметана) и най-сетне се реших - естествено, нали е без шоколад, пак имаше странни погледи ( като последния път на язовира, дето носих плодовия сладкиш на Танчето - с много плодове и ядки, а Н. отсече, че това било хляб с компот w00t . Ама не може всеки десерт да се върти около четвърт кило шоколад. Или поне не трябва. 




Продукти за 6 порции:
250 гр пресни кайсии
1 с.л. захар
400 мл сметана 30%
2-3 с.л. мед*
5 гр желатин
пръчка ванилия

За гарниране:
4-5 пресни кайсии
пудра захар за поръсване
1-2 с.л. Амарето ликьор + запечени филирани бадеми - по желание **

Начин на приготвяне:
Измийте, нарежете на половина и почистете плодовете.
Поставете ги в огнеупорен съд, поръсете със захар.
Запечете ги до омекване за 5-10 минути под грила.
Махнете обвивката им и пасирайте до гладкост.
Загрейте сметаната, пръчката ванилия и меда до кипене.
Накиснете желатина в 2-3 с.л. студена вода.
Оставете да набъбне 10 минути.
Разтворете го на водна баня.
Прецедете сметаната и я прибавете към плодовото пюре.
Добавете желатина, разбъркайте и охладете.
Разпределете в десертни чаши.
Охладете за 2-3 часа в хладилника.
Гарнирайте с пресни плодове, поръсете с пудра захар и поднесете.

* Количеството захар/мед зависи от сладостта на плодовете и личния вкус. - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=579:apricot-panna-cotta&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13#sthash.e2uUpFNt.dpuf

Продукти за 6 порции:
250 гр пресни кайсии
1 с.л. захар
400 мл сметана 30%
2-3 с.л. мед*
5 гр желатин
пръчка ванилия

За гарниране:
4-5 пресни кайсии
пудра захар за поръсване
1-2 с.л. Амарето ликьор + запечени филирани бадеми - по желание **

Начин на приготвяне:
Измийте, нарежете на половина и почистете плодовете.
Поставете ги в огнеупорен съд, поръсете със захар.
Запечете ги до омекване за 5-10 минути под грила.
Махнете обвивката им и пасирайте до гладкост.
Загрейте сметаната, пръчката ванилия и меда до кипене.
Накиснете желатина в 2-3 с.л. студена вода.
Оставете да набъбне 10 минути.
Разтворете го на водна баня.
Прецедете сметаната и я прибавете към плодовото пюре.
Добавете желатина, разбъркайте и охладете.
Разпределете в десертни чаши.
Охладете за 2-3 часа в хладилника.
Гарнирайте с пресни плодове, поръсете с пудра захар и поднесете.

* Количеството захар/мед зависи от сладостта на плодовете и личния вкус. - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=579:apricot-panna-cotta&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13#sthash.e2uUpFNt.dpuf

Продукти за 6 порции:
250 гр пресни кайсии
1 с.л. захар
400 мл сметана 30%
2-3 с.л. мед*
5 гр желатин
пръчка ванилия

За гарниране:
4-5 пресни кайсии
пудра захар за поръсване
1-2 с.л. Амарето ликьор + запечени филирани бадеми - по желание **

Начин на приготвяне:
Измийте, нарежете на половина и почистете плодовете.
Поставете ги в огнеупорен съд, поръсете със захар.
Запечете ги до омекване за 5-10 минути под грила.
Махнете обвивката им и пасирайте до гладкост.
Загрейте сметаната, пръчката ванилия и меда до кипене.
Накиснете желатина в 2-3 с.л. студена вода.
Оставете да набъбне 10 минути.
Разтворете го на водна баня.
Прецедете сметаната и я прибавете към плодовото пюре.
Добавете желатина, разбъркайте и охладете.
Разпределете в десертни чаши.
Охладете за 2-3 часа в хладилника.
Гарнирайте с пресни плодове, поръсете с пудра захар и поднесете.

* Количеството захар/мед зависи от сладостта на плодовете и личния вкус. - See more at: http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=579:apricot-panna-cotta&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13#sthash.FmQp8i6U.dpuf


Продукти за 9 бр. (малки, по ~ 150мл)  порции:
3 добре узрели праскови 
2-3 с.л.ром

2 с.л. мед
1 равна ч.л. желатин 

500 мл готварска животинска сметана
250 мл прясно мляко
5-6 с.л. захар***
1 и 1/2 пак. (15 гр)  желатин
1 шушулка  ванилия (или друга. Истинската ванилия има различен аромат, който у нас НЕ предпочитат пред химията в пакетче или течна)

Приготвяне:
* Прасковите се измиват, белят от кората и режат на кубчета.
* Прибавя се рома :) и поставят на котлон, на тих огън.
* Варят се около 3-4 мин, докато се изпари течността,  прибавя се меда, разбърква и отстранява от  котлона. 
* Желатина се накисва в  около 60-70 мл. студена вода; оставя се да набъбне за 10мин. и се разтваря на водна баня (или загрява в микровълновата, но внимателно, за да не прегрее)
* Прибавя се към прасковите, разбърква. 
* Плодовата смес се разпределя на дъното на  формички (силиконови,илизакрем-карамел).
* Прибират се в хладилник за 2часа, да се охладят.

* Загрява се сметаната, пръчката ванилия (срязана надве по дължината и с изстъргани семена) , захарта и прясното мляко  до кипене.
* Охлажда се. 
* Желатина се накисва в  2-3 с.л.. студена вода; оставя се да набъбне за 10мин. и се разтваря на водна баня.
* Прибавя се към млечната смес, разбърква и се разпределя върху плодовата смес във формичките (тя трябва да е много добре стегнала). 
* Охлаждат се в хладилник за 3-4часа, до пълното му стягане. 
*Преди сервиране  всяка форма се потапя във вряла  вода за 2-3 сек. и обръща в чиния.  Може да се гарнира с  плодове или  сладко от праскови. (или да се прокара остър нож между крема и формата и тогава да се обърне - така също се отделя лесно от формата)

***Крема може да се разпределете в десертни чаши и да се спести момента с обръщането :) .
*** Количеството захар/мед зависи от сладостта на плодовете и личния вкус.

 



И сега искрено и лично.
От известно време се завъртя една игра-предизвикателство из блоговете,  всеки пишещ да отговори на разни въпроси и разкрие малко повече за себе си.   Тип Лексикон от ученическите години. От времето на започването на блога една такава игра вече  премина, но сега има доста нови блогове и "лексикона" отново тръгна.
Тук ще обединя отговорите ( в синьо)  и въпросите на предизвикалите ме да отговарям :) но извинявайте, момичета, няма да отправям на свой ред предизвикателство. Ако някой има желание - да хваща въпросите от тук и да се включва :)  


 Първи бяха въпросите на Милена от "Вкусно ухание":


1.Какъв е нравът ти?
импулсивна, припряна, доверчива. В редки случаи - търпелива. 

2.Любим тип кухня?
всяка кухня,освен  азиатските ми харесва, но най-много- средиземноморската. 

3.Стих или роман?
роман 

4.Сезонът,който те кара да летиш?
зима 

5.Несбъдната мечта? 
мечтата е мечта, за  да се сбъдне и да последва нова... :) 
Да видя отблизо Кременските езера ми е мечтата сега.

6.Изпитвал(а) ли си гордост?От какво?
с децата си. 

7.Импровизация или дословност?
зависи къде - в кухнята - импровизация; при традиционни зимнини и Мише-рецепти) - дословност. ... 

8.Стил музика,който ти допада?
почти всяка музика мога да слушам, зависи от момента.   С изключение на хард-рок, хард-чалга, рап, хаус.

9.Пътеводна звезда в твоя живот? 
Нямам такава звезда; нищо специално, което да следвам непреклонно.Винаги има пътечки, пътеки, шосета и магистрали.

10.Приятелството?
Приятелството е взаимоотношение, при което липсва егоизъм, егоцентризъм и всякакво желание за доминиране и господство над другия. Едно от най-важните качества е естествеността. Истинското приятелство се доказва през годините и през тях съм загубила доста, които съм имала за такива. За добро или за лошо. 


Следват въпросите на Роси - Кулинарен Елексир 


1. Какъв кулинар сте - педантичен ,подреден и последователен или когато готвите настава лек хаос,който разчиствате в последствие?А може да има и трети вариант,споделете!
Готвя всеки път различно. Когато ще готвя повече (над 7 неща за ден) -за пратка към Студентски град, или за гости - е по план - изваждам, приготвям почти всичко, което ще ми трябва, за да ми е под ръка - да не губя време. Не меря, не претеглям, само си подготвям и имам ясна представа какво ще готвя. Ако нямам тази организация, абсурд е да направя толкова ястия за ден, когато ще пътува младежа (тъй като е с час на тръгване и всичко трябва да е охладено вкутии), или ако чакаме гости, с които искам да седна и да се видим, вместо тогава да готвя.  И хаотично готвя - както вчера, когато щях да правя картофени кюфтета. Видях патладжана от предния ден, дето си взех - хайде с доматен сос. Извадих праскови за панакота -казах си - сега ще напълня с боровинки, а кедровите ядки - преместих кутията с тях и така влязоха. Босилека си търсих от 2 дни, къде съм прибрала торбата с измития - няма го. Намерих снощи, като прибирах чиниите, към 23.30 когато бяхме изпратили едните деца . Е, тогава направих пестото. Изобщо ако съм в къщи и с повече време -хаотично. Гоня ли срок (прибирамсе около 19,30 от работа) - гледам да си имам организация. Но чак педантично - не, в никакъв случай. Не държа на определен продукт или начин на приготвяне и бързо ги подменям. Вярно, че понякога вкуса ще страда, но и аз страдам от липсата на време :)  пък и не се знае кое ще е по-добро на вкус - даденото по рецепта, или моето. 


2. Планирате ли предварително какво ще сготвите или действате според момента,настроението,наличностите?
Предния отговор май изчерпва този въпрос :) - за гости и за студента - планирам. В делничните дни правя плахи опити, но не ми се получава  почти никога. Най-доброто ми планиране е да си приготвя (сваря) месо или продукти от предния ден или сутринта, а вечерта само довърша. Но точно тогава нещо непредвидено изникне и в 50 % от случаите има промяна във вечерята.


3. Какво питие харесвате ?
кафе, бира, розе.  И ледено студени напитки. 


4. С какво най-много обичате да си поглезите небцето,кое ви е много любимо ?
сьомга, гъши дроб, боровинки, шкембе-чорба :smile1: сиренА всякакви с плодове ... Много неща обича, Роси, знаеш :smile1: Когато нещо ми харесва - хапвам бавно,  за да усещам храната. Така дори сиренова каша може дами погали небцето.


5. Всички в дома ви ли харесвате еднакви неща или имате разногласия?Съобразявате ли се с тях и лишавате ли се от нещо само защото останалите не го обичат? 

В къщи ястията, които се ядат от всички ни,  са не повече от 20-на на брой. Когато се омъжих достатъчно се съобразявах с вкуса на милото, след това на злоядия Ники, та имаше години, когато се лишавах от най-обикновени неща като  сарми, пържен патладжан, агнешко, яйца на очи.... Сега имаме подобрение - те проядоха някои неща; техните любими човеци  споделят мои любими. А много често  единия ден приготвям любимо за едните, на следващия ден - за другите членове на фемилито и така вече нещата вкусово звучат добре. Но в последните 10 години дори за себе си съм склонна да приготвя нещо, което ми харесва.


6. Ограничавате ли се в избора на продукти или рецепта от здравословна гледна точка ? 

Не. Старая се да се ограничавам от към количествата нездравословни храни.


7. До колко сте фенове на еко и био  кулинарията?Има ли нещо,което преди сте приготвяли и обичали,но вече сте променили предпочитанията и възгледите си и не го консумирате?
Няма такова. И друг път съм казвала, но съм фен на  био и еко продуктите от градината на мамите, на хора от пазара, които знам, че произвеждат малко, защото е и за тях. Еко и био за мен са домашните продуктите. 


8. Кой продукт или няколко изобщо не присъстват в кошницата ви?
на които не бих дала втори (или трети дори) шанс по-скоро,   защото има много продукти, които не присъстват в кошницата ми (поради факта, че или не ги познавам като продукти,или не се намират тук в търговската мрежа). Категорично аспержи, броколи, брюкселско зеле,  октопод,  авокадо... все такива неща. Както и готвен карфиол, ако се брои.

(ПП 4 години по-късно: Авокадото ми хареса точно от третия опит. Вече цялото домочадие го хапва. Аспержи и броколи харесват дори младите хора, а аз успешно отгледах броколи, догодина живи и здрави чакам първата реколта от аспержи. Октопод влачих лАни от Гърция пък   )


9. Коя е рецептата,която постоянно отлагате ?
Павлова :smile1: преди седмица аха-да я захванаи пак се отказах. 
10. Следите ли често кулинарните блогове,пишете ли коментари или просто разглеждате?
Следя, понякога  минавам само с преглед на заглавието на рецепта и снимката, друг път чета по 2-3 пъти :) за съжаление рядко стигам до коментари . 





1. Кога, как и защо създадохте своя  блог?
Разглеждайки блога на Сладка хапка случайно натиснах горе - имаше "нов блог" или нещо такова и ми превъртя прозорец. Тъй като отдавна пишех в Гответе с мен и имах няколко теми, продължих създаването му. Нищо, че за 2-3 седмици не си помнех паролата, която вкарах тогава. Пренесох  голяма част от рецептите си от там, добавям други нови, които сега правя и гледам основно да е от полза на децата ми, тъй като единия има изключително вредния навик да звъни, когато не мога да говоря по телефон и пита... подробно. Затова и е включена категорията "Учим се да готвим" 
2. Какво приготвяте в кухнята с по-голямо желание сладкиши, манджички или тестени?
манджи  
3. Какво от всичко което приготвяте най-много радва вашето семейство?
месо :) и сирене. И всеки десерт с шоколад. 
4. Обичате ли да експериментирате с вкусове, съставки и подправки в ястията или стриктно се придържате към рецептата?
обичам да експериментирам, но гледам да не прекалявам.  Да съм сигурна,че поне един ще го яде. Без друго винаги ме гледат със съмнение, но се радвам, когато им хареса (както снощи печения заек, че ще бъде сух. Сух, ама друг път  Grin 

5. Има ли неща което не ядете? 
нормално, както всеки човек.  Горе изредих няколко при въпросите на Роси, освен тях -магданоз - нарязан в салата. Твърдо неGrin 

6. От какво може да се разсмеете до сълзи и давате ли воля на чувствата си?
от мноооого неща; от рошавата глава на дъщеря ми дори. Давам воля на чувствата си. 
7. Какво може да ви натъжи, та дори и разплаче?
 Пак много неща - книга, филм, възрастен човек на улицата, в магазин,  най-често нечии постъпки. 
8. Какво предпочитате: книга, филм  или интернет?
филм.  
9. Къде и как предпочитате да възстановите силите си след уморителен ден?
 ето тук , но не мога.


Затова го правя или в близкия парк, или в къщи, на тишина. 
10. Ако трябва да останете на самотен остров какво бихте взели със себе си?

Не искам да оставам на самотен остров :)  бързо ми минава желанието за усамотение. 






И въпросите на Александрина от Приказки от шоколад

1. Как и защо започнахте да готвите? 
Първото съзнателно "готвене" - яйца на вестник, мамини бяха на екскурзия, баба се разболя и леля дойде да ни сготви. Но нещо не одобрихме с брат ми и си спомням, че баба ни казваше как  да намокрим първо вестник... Иначе - прозаично, но край баба се учех да готвя. Започнах още преди да дойда тук да работя и живея сама, защото ми харесваше.

2. Какво ви вдъхновява?

Може снимка, може продукт - нов и различен; подправка дори, може заради любим човек. Принципно малко ми трябва :) 



3. Обичате ли да експериментирате в кухнята?

да, когато обекта на приготвяне   позволява.  Например има неща, при които не спазиш ли точната рецепта -няма да стане.  Прозаични неща като ябълков оцет, сирене, трушията ми.

4. Сирена или месни продукти?

А може ли и двете :) Трудно ще ми бъде да избера между двете, но сигурно сирена.

5. Има ли нещо, което се притеснявате да приготвите? Какво е?

Макарони (не паста, а сладките). Притеснява ме точността до грам при тях и не се и опитвам да направя. 

6. Ако бяхте храна, щяхте да сте...

сирене :smile1:  

7. Имате ли други хобита, освен готвенето?
обичам да ходя за риба :) 

8. Какво бихте предпочели - книга или филм?

филм, на книгите в последните години бързо заспивам. 

9. Най-красиво място, на което сте стъпвали, е...

пещера Снежанка и  "Орлово око" на вр. Свети Илия в Родопите. Гледката от там е уникална! 

10. Какво ви кара да се усмихвате?
Прекалено много неща. В момента ме усмихва снимката по-долу, на която племенника ми държи чинията с десерта :) като си спомня как странно ме погледна, когато помолих  :))




20 коментара:

  1. Тъкмо ми стана интересно и ти ще довършиш по-късно!!! Да знаеш, че те следя:) и ще намина пак:) Интересна си, много готина, различна, но аз така си те и представям, имаш такова излъчване, Пепи! А панакотата е разкош! Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хайде сега, различна съм била :) Кате! Това след текилата ли идва :))
      Целувки за теб и хубав уикенд (довършвам)

      Изтриване
  2. Пепи, допада ми този десерт, а аз нещо съм пренебрегнала прасковите това лято.Незаслужено, ама ще пробвам поправка. А с темата от лексиконите- почти се върнах в детските години, но откривам сродни души - така че си има и плюсове. Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, много сродни души се намираме така :)
      Хубави почивни дни и на теб, момиче мило с цветно име :)

      Изтриване
  3. Пепи, и аз се каня още и на панакотата, и на "Павлова". А твоята панакота изглежда чудесно - дори без шоколад.
    И се радвам да науча още за теб.
    Разбирам за готвенето за студенти... ;) Започва да ми липсва това, но скоро ще му дойде пак времето.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си от другата страна още, Гери :)
      Но времето не, че върви бързо, ами направо лети. Ще видиш :)
      Поздрави и на теб и хубаво лято!

      Изтриване
    2. Аз не се изказах правилно май... Имах предвид емоциите около студентството, прибирането вкъщи и после обратно със сготвените вкусотии... Това ми липсва. ;) Но след месец-два се връща.
      Сърдечни поздрави, Пепи! :)

      Изтриване
    3. Така е, не остана от ваканцията :)
      Разбрах те, Гери, при теб емоциите са от другата гледна точка :)
      Но от която и да е - всее приятно!

      Изтриване
  4. Пепи, как ме учудваш понякога! Така беше и когато каза, че си отлагала направата на Кодрит Кадир, помниш ли?! А Павлова е толкова лесна торта - една голя-я-яма целувка, гарнирана с крем и плодове, позволява и импровизация! Но един съвет - кремът и плодовете се слагат върху целувчения блат преди сервирането, тортата не трябва да престоява с крема много дълго, защото омеква. Поздрави и благодарности за искрените отговори! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, да призная защо я отлагам :) Ами защото няма доброволец, който да я сподели с мен. Само Жул обича сметана и целувки, но когато почивам - нея я няма. Когато пък е в къщи, ми излезе друга работа и я забравям. И ей така си я отлагам в годините.
      Благодаря за съвета, много е ценен - в руския сайт, където преди години видях го пишеше, но ако не беше споменала сега - бях го забравила този момент.
      Поздрави и хубав неделен ден!

      Изтриване
  5. Отново един съвет, Пепи /казват да не даваме непоискани съвети, но аз не мога да се въздържа!/ - отложи Павлова-та за началото на следващото лято, когато има много ягоди и други зърнести плодове. А сега е време за домати, пипер, патладжани и всички производни лютеници и туршии. Като гледам снимките, мама и тази година е отгледала добра реколта. А, да не забравя, започна и ловът! Ред е на хвъркати и пернати! Аз винаги поощрявам сезонността в кулинарните предложения, а сега сезонът е разкошен в своето изобилие! Прегръдки - Ана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пернатите са забранени у нас с неписан закон :):) докато не започне сам да си ги скубе.
      Благодаря ти, Ани, че ми даваш още година отсрочка.За лютеницата днес се сетих, че и идва времето - реколтата е добра, да, но те си гледат всичко с мерак мамите и - ако времето не попречи- винаги е добра.
      А за плодовете - не знам къде си, но при нас едва от две седмици има боровинки на пазара (който не ходи сам да си бере) - дори червената боровинка още я няма. Точно заради нея пак се навих на голямата целувка, но пък сезона на ягодите наистина мина - вчера имаше на едно място от целия пазар и то съвсем не хубави. Ако знаеш при мама какви ягоди има :) отядохме си тази година на сладки и ароматни ягоди, а сорта им е такъв, че цяло лято връзват :) ще ги прегледам другата неделя пак.
      Да вървя да си видя сладоледеното изделие аз, вместо да държа речи тук :))
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Пепи,с поледното изречение ме разсмя с глас :) .От фемилито вече са ти свикнали на сесиите,остава да привикнеш и останалите гостуващи у вас :) .
    Брех,от гостуването ти при Соня без малко да пропусна тази умопомрачителна пана кота,щеше да е голям пропуск по две причини.Първата е,че обожавам този десерт,а снимките ти са великолепни!Втората-имам начената сметана,която се чудех как да довърша,и три праскови-и те чакат да ми дойде някаква десертна муза.Е,вече ми дойде и ти благодаря с голяма прегръдка!
    От мен ако зависи,Павловата можеш да отложиш до безкрай...(нали не ям целувчени десерти),но все пак ще ми бъде интересно да я видя в твое изпълнение!
    Не съжалявам,че те предизвиках,както и че са го направили и другите дами,защото колкото и да сме си говорили,пак имаше интересни моменти,дори изненадващи такива(като например,че най-много харесваш ЗИМАТА),готино ми беше да прочета,благодаря ти!
    Изпращам сърдечна прегръдка и отивам да правя..........вече знаеш какво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се вече си го направила, Роси :))
      Защо те изненадвам за зимата, виж, че гледам-струвам - все по хладни места предпочитам да ходя. На слънце и море - никога доброволно :)
      А човека ми свикна, дори като слагам да хапваме пита - "Лел, снима ли го" - изобщо, бързо схвана порядките у дома :)
      Поздрави и хубава седмица на теб, Роси!

      Изтриване
  7. Чудесна панакота, а за отговорите - в общи линии така си те представях!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Отпуската свърши и е крайно време и аз да се включа с едно голямо БЛАГОДАРЯ за отговорите ти Пепчо! Много интересно ми беше да прочета и да разбера, че и ти си отдадена на милото и децата (да удовлетворяваш всички вкусове и претенции :))! Колкото до десерта нямам думи - прекрасен и изкушаващ (обожавам панакота)! Прегръдки и прекрасна седмица, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Румка :)Прегръдки и за теб!
      Ами то блогово-пишещите май сме от една порода :) луди.

      Изтриване
  9. Рецептата за панакотата е супер :) Наистина чудесен десерт, аз също от доста време търся рецепта за плодова панакота. Може ли прасковите да се заменят с ягоди например?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, да. Но варените ягоди приличат на компот :) ППасирайте ги и прибавете желатина към тях, без да ги варите. Ще се получи. А аз ще чакам да споделите :)

      Изтриване