Страници

26 ноември 2014 г.

Витаминозна салата от червено цвекло, гулия и моркови

  
    В сезона  на настинки, хреми, вируси и всякакви отпаднали състояния, тази салата  се явява като една мощна  антивирусна, противогрипна, витаминозна и лечебна бомба.  Друг е въпроса с какво ще я консумираме – дали с чаша ракия, вино, или с парче сирене – салатата освен много вкусна е и изключително полезна, благодарение на зеленчуците, от които е направена.  
       Важното е, че има вълшебно въздействие  върху човешкия организъм и когато си много, много уморен дори след дълъг работен ден, ще ти даде сили и зареди с тонус :scenic: 
  


Червено цвекло  .  Добре известни са  лечебните свойства му свойства  - сокът съдържа холин, който изчиства от токсини не само черния дроб, но и целия организъм. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта, както и  при лeчението на много заболявания, причинени от токсини. Освен  за прочистване  на организма от токсините, цвеклото е много,  много полезен зеленчук, от който у  нас често си правим сокове
Гулия (земна ябълка). Истинско съкровище, скрито в земята. И още по-малко известно от червеното цвекло. Много полезна за здравето, поради  богатото и’ съдържание на  желязо, цинк, фибри, силиций, магнезий, фосфор, калий, пектин, аминокиселини, органични киселини, витамини С и В , както и от високото съдържание на инулин (много ценния природен полизахарид, който се състои от 95% фруктоза). По хранителни качества може да замени картофите – подлежи на термична обработка, но е чудесна и настъргана с други зеленчуци в салата,  а парченце от нея, поставено в чая придава аромат, подобен на лимоновия.
Моркови и лимон . За полезностите   им  и колко богати са на витамини С,D,Е  - дори децата са чували :) 
Чесън. Малко ;)  миризлив, но невероятно  добър природен „антибиотик”, който държи вирусите далеч от нас (е, понякога и околните....). Съдържа   големи количества флавоноид, който помага за подобряване на имунитета.

    С тези няколко продукта, които освен полезни, са и съвсем сезонни в този момент, ние можем да помогнем на организма си  да се справи по-бързо с всяка умора, хрема, настинка, или вирус. А най-хубавото на салатата е,  че не е от тези храни, които трябва да ядем насила, само и само, защото са полезни, а ядем, защото са  вкусни :)  Опитайте и ще се уверите сами! Ако пък не стържете зеленчуците на ръка, а си имате електрическо ренде Fresh EXPRESS на Тефал ,  правенето и  отнема само няколко минути  и няма да се притеснявате от рендосани връхчета на пръстите :smile1:, което, уверявам ви много боли.




Продукти:
2 глави червено цвекло (~500г)
5-6 моркова (~300г)
4-5 глави гулия (земна ябълка)
4-5 скилидки чесън
½ лимон
магданоз или кервиз (целина)

За дресинга:
1 ч.л.мед (зеленчуците са сладки, но понасят още  малко мед J )
1 ч.л. сол
1-2 с.л.оцет оцет (балсамов по желание)
5-6 с.л.зехтин/олио

По желание - орехови, или други ядки; сирене  

Приготвяне:
* Цвеклото, гулията и морковите се измиват  и обелват (гулията е топчеста :)  и може да не се бели, а само да се  измие добре с четка. Цвеклото доста цапа, но пък лесно се измива. Може да го белите с домакински ръкавици.)
* Настъргват се на едро ренде**

  
* Скилидките чесън се настъргват на по-фино ренде.
* Всичко се поставя в купа за салата.
* Прибавя се нарязаният на кубчета лимон и  нарязания магданоз или целина.
* Продуктите за дресинга се разбъркват, докато се разтворят меда и солта.
* Заливат се зеленчуците и салата разбърква.
* По желание (а при мен го има) може да се поръси с настъргано сирене и  смлени ядки -  прясно запечени, за да може да се извлече аромата им.
* Салатата се консумира веднага, тъй като от солта цвеклото пуска много сок. Ако  няма да я сервирате веднага, само настържете цвеклото и морковите и ги приберете в хладилник в купа, завита със свежо фолио (торбичка) . Непосредствено преди консумация прибавете чесъна, лимона, зелената подправка  и залейте с дресинга.

Приятно хапване на вкусната доза витамини :)


  

***С  универсалния   уред на Tefal за настъргване и рязане FreshEXPRESS+   рязането и настъргването на зеленчуците е лесно, тъй като както вече казах не пазя пръстите от острите зъби и ножове на рендето (тъй като не ползвам държача за  зеленчуци, когато стържа). Благодарение на 5-те си приставки Fresh Express + ни позволява да режем и настъргваме  зеленчуците и плодовете директно в купата, в която ще сервираме салатата.  А рязането на зеленчуците за тази салата е истински тест за възможностите на рендето FreshEXPRESS+ 






26 коментара:

  1. Чудесна салата! Голям любител съм на гулията. Много красиво изглежда салатата в тези колоритни цветове, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че Мишо ме святка за такива благинки :) Така си я подминавах тази гулия.

      Изтриване
  2. Моето цвекло още стои.
    Направо го забравих.
    Добре, че ме подсети. Чудна и много подходяща за сезона салатка ни предлагаш, Пепи. Добре ще ми дойде.
    Е, ще пропусна сиренето, от мен да мине :) Но орехи - задължително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо, Ил, може да го задържиш още малко, ще ти дам рецепта и за чуден конфитюр от него :) но така на салата е полезно.
      Добре де, без сирене да е.

      Изтриване
  3. Вкусна, полезна, витаминозна, красива салата - какво повече?! Истинска находка е земната ябълка, даже не съм се сещала да я включа в салатите. Сега си спомних и за алабаша - с това ренденце и той ще се впише добре през есенно-зимния сезон. АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, сега давам идея. Пробвай, Ани, ще ти хареса :) А аз и алабаш ще взема от мама.

      Изтриване
  4. Страхотна,апетитна,цветна и полезна салатка,Пепи!
    Уреда също би бил ценен помощник!
    Аз имам такива приставки на блендера,друго си е с машинка наистина.
    Ако ги нямах не бих се колебала да си взема такова ренде.
    В този студен ден май,май на ракийката ще заложите за компания на салатата,усещам :) .
    Сърдечни прегръдки от мен ,другарче мило! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ракийката много добре върви откакто се е застудило, Роси :) а с такава прясна салата много добре се подкрепя :)
      Уреда наистина е помощник :) знаеш, че не се отказвам от помощници, без друго деня ми е дълъг на работа.
      Сърдечни поздрави и от мен, другарче мое :)

      Изтриване
  5. Цветна, витаминозна и несъмнено много вкусна е салатата, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви и на теб :) Окото се храни първо с цветовете, нали знаеш :)

      Изтриване
  6. Загледах се в салата още във ВБ, а тук сякаш усетих и вкуса й! Имам всичко необходимо, трябва да я направя!
    А този уред още повече те улеснява!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще се радвам, ако направиш и споделиш, ирма :) и най-вече да ти хареса.
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  7. Имам готова салата, но това червено ми действа, Пепи като на бик. :))) Иде ми да можех да ти отмъкна цялата чиния и да се скрия някъде насаме с нея. Чудесна, свежа, полезна и ужасно вкусна салатка си е това! Да ви е сладко, мила!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Ирме :) като се започне от наслада за очите.
      Ще си я хапваме през дългата зима.
      Прегръдка и за теб и хубав четвъртък!

      Изтриване
  8. Такава салата и аз обичам. Наистина е много вкусна.
    Поздрави и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти пък защо си Петрова сега? Срази ме. Вечерта беше хубава ,знаеш, лошото е, че днес съм зле :)

      Изтриване
  9. Тук ме застреля - първо защото онзи ден правих абсолютно същата салата, само без лимона и то защото видях в кварталния магазин кутийка с био земна ябълка. Такова нещо повярвай ми не бях виждала от дете, баба имаше в градината и ми беше много вкусно. А цвекло и моркови си имам в хладиника винаги. Та реших част от земната ябълка да сложа в салатата, радвайки се, че съм измислила още една цвеклова. Второто застралване е защото сега разбирам, че гулията и земната ябълка са едно и също, винаги съм мислила, че гулията е едно таквоз лилаво, пак корен де...Сега остава да се чудя то пък какво ли е? Лимончето изглежда примамливо така, ама Р. ще възнегодува., ще си сложа в мойта само.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама моля те, Веси и зеленяк има :))) и мислим еднакво, не за пръв път. А лимонче може само твоята да сложиш, но е приятно като го ядеш, не само сок да има в салатата. За лилавото - не знам кое имаш предвид, дай снимка във форума, да го разнищим какво е.

      Изтриване
  10. Това е моето изкушение, Пепи - прекрасно изглежда,
    много колоритно, свежо, витаминозно и .... неустоимо представена!
    Благодаря за чудесната идея, поздрави за теб и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ,че ти харесва, Дианка! Хубаво е през зимата да ядем повече такива салати и съжалявам, че едва в последните години ги открих :)
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  11. Аха, аз се чудя от снимката как толкова прецизно е нарязано всичко, а то каква била тайната:). Много е хитро това уредче! Страхотни цветове, чудна салата, истинска витаминозна бомба. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. умните помощници в кухнята :)
      цветовете се омешват, като се разбърква, но в това студено време е наслада за очите.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  12. Една чудесна салата, особено полезна през зимните месеци. Бомба от витамини :)

    ОтговорИзтриване
  13. Наистина много вкусна салатка. А този уред става ли за зеле?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. става, изпробвах го, но трябва да режеш зелката на тънки парчета, които да влизат вътре във фунията. Влязат ли вътре -режат се тънко, фино, чудесни за салата, която дори не трябва да премачкваш с ръце.

      Изтриване