Страници

16 март 2014 г.

Постен сладкиш с кафе и брашно от рожков


      Още един (почти) нов за мен продукт. До сега само бях опитвала сладкиш с него, но след като  приятелка ми подари пакет  с брашно от рожкови  семена се почувствах длъжна да го вложа в сладкиш и то точно по време на пости.  Та да бъде съвсем постен :) 
      Рожковото брашно е естествен заместител на какаото. Използва се като добавка към  сладкиши, кремове и притежава естествена сладост. Може да го намерите  в специализираните магазини за специфични брашна, добавки и био продукти.   Ако не можете - ползвайте същото количество какао.  Информацията за това растение е много интересна. 
      Тук съм снимала опаковката :smile1: Дано я види този производител/опаковчик и да си оправи грешката в името. 
      Черен и влажен сладкиш. Какво повече му трябва на човек за неделното кафе (най-вече в нашия дом, щом е толкова черен). 


Продукти: (тава с размери 20/26 см) 
1 и 1/2 ч.ч. брашно (ч.чаша е 240 мл - тези мерителни чаши са си стандартни) 
1 ч.ч. захар 
1/4 ч.ч. брашно от рожков 
1/3 ч.ч. олио 
230 мл. сварено кафе (или разтворено нес кафе)
1 ч.л. ябълков оцет с 1 ч.л. сода за хляб
ванилия 
и щипка сол 


Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*.
* Брашната и  захарта се смесват.  Прибавят се ванилията и солта; обърква се. 
* Прави се кладенче и там изсипва кафето, олиото и оцета, с  разтворената в него сода за хляб. 
* Разбърква се.  
* Сместа се изсипва в намаслена тавичка (аз в покрита с  хартия за печене). 
* Пече се в загрялата вече фурна, около 25 мин.  - пробата с клечка за зъби или бамбуково шишче, което трябва да излезе сухо от сместа. 





36 коментара:

  1. и на мен много ми харесва :) ще се прави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, рожковото брашно е малко странно за мен като вкус, но определено е приятно. А сладкишът ти изглежда чудесно, за мен с чайче, моля. :) Преркасен е!
    Поздрави сърдечни, Пепи, и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си парченце , Гери :) Да ти е сладко и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Е, Пепи, с тази рецепта ме изненада, но изглежда фантастичен този сладкиш, а и рожков Имам! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо те изненадах, Игличе :) защото е постен ли :
      КАкво ли не прави човек за близките си :)

      Изтриване
  4. Сладкишът освен вкусен изглежда и съвсем какаов :-) и аз бих опитала.
    Благодаря Пепи :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никой не би го познал на външен вид, че няма грам какао, нали, Кайти :)

      Изтриване
  5. Отговори
    1. и най-вече - пълна имитация на много какаов :)

      Изтриване
  6. А, ще си взема цели две парчета от този сладкиш с кафето. Невероятен е, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ех,чуден е,Пепи!Сега кажи твоите хора разбраха ли,че си ги лишила от любимото им какао?
    Прегръдка,мило другарче,и лека нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-главния дори не разбра. А на малките се изфуках, че специално заради тях е правен :) с такова брашно.

      Изтриване
    2. Само така :) .Колкото по-малко знаят-по-добре :) .

      Изтриване
  8. Щом е черен и влажен, с радост ще го прегърна;)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно изглежда, Пепи, истинско изкушение за пости...
    Харесвам шоколада от рожков, ще опитам и брашното.
    Ще прочета и новата ти публикация, но на спокойствие :)
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) Казано от теб - по време на пости - този комплимент е двоен :) за мен.
      Лека нощ и хубава да ти е седмицата!

      Изтриване
  10. Чуден е, Пепи! На мен много ми допада вкусът на рожкова, пък и с кафето ще е посто разкошно! Ще го пробвам при първа възможност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Ще се радвам, ако и на теб се хареса.

      Изтриване
  11. Пепи, много се радвам, че сте харесали брашното от рожков.
    Сладкишът е чудесен и ще го пробвам обезателно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. имах ли избор, мила Ели? Ти си знаеше ,че ще ме пипне крастата да правя нещо с него. Сега стой и се притеснявай какво ще правя с лимеца :) защото него вече не го виждам в действие :)

      Изтриване
  12. Здравейте. Дали сте пробвали този сладкиш с брашно от лимец например? Запазват ли се пропорциите на продуктите? Вече не ползвам бяло брашно вкъщи, но пък тепърва откривам брашното от рожков :).
    Мариета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) За съжаление не мога да помогна тук. Не съм правила сладкиша с брашно от лимец и не знам дали ще ти се получи изцяло с него. Но съм правила сладкиши, в които замествам бялото брашно с типово и пълнозърнесто и са много успешни.

      Изтриване
  13. Чудесен сладкиш! Благодаря за рецептата! Много харесвам влажни сладкиши. Сложих 3 вида брашна - типово, пълнозърнесто и грахам, освен брашното от рожкови. Стана чудно ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво на теб, използвала си още видове полезни брашна и си получила добър резултат!
      Да ви е сладко :)

      Изтриване
  14. Страхотна рецепта! След като я изпробвах, мога да кажа само едно - Уникален сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  15. На пакета с брашно няма грешка, правилното име е рожков, а не рожкови. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. има грешка, разбира се. Като ще отбелязвате, добре е да четете наред и гледате снимките.
      На снимката - пакетчето с брашното е с надпис "брашно от роШков"

      Изтриване
  16. Здравейте, искам да направя сладкиша, но без кафето. Според вас с какво да го заместя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте :) може да сложите инка "кафе" за аромат, но ако не искате никакво кафе - слагайте гореща вода вместо него. Но увеличете количеството рожков/или какао, за да стане черен сладкиша.

      Изтриване
  17. Благодаря за бързия отговор!
    Ще го направя с гореща вода и после ще споделя с вас как се е получил ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте :) Вече 2 пъти го направих и е чуден! Слагам кафява захар, шарлан, само пълнозърнесто и типово брашно, и повече рожков в пропорцията, защото много го харесваме. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване