"Минестроне" е наименованието за зеленчукова супа в италианската кухня. Голямата част от вариантите на супата са вегетариански, но има и такива, които включват използването на месо - ситно нарязано свинско месо, панчета, или прошуто. Продуктите могат да варират до безкрайност - зависи от вкуса, сезона и наличните такива. Основните задължителни продукти - освен сезонните зеленчуци са боб, лук, целина, моркови, бульон, а в края готвенето се добавя паста, или ориз. Нещо като нашата градинарска супа, но обогатена с паста, пармезан и босилек. Поне така пише в книгите .
За мен приготвянето на зеленчуците за тази супа беше възможност да изпробвам и всичките приставки на рендето Fresh EXPRESS+ на Тефал, което се справи съвсем бързо с рязането и настъргването им в различните размери Навсякъде си признавам, че оценявам високо помощта на тези домашни помощници, без които също се справяме, но защо да не си улесним работата и престоя в кухнята, щом може.....
Днес е ред на тази гъста, бистра, богата и питателна супа, която съм се постарала да приготвя със сезонни зеленчуци (е, извън тиквичката, но те са вече целогодишно на пазара). Цяло лято отлежава в плановете ми да я направя и опитаме (тъй като у нас супите са все със застройки и 90% с мЕсо), но последните студени седмици си казаха думата и изстреляха рецептата към реализация. И вместо да се обяснявам повече , по-добре да пристъпя към написването на тази здравословна (мдааааа...) и засищаща рецепта за една голяма тенджера Минестроне, в която къкрят много витамини и е смесица от аромати и вкусове. И която ще утоли глада ви по всяко време Ако не сте опитвали тази супа, сега и в предстоящата зима е моментът да го направите - когато организмът има нужда от топлина и енергия. И макар в тази рецепта да отсъства месото, ще си набавим нужните калории от растителните белтъчини, изобилстващи в супата.
Наистина се получава голямо количество, тъй като зеленчуците са няколко вида и колкото и малко да слагах :) Пак излезе много, около 7-8 купи :)
Продукти:
1 глава лук и 3-4 ск. чесън
2 картофа
2 моркова
1/2 малка глава целина
1 пащърнак (малък, колкото морков)
~250 г сварен зрял боб ( консерва)
~ 150г грах
~200г карфиол
~ 200г зеле
1 малка чушка
2 малки тиквички
~ 100 мл зехтин (може и олио, ама нека да бъде по средиземноморски :))
~ 150 г къса паста (фарфале)
босилек
сол и черен пипер на вкус
1 л. зеленчуков бульон (бих сложила месен, другия път)
пармезан за поръсване (по желание)
Приготвяне:
* Всички зеленчуци се почистват, белят от корите и измиват.
* Лукът и чесъна се нарязват на дребно.
* Карфиола се накъсва на дребни розички.
* Всички останали зеленчуци се нарязват на кръгчета с приставката на рендето Fresh EXPRESS+ за рязане на зеленчуци
* В тенджера се поставят зехтина и лука и запържва/задушава за около 2- 3мин.
* Прибавят се скилидките чесън, разбърква се минутка и налива бульона, заедно с още 1 л. вода.
* Поставят се всички зеленчуци и се посолява.
* Затваря се тенджерата и се оставя супата да ври тихо, около час - докато омекнат всички зеленчуците и супата да стане гъста.
* Прибавя се пастата, сварените, или замразени боб и грах и ври още около 7-8 мин., според указанията на опаковката на пастата.
* При необходимост се прибавя още вода, защото пастата допълнително сгъстява супата.
* Когато е готова, тенджерата се отстранява от котлона, а супата поръсва се с босилек и черен пипер.
* Преди да се сервира в купичките се настъргва пармезан по желание.
* Може да се сервира както топла, така и студена - вкусна е и в двата случая, но когато е гореща, или топла, аромата на пармезана се разнася из цялата стая.
Истински цветен разкош, Пепи! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванебогато зеленчуково :) Рядкост у нас :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Еви!
Каква красива палитра от цветове. Истински кулинарен разкош. Страхотна е, Пепи, и на нас много ни допадна Минестронето, въпреки, че бях леко скептично настроена, ама се оказа голяма вкусотия. Каква витаминозна бомба обаче е при теб. Страхотна супа. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеО, аз също бях скептично настроена , Кате. Като знам, че ядем все застроени чорби, се чудех как ще се приеме тази супа. Е, важното е, че ние с авджи си я харесахме - ама пък и гъстичка направих - няма как да не :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Ооо, страхотна е! Може ли и за мен една купичка... :) Пепи, не съм опитвала никога, но твоята се е получила страхотно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Може разбира се, Гери :) ВЗемай лъжичка и се нареждай :)
ИзтриванеМного пъстра супа и много богата на аромати и вкусове,Пепи!Панделките абсолютно й прилягат,а и стоят красиво!У дома ще се хареса определено!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав ден,другарче мило!
ПОвече исках да видя на Мише реакцията заради пастата, отколкото заради зеленчуците :) ама ги прие добре.
ИзтриванеПоздрави и на теб, другарче мило и хубави почивни дни!
Страхотна рецепта и снимки, Пеп-чо. Всеки път като ми се появи във фб, много ме радва :)
ОтговорИзтриванемда :) на няколко места се изфуках с нея :))
ИзтриванеПепи, Пепи! Как обичам такава супичка!
ОтговорИзтриванеДа ме почерпиш?
Поздрави на фамилията.
С удоволствие ще почерпя, Ели :)
ИзтриванеВземай лъжицата и заповядай :)
Супа по вкуса ми! Ще се пробва!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Ина, поздрави и на теб!
Изтриване