На всеки се е случвало да се почувства нервен и да е по-раздразнителен от обикновено. Има дни, когато стресът и напрежението просто идват в повече и ей богу отминаващата седмица беше такава. Психолозите казват, че нервността и раздразнението са своеобразна защитна реакция на организма, но мерки, за да се отърсим от тях не препоръчват. Освен хапчета Аз не съм психолог и съм си намерила начин за справяне със стреса. Най-редовно си признавам, но в такива моменти забърквам нещо. Звука от миксер, пасатор, или друг бръмчащ домашен електроуред ми действат като балсам за нервите.....или висенето над котлона. Ей така да си вися и да чакам нещото там да се получи. Е, понякога ми се получават. И тъй като сега е сезона, в който винаги имаме червено цвекло - за салата, или за фреш на авджи, реших, че ще изпробвам нещо ново - сладко от червено цвекло. Ама какви решения ми вземат бръмбарите в главата понякога единодушно. Сладко, но не за филия с масло да мажем, а по-скоро конфитюр, с който да гарнираме месо или сирене. Сладко или конфитюр пообърках ги, но текстурата на конфитюра принципно е по-фина от тази на сладкото. Както и да се нарече, истината е, че в момента, в който изстина сладкото, гарнирах хамбургер с пилешко кюфте и толкова нямах търпение да опитаме с по-младата ни госпожица, че забравих да му сложа лист салата. Зеленко. Но и без зеленкото успокоихме нервите със сладко-киселата нотка на конфитюра, гарнирал пилешкото кюфте и сиренето.
След като направих експерименталната доза, мисля да повторя в по-големи количества - 5-6 бурканчета няма да са ми излишни в шкафа.
КОНФИТЮР ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Продукти:
1кг червено цвекло
2 средни глави червен лук
100мл червено вино
100 г мед
2-3 с.л. зехтин
100 мл балсамов оцет
50 мл ябълков оцет
2 зърна карамфил
2 с л масло
Приготвяне:
* Цвеклото и лука се почистват и обелват.
* Лукът се нарязва на тънки полумесци, а цвеклото се настъргва на едро ренде***.
* Поставят се в дълбока тенджерка, заедно със зехтина и 2-3 лъжици от виното.
* Когато сместа заври, котлона се намалява на по-ниска степен, съда се затваря с капак и се задушава.
* Останалото вино се прибавя на 2-3 пъти - през около 10 мин, когато течността до момента сее изпарила.
* След като поеме цялото количество вино, лука и цвеклото са вече омекнали. Прибавят се балсамовия и обълковия оцет и се оставя да къкри без да се покрива с капак.
* След 10-на мин. се прибавят меда и карамфила.
* Готви се на тих огън, докато се изпари течността (от време на време разбърква).
* Отстранява се от котлона, прибавя се маслото, разбърква се и се пълни веднага в бурканчета (от това количество излязоха 3 малки бурканчета по 200г)
* Обръщат се на капачката и оставят така, докато изстинат напълно.
С тази си публикация ще ме накараш да се изнервя и аз:))))Идеално цвекло-чътни!
ОтговорИзтриванеПоздрави,Пепи!
изнервяй се :)) ама пък какво хубаво име му даде :) Цвекло-чътни, харесва ми:)
ИзтриванеЧудесно е!
ОтговорИзтриванеИ ще гледам и аз да си успокоя бръмбарите
в главата с тази рецепта :)
Прегръдка, Пеп и хубав петък!
ха така, Дани :) Подействай си успокоително :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб, ДАни!
Чудесно е това! Толкова обичам подобни сладко - солено - кисели конфитюри! Като го гледам няма нужда да експериментирам, направо трябва да се напълнят 5 - 6 буркана. Страхотно е!
ОтговорИзтриванехе, колко ас 5-6 буркана :) до Нова година и е заминало :) С миризливо сиренце е просто ммммуцка!
ИзтриванеСтрахотно апетитно ми звучи,а и точно така ми изглежда това твое разкошно сладко,Пепи!
ОтговорИзтриванеРано,рано напълних очи и ми идва да ти отмъкна хамбургера още за закуска :) .
Машинката определено ти е била голям помощник!
С пожелание седмицата да завърши усмихнато ти изпращам дружеска прегръдка!
благодаря ти, мила Роси, прегръдка и от мен :)
Изтриванепомощник е машинката, спор няма. особено, когато се налага да се стържат повече продукти на ръка :)
Що пък не и на филия с масло? И малко сирене... ммм! Чудесно предложение, Пепи :)
ОтговорИзтриванеНадявам се, че вече ще имаш по-спокойни дни :)
'щото дори не съм пробвала :) а може би ще е хубаво?
ИзтриванеИ аз се надявам на спокойни почивни дни :)
Чудна идея и реализация Пепи!
ОтговорИзтриванеблагодаря, Ванка!~
ИзтриванеЩе ти отмъкна рендето да знаеш:))) Много ме кефи! И какво правиш с него още повече ме кефи:))) Чудесно е това ти предложение, ще го хапна ей така от бурканчето и със сиренца по-натам:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванехеххехе , недей Кате, ще ти го дам доброволно да опиташ с него :)
Изтриванеблагодаря ти, поздрави и хубави почивни дни!
Пепи, звучи ми като сладкото от лук-страхотно, ароматно и вкусно!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Да, Бети, наистина е такова. Ще ти хареса, ако опиташ :) Знам, че си правиш един чудесен чипс от червено цвекло :)
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеПърво искам да Ви кажа, че ястията, които правите са страхотни. И Вие сте страхотна. Но, моля Ви...оправете си името на блога. Пише се "моИте", а не "моЙте"
Ама защо мислете, че не знам как се пише? Пък и за толкова години (8) все някой би се намерил да ме поправи :) да не пиша така "неграмотно". Прочетете повечко, съвсем позволено е в говоримата книжовна и в писмена мерена реч да се употребяват членуваните местоимения в такава форма. Е, тук не е писмена мерена, но пък така звучи много по-добре и е съвсем грамотно, позволено граматически, умишлено и мое :) собствено.Така го харесвам.
ИзтриванеБлагодаря Ви :) че наминахте. Ако не беше името, другото едва ли бихте го написали :)
За първи път чувам за конфитюр от червено цвекло, но задължително ще споделя рецептата със свекърва ми. Тя редовно приготвя салата с червено цвекло и я нарича "Бомба от витамини", но съм сигурна, че за това и тя не е чувала :) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриваненаистина е бомба от витамини :) Давай на мама рецептата да прави, стискам палци да ти хареса :)
ИзтриванеТова е страхотна рецепта, Пепи,
ОтговорИзтриванемного ми допада идеята за съчетание, вкус и визия.
Харесах и зеленикавите пилешки хапки, но това е предложението по мой вкус...
Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!
Пълна съм с конфитюри от миналата година, а иначе бих си го спретнала веднага! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
благодаря ви, Ина и Дианка :)
ОтговорИзтриване