Страници

18 май 2015 г.

Мързеливи чушки бюрек на фурна



      Ама много, много мързеливи :smile1:. И не само, ако не му се виси на човек около котлона да ги панира като тези класически чушки бюрек, или предпочита здравословното печене вместо пържене, но и ако си има накъсани, не много дебели изпечени чушки от края на лятото, когато се берат и по-дребни, неизхранени чушки. При мен такива винаги има и това е начина, по който ги правя на любимите на младите ни хора чушки бюрек

Необходими са: 

печени, обелени чушки  (12-16 бр. или ок. 800г) 
~ 300 г сирене 
4-5 яйца 
3-4 лъжици олио и 3 лъжици масло 
~ 100 мл прясно мляко 
сол, черен пипер 

галета, брашно 


кашкавал или моцарела по желание 


Приготвянето отнема около 10 минути  :smile1:


* Дъното на тавата се намазва обилно с размекнатото масло. 

* Половината чушки се овалват в брашното и нареждат  на дъното на тавата. 
Ако чушките са дебели се разполовяват на две, ако са по-слаби - цели. 
* Сиренето се натрошава върху чушките. 
* Две от яйцата се разбъркват и разпределят върху сместа.  
* Отгоре се нареждат останалите чушки, също оваляни в брашно.  
* Другите 2-3 яйца се разбиват с прясното мляко и олиото, мъничко сол и пипер по желание. С тази смес се заливат чушките. Поръсват се с галета - фин, тънък пласт. 
* Пекат се във фурната, на 200 * за около 30 мин - до зачервяване.
* Ако ще се покрива с настърган кашкавал, или моцарела - тук е момента, да се извади тавата, да се прибави кашкавала и да се върне да се запече. Тъй като много често тези чушки ги събирам в кутия, а печения кашкавал се втвърдява, това " вкусно упражнение"  го правя само, ако ще ги хапваме веднага. 



25 коментара:

  1. Пепчо, изкушаваща тавичка е тази, а пък като знам и кой е сготвил, направо я отмъквам, надявам се да съм първа:))) Чудесно ястие, това сигурно е нещо като кашкавала на фурна? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Aaa не, Кате :) тоеа е като сирене с чушки и заливка :) но е трепач, ако се яде топло и е с обилно разтопил се кашкавал отгоре

      Изтриване
  2. Много любим метод на готвене ;), придърпвам една чинийка. Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко :)
      Когато може - трябва да се възползваме от лесните начини, нали :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Tова ми е любимо, онзи ден пак така ги прекарах у дома:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ама в един момент и те започват да ги харесват, нали :) Поне у нас така се случи. Първо не харесваха мързеливия вариант, сега - събираме и за следващия ден за обяд.

      Изтриване
  4. Ох,като знам как ухае къщата като се пакат и колко вкусно става,Пепи,няма ли вече копче някакво магическо за изпращане по интернет? Страхотни са,страхотни !Много ,много ми се приядоха,ама чушките ми свършиха ,а с купени не искам,ще трябва да почакам още няколко месеца :) .
    Прегръдка от мен,другарче мило и хубава седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаеш много добре, нали :) Прекрасни са твоите, с моцарелата отгоре, Роси и съжалявам, че гиняма :)
      У нас всяка година свършват рано, но тази година правихме по-малко лютеница и поостанаха - тия дребните, зелените, недобре зачервени... та прибрах във фризера и още има.
      Прегръдка и от мен и хубава седмица!

      Изтриване
  5. Вече писах, но и тук да напомня, че опичам твоите рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предпочитам пържени :) но щом казваш - може и печени, Еви :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. И аз ги предпочитам пържени, но май стомаха ми вече ги предпочита печени:)), дано е поне временно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В един момент трябва да намалим пърженото :) организма сам си го казва

      Изтриване
  7. страхотна рецепта... скоро ще зарадвам някого с нея...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще се радвам, да Ви хареса :) или на човек, за когото ще я приготвите. Мисля, че и горе писах, но ако ще се хапват веднага са страхотни с разтопения кашкавал, или моцарела отгоре.

      Изтриване
  8. Изпробвано и много вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Направих ги! Уникална вкусотия! Благодаря, Пеп-чо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля :) Радвам се, Валенце :) да ви е сладко/или соленко, по-скоро :))))

      Изтриване
  10. Здравейте, може ли да използвам мариновани печени чушки от буркан? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Надявам се да не отговарям късно. Може да използвате мариновани, да, ако не са много кисели. Изкиснете преди това за час в студена вода. Някои мариновани са толкова кисели, направо са си за салата.

      Изтриване
  11. Много и бързо и вкусно, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване