Страници

8 април 2015 г.

Тройно шоколадова торта


      На рожден ден без торта не може, нали :) А за рожден ден у нас тортата трябва да е шоколадова. Ама много шоколадова. Затова и този път бях решила да направя доста популярната в интернет тройно шоколадова торта (или торта "три шоколада" - за да е пълно удоволствието от трите вида шоколад, вложени в тортата. И тъй като доста се колебах по различни рецепти, просто си направих мой вариант :) използвайки блата (естествено) от най-шоколадовата торта на Ирина, който е основен за всяка торта у нас през последните две години. Тук го срязах на две и ползвах едната половина, ако някой реши да прави тортата - да си прецени - останалия блат е достатъчно сочен да се хапва и като сладкиш, или да си направи половин доза от блата за форма с диаметър 28см. 
      Тортата се прави лесно, не е трудна, единственото "пипкаво" нещо по правенето е престоя в хладилник след слагането на всеки пласт крем, който трябва да стегне, преди да се сложи следващия. 


Продукти: 
За блата - тук или половината продукти, или срязвате на две и ползвате едната част, или поставяте още един блат между двата шоколадови крема, което ще направи тортата малко по-висока :) 

180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар
60 г. какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр) 
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр) 
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )


За светлия шоколадов крем: 
200 г млечен шоколад 
200 мл прясно мляко 
250 мл течна сладкарска сметана 
5 г желатин 

За  белия шоколадов крем 
200 г  бял шоколад 
50 мл. прясно мляко 
200 мл кондезирано    мляко (подсладено е) 
250 мл течна НЕсладка сметана 
5 г желатин 

За тъмния шоколадов крем: 
250 г черен шоколад с над 70%  какао 
150 мл течна сладкарска сметана 

За украса: 
филирани бадеми, фунийки от шоколад с крем като тези кошнички 


Приготвяне на блата:
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Аз ползвах форма с диаметър 24 см., сложих и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока  - получ исе около  12 см - трябва височина, тъй като по време на печенето блата се надува. Изпече се за около 35 мин. - проба с дървено шишче - да излиза сухо.
* Оставя се да се охлади напълно (една нощ). 

*** Ако сте направили половината доза - това е по блата. Ако сте направили цялата доза - с много остър, широк, дълъг  и тънък нож блата се срязва на две части.

Приготвяне на кремовете: 

Светъл шоколадов крем:
* Начупения шоколад се поставя в касерола или малка тенджера и се залива с прясното мляко. Загрява се, докато се разтопи, но без да се прегрява сместа.
* Желатинът се накисва в 2-3 с. л. вода, докато набъбне. 
* Прибавя се към топлата шоколадова смес и разбърква - тук се внимава да не е гореща сместа, за да не се прегрее желатина.  Тази смес се оставя да се охлажда. 
* Сметаната (добре охладена) се  разбива до твърди върхове. 
* Към нея се прибавя по лъжица от напълно изстиналия шоколадов сос и разбърква всеки път, докато сместа поеме шоколада и стане хомогенна.

* Във формата за торта се поставя блата и залива с шоколадовия крем. 
* Прибира се в хладилник за час, докато стегне хубаво. 

Бял шоколадов крем:
* Шоколадът се начупва в прясното мляко и ~ 50 мл от сметаната и загрява, докато се разтопи шоколада. 
* Желатинът се накисва в 2-3 с. л. вода, докато набъбне. 
* Прибавя се към топлата шоколадова смес и разбърква. Отмества се от котлона, прибавя се кондензираното мляко  и оставя да изстине напълно. 
* Сметаната (добре охладена) се  разбива до твърди върхове. 
* Към нея се прибавя по лъжица от напълно изстиналия шоколадов сос и разбърква всеки път, докато сместа поеме шоколада и стане хомогенна.
* Готовия крем се изсипва  и разпределя равномерно върху шоколадовия пласт. Прибира се в хладилник за час и половина-два. 

Тъмния шоколадов крем: 
който си е шоколадов ганаш :smile1:
* Сметаната се сипва в касерола, начупва се шоколада и загрява до толкова, колкото да се разтопи. Бърка се, докато се получи гладка, хомогенна смес. 
* Оставя се да се охлади малко и се залива върху белия  шоколад на тортата. 
* Поръсва се с филираните бадеми и украсява по желание. 



14 коментара:

  1. Тортата е трепач, Пепи!Вкусът й е уникален, да е жив и здрав рожденикът!

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, Пепче, не може на рожден ден без торта. А твоят шоколадов шедьовър със сигурност е направил празника още по-красив! Честита рожденичка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Естествено че на такъв празник най-подхожда шоколадова торта! Мога само да си представя този троен шоколадов вкус!
    Весели Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жив и здрав рожденикът и пътят му да е сладък и наситен с вълнуващи преживявания - точно като прекрасната торта, Пепи! :)
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Впечатляващо вълшебство от шоколад, Пепи -
    прекрасна торта за прекрасен повод - поздравления за теб и рожденика!
    Здраве, хубав късмет и успехи, много любов, сбъднати мечти и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за хубавите пожелания, Диди!

      Изтриване
  6. Още веднъж да е сладък живота на прекрасната Жул както е сладка и изкусителна тази торта,Пепи!Сега се питам как ще се заспива при вида на разреза,особено като знаеш колко си падам по кремести торти....ох и ах...
    Че и ембарго на тестени и десерти съм си сложила от вчера насам до бала,мъка ми е как ще издържа :))
    Страхотна е станала,наистина много,много шоколадова,разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ауу Роси, това с ембаргото е вече сериозна работа :) Направо те мисля как ще издържате :) А като се ограничи човек с някои храни, най-много му се хапват :)
      Благодаря ти, другарче мило!

      Изтриване
  7. Правих вчера блата за първи път, но вместо кафе, сложих какао. Не знам дали е заради това, но не ми се получи. Не се раздигна изобщо. Исках да я направя за рождения ден на детето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кафето се отразява на вкуса, не на бухването на блата. Няма как да не се вдигне, имаш по лъжица и четвърт сода и бакпулвер, а докато се пече блата се вдига около 3 пъти. Провери по списъка с продуктите, да не си пропуснала нещо, или да си сложила повече брашно (някои така правят, защото се притесняват от течната смес) но точно толкова е брашното и повечето брашно прави блата по-сбит.
      Остави го този за бонбонки, или за десерти в чаша (прибери блата в хладилник, държи седмици) и пробвай отново, но спазвай рецептата. Ако не искаш да слагаш кафе, сложи просто гореща вода, не заменяй с какао-

      Изтриване
    2. Аз правя блата с дикаф кафе за децата и става. :)

      Изтриване