(горната чиния е с червен пипер, без гъбите. Така е любимо на мен :)
Една много простичка и бърза рецепта за свинско месо. Не може да се каже, че месото е пържено, защото е задушено в тенджерата, но който иска може да си го запържи (преди време така го правех). А броколите ( мдаааа проядохме броколи покрай една фритата със зеленчуци, но за нея - в следващите дни, Само дето докато се варят миришат повече и от киселото зеле) за гарнитура са по тази рецепта на Роси за сотирани броколи. Сърдечно ти благодаря, Роси, не само ни харесаха, ама и ги повторих .
Продукти (за 4-5 порции):
~ 1кг свинско месо (крехко - бут, филе, или врат)
3 стръка праз
50-60 мл соев сос
~ 100 мл вино и 2-3 с.л. оцет
сол на вкус
олио (на сухо месо ~ 6-7 лъжици, на по-тлъсто - 2-3 лъжици)
черен пипер, кимион
гъби (тук ~ 250 г кладница)
червен пипер - по желание
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки (не големи).
* Поставя се в тиган с капак ( или тенджера) заедно с мазнината, прибавя се соевия сос и задушава на тих огън ( под капак), докато се изпари течността от месото.
* Празът се нарязва на ситно (сега тук някои хора си го обичат на едро нарязан, но ние го предпочитаме ситно, за да може да се поразтопи по време на готвене).
* Прибавя се към месото, заедно с половината вино и отново задушава, докато се изпари течността. тази "процедура" с виното се повтаря още веднъж, защото ако се сложи наведнъж цялото количество вино, месото ще се вари, което не е желателно. Затова го прибавям на 2-3 пъти.
* При последното прибавяне на виното се прибавят оцета (и нарязаните гъби) и червения пипер, посолява се вече на вкус и отново всичко задушава, докато пак остане на мазнина.
* Поръсва се с подправките, затваря се с капака, отмества се тенджерата от котлона и оставя 5-10 мин., преди да се разпредели в чиниите :) Много подходяща гарнитура са туршия, или кисели краставички, но този път - както писах горе - си го хапвахме с броколи соте по Роси
Вкусните неща са простички, но точно пък при тези мръвчици има и гъби (кладница) по желание на компанията.
Ястието е бомба. Готвя по подобен начин свинско с праз. И ако някога не ме мързи, ще напиша и моя вариант. Догодина, може би.
ОтговорИзтриванеИма две явления, които станаха пред очите ми и много ме радват.
Първо, ти Пепи, прояде гъби кладница.
И второ, по-важното, виждам как се превръщаш в броколифил или гърлброколи. По избор. Тези думи сглобих специално за теб.
Какво като броколито понамирисва. Ами зеле е. Мирише, но е вкусно.
Приятна вечер и хубави празници.
А, Ели, аз кладница не само проядох, ами и преядох и сега пак не ям :)) Тук показаните гъби ги избутах в чинията на младежа Н, нали знаеш колко зле ми беше.
ИзтриванеОбаче онези думи, дето ще ми счупят езика са много весели и сега ще споделя гъпл-броколито-то с човеците :))) няма да съм само аз я.
Наздраве и весели празници и на вас!
Много вкусно ястие си приготвила, Пепи! Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеОбаче съвсем ме изненада с тези броколи! Очаквам да преоткриеш сега и магданоза. ;)
За първи път ги хапнах на салата с домати и варена царевица - хем съвсем сурови и се влюбих в тях. :))
Хубава вечер, мила!
е, Ирма, не очаквай от мен чудеса :))) Това с магданоза е опитвано, опитвано... ама не се получава, освен сготвен :) С броколите имам лош спомен, че съм ги варила. Но като прочетох Роси, ми стана ясно, че само варени няма да ги ям. Затова ги задуших и накрая се поззапържиха :) та се получи срещата ни успешна :)
ИзтриванеХубава вечер и на теб да е и много хубави да са ти Коледните празници!
Това е моето ядене. Да знаеш. Тук мога да мина и без броколи. :Р
ОтговорИзтриванехеххехе, добре де, няма да спорим за някакви си там броколи :)
ИзтриванеИ аз оставям броколите настрана, но от другото си дръпвам чинийка:) А Ели ме разсмя със специално измислените в твоя чест думи, и аз го обичам това занимание:)
ОтговорИзтриванеА, Веси, дай им още шанс :) Ако игнорираш аромата при варенето - може и да ги харесаш.
ИзтриванеЕ,айде честито!Погодихте се с броколите най-накрая,Пепи,и специални благдарности за доверието!Сега ако намериш още пресен ,крехък карфиол,опитай и с него,ама така хубаво да се запържи в масло,зехтин и подправки-върховен е,казвам ти,моите са влюбени в него.Аз от пресния магданоз все още страня и не слагам примерно в салати,обаче правих магданозени кюфтета със сирене по рецептата на Йоли,поднесени с млечен сос-трепач са,казвам ти.Освен това от личен опит се убедих,че вкуса се култивира и много неща преди отбягвах,а сега са ми любими.Да ви е сладко всеки път,Пепи,на цялото семейство!
ОтговорИзтриванеДо тук за броколите.Да кажа за чудната гозбица,за която най-вече иде реч,че точно ей такова месце ви се хапва,запържено,не задушено,но и да не остане жилаво и се чудех като как да го приготвя,с лук обаче искам-карамелизиран и хрупкав да е.И ,разбира се,без съмнение знам къде ще намеря най-точни препоръки,та рецептата ти ми идва точно навреме.Праза ще заменя с много лук,важна е обаче концепцията с виното на части.Благодаря ти,другарче мило,весел празник и наздраве на цялото семейство!
Още веднъж-честито!Бъди много щастлива и много обичана!
Благодаря ти, мила Роси :)
ИзтриванеСлед 3 дни яли, пили и се веселили, стигнах и до блога :)
Карфиол не знам дали ще пробвам :) готвен. Чакай да си почина от броколито. Вкуса се възпитава, така е, но и е вярно, че за щастие младите човеци искаха да им направя. Аз всъщност други неща правих с него за тях 3-4 пъти, преди да опитам. Ама се спогодихме, ето. Сега следва огретен с картофи и броколи.
Прегръдки за теб и хубава последна седмица от тази година да ти е!
Прекрасно предложение и по-различно не би могло да бъде,
ОтговорИзтриванекогато за него стоят две признати майсторки кулинари!
А днес и още :
Честит рожден ден и честити Коледни празници, Пепи!
Сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи, радост и много щастие!
Сърдечно благодаря, Дианка!
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Честита Коледа! Здраве, щастие и късмет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, честита и на теб, Траянка!
ИзтриванеЕдно от любимите ястия !
ОтговорИзтриванеПоследните пъти го правя по обратна технология - слага нарязаното месо в съда с 1/2 вода и буквално го оставям до изпаряване на течността, след това наливам мазнината - да се пържи и сетне както си описала, включително и виното на части. И празът на ситно - да се стопи.
Слагам и един идея лютив пипер
Става още по-вкусно
става и така :) ама лютото който иска да си го слага :) че страх лозе пази, пък и моите девойки никак люто не ядат.
ИзтриванеСвинското за нас българите може би е едно от най употребяваните в една кухня, заедно с пилешкото. Това разбира се е по мое наблюдение.По този начин с праз лук не съм готвила свинското и определени тези дни ще се опитам.Изглежда много сочно и вкусно, а за тези студени зимни дни този тип храни са предпочитани от нас.Надявам се да ни покажете и подходящ десерт за това ястие и да ни пишете пак с вкусотии.
ОтговорИзтриванеТочно след порция от това месце е лошо да мислим и за десерт :) Но ако все пак ви се налага - горещо препоръчвам кремче от заквасена сметана с плодове и ядки. Десертите и сладкишите са в категории разни, вижте там, в дясно в каталога.
Изтриване