Воденичките понякога изискват доста варене, особено когато не са от пилците и двора на мама. Затова, ако готвя купени, започвам с купуването на 2-3 опаковки или 2-3кг.; почиствам хубаво - защото почти винаги имат ципи за почистване, измивам и сварявам в подсолена вода до пълното им омекване (или готовност) в подсолена вода. Отцеждам и разпределям отново в 2-3 пакета и замразявам. Така готвенето с готовите, сварени вече воденички отнема не повече от 30 мин. Същото правя и с домашните, ако са по-голямо количество отколкото за едно готвене. Бульона от купените не го запазвам, тъй като не пускат нищо и не ми харесва, но домашните имат мазнина по тях и с прибавени малко кервиз, магданоз, черен пипер, пащърнак и морков - бульона им става вкусен. А бульона съм си признавала, че при варене на по-големи количества кости си го прибирам - наливам в бутилки от 0.5л. и замразявам също. Изобщо ей такива подготвени и замразени нещица много си ми помагат в готвенето - особено домашните бульоните.
Воденичките могат да се сварят както в обикновена тенджера, така и в тенджерата под налягане (която аз пенсионирах отдавна) или в бавноготвещия Крок-пот.
Воденичките могат да се сварят както в обикновена тенджера, така и в тенджерата под налягане (която аз пенсионирах отдавна) или в бавноготвещия Крок-пот.
Сега Честит първи сняг и три "бързи манджи" с пилешки воденички.
Воденички с ориз и спанак
Продукти за 4 порции:
1 ч.ч. ориз
3-4 стръка пресен лук
~ 300 г. спанак
~ 70-90 мл. олио*
сол на вкус (воденичките са вече осолени)
щипка джоджен/гьозум , или няколко стръка пресен
Приготвяне:
* Оризът се измива на течаща вода;
* Заедно с нарязания лук се запържва в мазнината за 2-3 мин.
* Прибавя се измитият и нарязан спанак, задушава още 2-3 мин., докато намали обема си, прибавят се и воденичките (може цели; може нарязани на по-дребно) и залива с 3.5 ч.ч. гореща вода (или вода/бульон. но задължително горещи, това все го казвам, тъй като с горещата вода сготвения вече ориз не е слепена топка, а всяко зърно ориз стои само :) . Поръсва се с джоджена.
* Може да се остави да се готви в тенджерата, а може да се прехвърли в тавата да се изпече. Аз го правя и по двата начина; и в двата случая оставям да ври тихо - независимо във фурната, или на котлона. И в двата случая изключвам и оставям тенджерата/тавата покрити за още 5-10 мин. на котлона или във фурната.
Яхния от воденички със спанак
Продукти пак за 4-5 чинии :)
~600 до 800 г сварени воденички
5-6 стръка пресен лук (в краен случай 1 глава стар)
~ 500 г . спанак
~ 50-60 мл. олио*
1 равна с.л. червен пипер
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка (или сухи зеленчуци за готвене подобни)
сол, ако трябва (воденичките са вече осолени; подправката също е солена)
5-6 стръка пресен или щипка сух джоджен/гьозум
2 с.л. брашно (препечено)
Приготвяне:
* Спанакът и зеленият лук се измиват и нарязват.
* Задушават се в мазнината, докато спанака си намали обема (около 2-3 мин).
* Прибавят се воденичките, универсалната подправка, червения пипер, разбърква и залива с ~ 1л. вода (вода/бульон).
* След като заври се оставя 10-15 мин. тихо да къкри; прибавя се джоджена и размитото в малко вода брашно. Ако не е препечено - яхнията се оставя да поври още 3-4 мин. и сигурно се повтарям , ноооо брашно за манджите и супите ползвам препечено, за да не мирише на сурово - препичам една тава, а след като изстине го прехвърля в стъклен буркан и така винаги си имам.
Яхния от воденички с картофи
Продукти за същите 4-5 чинии :)
~600 до 800 г сварени воденички
1 глава кромид лук
~ 50-60 мл. олио*
1 равна с.л. червен пипер
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка
сол, ако трябва (воденичките са вече осолени; подправката също е солена)
4-5 средни картофа
няколко стръка магданоз и 1 стръкче кервиз :)
1 ч.ч. домати от консерва (добре размачкани или пасирани)
1-2 с.л. брашно (препечено)
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на ситно и "запържва" в олиото 1-2 мин. - колкото да се загрее.
* Прибавя се червеният пипер, разбърква; прибавят се доматите, универсалната подправка и ок. 700-800 мл. вода/бульон, воденичките и нарязаните картофи.
* След като заври се оставя 15-20 мин. да къкри (докато напълно омекнат картофите).
* Прибавя се размитото в 2-3 лъжици брашно, нарязаните подправки, разбърква и отстранява от котлона.
* Олиото може да бъде по-малко, ако се ползва бульон с мазнина. Принципно бульона се запазва в чист вид, след като е отстранена мазнината, но моите са все от домашни животни и предпочитам да им запазя мазнината.
Страхотна идея за по-мащабно варене, последвано от замразяване! Ще го направя със сигурност :) Много обичам воденички, фаворит ми е яхнийката с картофки :))
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав, Пепи!
А аз най-много обичам дроб-сарма от воденички, Зори, ама не съм правила отдавна и няма как да добавя. Но е почти същото като с ориза де :)
ИзтриванеПоздрави и на теб :)
Искам и от трите, много ги обичам, Пепи! Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеДърпай си някоя, Еви :)
ИзтриванеПрегръдка и хубав ден :)
Оох, първото ми е много любимо! Плъзни чинййката насам моляяя:) Прегръдка Пеп*)
ОтговорИзтриванеПобууууут :) хвана ли я?
ИзтриванеПрегръдки, Кате :*
Значи първите две манджички много ги обичам, но ги ям само при мама - досега воденички не съм готвила, но понеже и яхнията ми изглежда много апетитно мога и да стартирам пробно (-: Добре, че подхвърли гениалната идея със замразяването - то нали е сложно, та кой да се сети...Обаче при някои продукти се получава, а при други - не, така че най-вероятно и аз ще направя така малко по-голяма подготовка, пък да видим. Тези, с ориза и спанака много ги обичам (–:
ОтговорИзтриванеЗамразяването не се получава при продукти, в които имат много нишесте. Тях ги пропускаме :) но за месото е добре. Воденичките пък са мускул, та съвсем нямат разлика от току що сварени. Направи си, дори за супа е хубаво да имаш готови.
ИзтриванеМного улесняваща и находчива идея, Пепи,
ОтговорИзтриванеи към нея три чудесни апетитно приготвени предложения.
Сърдечни поздрави и усмихнат снежен ден!
благодаря, Дианка :)
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Пепче, честито за книжката, безаварийно каране на новата шофьорка! Ще си ходим на гости с внучетата някой ден живи и здрави! Прегръдки и пожелания за хубав ден*)
ОтговорИзтриванеДа, Кате и благодаря :)
ИзтриванеХич няма да ми е спокойно сега и ще има да я тормозя по телефона. Здрави да са!
И аз като Еви се облизвам и на трите гозби с воденички,Пепи!
ОтговорИзтриванеМайстор си ми ти неуморен!А и практична домакиня,от която винаги можеш да почерпиш ценни идеи и съвети!
Прегръдка от мен и хубав четвъртък да ти е,мила!
:) опит му е майката. След като варих едни воденички 3-4 часа, не помня какви бяха.
ИзтриванеЗатова си споделям тук, ако на някой е от полза - не пиша напразно значи :)
Прегръдка и хубава вечер и на теб!
Започвам да се облизвам! И аз по повече ги варя. Със спанак не съм готвила. Ще ги направя така :)
ОтговорИзтриванеПробвай, Кате, особено яхнията е много добра.
ИзтриванеКолко е хубава тази идея със "заготовките" - за забързани мами! От Пепи научих колко много се обичат черният дроб и чесънът, а сега откривам колко е подходяща комбинацията воденички-ориз-спанак в двата варианта, които ни предлага. Дроб-сърмата с тях също не е за пренебрегване. Направо съжалявам, че нямам възможност да храня къща, пълна с гладни хора, защото тук е пълно с идеи! Поздрави - Ана.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани :) И в малки"дози" може да се готви, ама друго е за повечко хора. за съжаление децата отлитат. Ти ги навестяваш, аз ги чакам, добре, че едните са тук наблизо, та се виждаме през ден.
ИзтриванеОле, добре, че вчера правих воденички, че нямаше да издържа:))) Обаче, тези със спанака ми изглеждат много вкусни и май ще повторя. СТрахотни са всичките ти предложения, Пепи! Поздрави и честит хубав сняг!
ОтговорИзтриванеХа така, Кате :) още един любител на тия воденички в твое лице :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави почивни дни!