Страници

4 декември 2013 г.

Крем супа от червена леща

Да продължа с червената леща :smile1: 


Продукти:
250 г. червена леща
2 моркова
малко парче  пащърнак, или  парче от глава целина
1 картоф 
100 г. домати от консерва 
по 1 каф.л. кимион и чубрица 
60-80 мл олио, сол, черен пипер

1 топка фиде по желание ( - тук е с фиде) 

Приготвяне:
* Картофът, пащърнакът/целината  и морковите се белят, нарязват на едри  кубчета  и  поставят в ок 1,5 л вода, заедно с олиото и сол на вкус. 
* Всичко се вари заедно, до омекване на  морковите и картофа, което се случва за 15-на мин.   
* Прибавят се пасираните домати и почистената и измита леща. Вари се до набъбване на лещата - около 10 мин. 
* Пасира се, по желание се прибавя  фиде и се оставя да поври още 5 мин. , през които се разбърква. 
* Отстранява се от котлона, прибавят се подправките и тенджерата се затваря с капак  за още 10 мин. 

Кимионът не е типичната подправка за супите, но пък на тази червена леща много и върви. Както и на кюфтетата от червена леща. Е, който не го обича, може и да го пропусне. 

16 коментара:

  1. Новаторска рецепта си пуснала, Пепи (поне за мен е такава :)) Нови са ми кимионът, фидето, че и крутоните даже. Ще трябва да разнообразя манджите с леща :) Хареса ми много предложението ти! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мхм :) ма съм един новатор, Снежи :)
      Тя си е просто лещена чорба, с различна подправка (и тъй като около мен ЖулЕ обича супи с фиде - ей го и него :)
      Хубави почивни дни на теб и да пускаш снега насам, моля :)

      Изтриване
  2. Я! Нещо постно и прекрасно!
    Целувки милион!

    ОтговорИзтриване
  3. Нали знаеш кой е човека за лещата :)
    Сипи ми един по-голям черпак,пристигам! :)
    Супер е,особено с кимьона.
    И босилека ти покарал-три пъти вече подсявам в саксия и не никне и това е :( .
    Прегръдка от мен и уютна вечер,мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. прокарал беше, ама го уморих. На шкафа до прозореца, пък миналата седмица оставих всички прозорци отворени заради пастърмицата.
      И на мен не ми върви тази година с тази тревица - една погребах с още пръст, този измразих. Догодина май само за семе ще отглеждам, че току виж съвсем го отвъдя.
      Прегръдки и на теб, мила Роси и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Ти продължавай, пък аз ще им се радвам на червенолещените ти предложения, Пепи. :)
    Сърдечни поздрави!
    Щях да забравя... Супичка е чудна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А няма ли да пробваш, Гери, или си вече заета с изпитите :)

      Изтриване
  5. Чудна е, Пепи! Колко ми е любима тази червена леща. Кимионът при мен винаги е задължителен, мирише ми на месце :D
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно и на нас така ни мирише :) Дори в лютеницата искат повечко кимион, ама като им казах, че така ще я ядат без кебапче и се отказа от исканията си :)
      Поздрави и на теб, Таня!

      Изтриване
  6. Чудо!!! Страхотна е, Пепи и тези кротончета ще взема да си дръпна едно, да не стои много в чинийката..:))) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземай, докато не са подгизнали, Кате :)
      Прегръдки и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  7. Супер е. Ама искам към нея от отези ... сърчица в предния ти пост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ауу добре, че ме подсети, щото сложих нова партида и нали е студено навън, дори не поглеждам втора вечер, а са за прибиране. Отивам.

      Изтриване
  8. Ау, цяла одисея си написала ти с тази леща, Пепи! Чудесна, ароматна и сгряваща супичка! И лека при това, което никак не е маловажно ;) Аз не я харесвам много, но ме убеди да й дам още един шанс. Благодаря за рецептата!
    Поздрави и прекрасна празнична вечер! На твоето момче много здраве, късмет и успехи! И любов, разбира се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, да си призная, най-много харесвах една леща на мама - със застройка, като супа, но пресечена. Ама не съм яла откак се заведохме с Мише. Той не я хареса, на него нищо различно от месо, 1 зеленчук и вода не трябва да плува. Хайде, най-много магданоз. Пък тази прие (ама не знае, че само леща е). Значи може :) Та пробвай и ти - може пък да ти хареса :)
      Благодаря ти много за поздравите!

      Изтриване