или по-точно казано скумрията по созополски на Ели, но в крок-пот (слоукукъра).
споделям я тук, защото доста хора в БГ вече си готвят в бавноготвещите тенджери, а тази рибка там стана невероятно вкусна, костите и се топяха в устата, а соса, с който трябваше да залея рибата за съхранение се оказа още по-вкусен и от нея и изчезна безследно, докато рибата изстиваше.
И не стига, че Ели сподели личната си рецепта за тази изключително вкусна скумрия по созополски, ами ме И посъветва (тъй като знае, че изхвърлих тенджерата си под налягане) да я приготвя в крок-пота. И се получи - рецепта по Ели и идея за крок-пот - пак на Ели. жива и здрава да ми е тази умна, прекрасна, работлива, сговорчива, търпелива, толератна дама!
Ели е дала тук рецептата за тенджера под налягане.
Сега начина и времето за приготвяне в Крок пот (Crock-Pot)
За едно зареждане в уреда, рибите са две, тежащи по около 400-500г .
подправките са си:
3-4 зърна бахар, една лъжица зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа.
оцет и олио по 120 мл. (равни части трябва да са принципно).
* Почистените риби се нарязват на котлети с дебелина 3-4 см .
* Посоляват се на вкус (т.е. малко :))
* Подреждат се един до друг в керамичния съд на крок-пота.
* Прибавят се подправките и заливат със сместа от олио и оцет. Тази смес е малко над половината от височината на рибата.
* Уреда се включва на ІІ степен за 9 часа (ако са по-малки рибите І степен).
* Оставя се да се охлади напълно и се прибира в стъклен буркан. Залива се с останалия сос
И тъй като в търговската мрежа има над 10 вида скумрии - една по-тлъста, друга по-суха, след 6-7 час може да я наблюдавате. Ако рибата е едра и по-мазна, тя си се готви "в собствен сос", но ако не е останал сос, може да долеете още малко равни части вода с оцет. Но съвсем малко вода, за да може да се изпари до края на готвенето.
Когато костите на рибата трябва да са толкова меки, че да не се усещат, когато се яде.
Ели казва, че може да се съхранява до седмица. Не знам, при нас свърши за два дни.
***Тук ще пиша нещо, което рядко го споменавам, но в този случай е важно.
Скумрията, която ползвам обикновено почти винаги е замразена. Когато се размрази напълно тя става много мека, костите и щръкват, поради което никога не я размразявам напълно - чистя я в полузамръзнал вид, пека/готвя я пак така. В този случай за готвенето в крок-пот това е важно, тъй като тя съдържа повече вода от всяка добре размразена риба.
***Аз занесох от рибката при мамини и тъй като те я харесаха, съм и дала съвет да я готви в обикновена тенджера, на най-ниската степен на котлона за 3 часа, като сложи равни части оцет, вода и олио толкова, че да покрие рибата. Когато се изпари водата, да добавя пак и така, докато рибата е готова. За резултата обаче ще питам тези дни.
Благодаря от сърце за прекрасните думи.
ОтговорИзтриванеТези похвални слова ще ги покажа на съпруга Драгомиров, както и на кума.
Да четат и да цъкат с език!
И дано Драгомиров прояде риба.
Ще прояде Драгомиров риба :) ама друг път.
ИзтриванеТи още ли таиш надежда?
още веднъж - много ти благодаря за прекрасната рецепта, Ели!
Ех, пък ако знаеше как ми се ходи да ги хапвам точно в Созопол... и как трябва да чакам края на лятото за това....;)
ОтговорИзтриванеСтрашно навреме е твоето предложение, Пепчо! Но ще си направя друга скумрийка, че крок-пота ми е още в магазина;)
Хубава седмица!
направи си го в друга тенджерка, Мъхче :) Струва си да се опита рибката.
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Zdraveite ! Po systiyat nachin prigotvyam vyv furnta. I istinata e, che e mnoooooogo vkusna. Blagodarya za napomnyaneto, byah zabravila tazi rezepta ! Hubav den !
ОтговорИзтриванеХубав и на вас! А във фурната покрива ли се с нещо рибата?
ИзтриванеO, da, s alum. folio. Prostete za propuska....
ИзтриванеHubav den !
Обожавам тази риба, много хулена, но пък аз си я тача. Виж, Пепи, така не съм я опитвала, но ще се поправя, изглежда чудесно! :)
ОтговорИзтриванеА защо си хвърлила тенджерата под налягане? Защото е опасна ли? Така съм чувала...
Поздрави от мен!
Тя е "зазимена". Не ми харесва бързото и шоково готвене вътре, Гери. Предпочитам по-бавничко да се готвят манджите.
ИзтриванеПробвай скумрията, пък независимо къде приготвена :§
Поздрави и от мен !
Ядохме и ние и си представяхме, че сме в Созопол :D
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на двете ви :)
Да ходим тогава пак заедно в Созопол, а :)
ИзтриванеИзпробвах я, когато попаднах на рецептата в блога на Ели, пък и там имаше една забавна история с непонасящия риба съпруг. Направих рибата в обикновена тенджера - получи се, хареса ми. Скумрия се намира по магазините, и аз я чистя полуразмразена, защото предпочитам да купувам нечистена, с глави. Може би така по-добре се съхранява, в сравнение с почистената, която си е направо гранясала понякога. Другия път ще намаля оцета и ще компенсирам течността с вода. Ана
ОтговорИзтриванеПри Ели рибата винаги се готви скришом :) Аз съм жив свидетел съпругът и как мърмори, като му замирише на риба :)
ИзтриванеИма ли още?Да идвам:)
ОтговорИзтриванене, но може да направим :)
ИзтриванеЩом е по Пепи и Ели няма начин да не е да си оближеш пръстите и без да си в Созопол :) .
ОтговорИзтриванеМного обичам скумрия,любима рибка ми е и мислено се почерпих,Пепи!
Прегръдка и за двете с Ели!
Пробвай тази, щом обичаш скумрия, Роси :)
ИзтриванеМного ми хареса, че и се топят остите :)
прегръдка и за теб!
Крок-пот нямам, но тенджерата под налягане ще ми свърши добра работа!
ОтговорИзтриванеЗабравила съм за тази рецепта, а я харесах при Ели. Добре че подсети!
Прегръдка!