Страници
▼
21 май 2014 г.
Дип/пастет от маслини и топено сирене
Обичам такива мазила, които освен за разядки преди вечеря със салата, много добре прилягат и сутрин, на препечена филия за закуска. Защото закуската у нас заема важно място, признавала съм неведнъж.
Преди 6-7 години маслините без костилки бяха кът и за да си направя пастет от маслини ползвах онази джаджа, която вади костилките на черешите. Маслините обаче са по-твърди от черешите и две такива заминаха геройски с отпадъците. Сега е лесно - маслини без костилки - поне 5 вида има в магазина. Само малко изкисване в чиста вода им трябва, да се обезсолят.
Следва толкова бързо приготвяне с няколко пулса на блендер/пасатор, или чопър, че времето за четене на рецептата е поне два пъти по-дълго от самото приготвяне :)
Продукти:
~300г обезсолени маслини без костилки
~100 г топено сирене
~3 с л зехтин
щипка черен пипер и риган по желание
2 скилидки чесън - :) пак по желание
Приготвяне:
* Всички продукти се поставят в блендер/чопър и пасират до хомогенна смес.
* Сместа се прехвърля в бурканче и съхранява до 2 седмици, ако е без чесъна.
Пепи,какъв забележителен ансамбъл си съчетала в чинийката :) !Друго си е и една мръвчица да има,нали?
ОтговорИзтриванеЗа мазилата съм напълно съгласна и сега идеята ти ми идва точно навреме за едни маслини,които се помайват у нас,благодаря ти!
Харесва ми съчетанието със сирене,много ще им подхожда!
Прегръдка отново и този път ще пожелая приятна вечер на семейството!
Благодаря ти, мила Роси! Хубава вечер и на вас да е!
ИзтриванеАз не подминавам ден, без да намажа нещо :) виж, Мише не споделя много тази ми страст. Точно с топено сирене не бях правила скоро, Креми ме подсети.
Ще се радвам да опиташ и на теб да допадне :)
Правя си пастет, ама не съм слагала сиренце, виж идеята ми допада. Страхотни снимки и вкусно поднасяне:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеПробвай с топеното сирене, Кате, но обезсоли маслините.
ИзтриванеПоздрави и на теб, бонбон!
Е, баш по мой вкус си ми пуснала публикация, Пепи :)) Това още днес ще го врътна.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и благодарности!
Надявам се вече си го врътнала, Снежи :)
ИзтриванеМного интересна комбинация, Пепи! И двете съставки много ми харесват, но не ми е хрумвала комбинация :) Мерси за идеята!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сега трябва да си направиш, Албенка и да видиш дали ще ти хареса наистина :)
ИзтриванеПепи и на мен много ми допада комбинацията с топено сирене! Със сигурност се получава много добре. Ще опитам непременно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти хареса и на теб, РАдост!
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
След хумуса взеха да ми харесват такива "мазила", както ги наричаш. Съставките са ми тъкмо по вкуса!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
казваш аз да се върна на хумуса и да му дам втори шанс :)
ИзтриванеЗасищаща закуска ще да е това! Изобщо нямам представа какъв ще е вкусът на тази разядка, много ме заинтригува!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Вкуса е :) наситено маслинен, Зори :) и наистина засищащ на филия хляб :)
ИзтриванеТрябва да ти кажа, че имах неблагоразумието да я направя в съботата, след публикацията...Резултатът е, че се изяде на едно ядене, отиде една опаковка хляб, под формата на препечени филийки + сумати сирене и домати.
ОтговорИзтриванеЕ, не ядох само аз...
радвам се, че ви е харесал пастета, Диде :)
ИзтриванеВярно е, на препечен хляб много върви :)
Пепи, забравила съм да ти пиша, че пастетчето страшно много ми хареса! Благодаря ти за рецептата, мила!
ОтговорИзтриванеНаправих я и тръгнахме на път, нямах време за снимки, но ако ти кажа колко крекери изяде :)))
Прегръдки от мен, с пожелание за хубав ден!
И аз го забърках за утре за един пикник, Снежи :) Да видим дали ще се хареса сред природата и ребрата :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубав ден!
Този тип пастети са невероятни.Успех.
ОтговорИзтриванеДа, може за замезване, а може да се нахрани човек с тях :)
ИзтриванеПепи, какви са тези розови яйца ?
ОтговорИзтриванеяйца, мариновани с червено цвекло. - Много са интересни за салата, вкуса им си е 90% като на простите варени яйца :)
ОтговорИзтриване