Тези картофки са познати у нас (т.е. от мен J) като "хрупкавите картофки на Карина" (Carina kuking.net). Другите ги знаят просто като печени хрупкави картофки. Преди десетина години младите човеци не признава други картофи, освен пържените. Но има моменти, когато имаме само пресни картофи, а те не стават много добри пържени; не са като старите (за тях). Тези обаче се харесаха и настаниха трайно. И ги правя често. Толкова често, че не се сещам да ги документирам дори.
Ето сега да ги покажа и да напиша как ги правя у нас J
Необходими са:
картофи (естествено )
2-3 с.л. зехтин
по 1 с.л. мноого ситно нарязан лук и чесън
сол, черен пипер
мащерка , или риган
галета и червен пипер
Хрупкави печени картофки
Приготвяне:
* Картофите се почистват - измиват, обелват, ако са стари - и нарязват на дебели резени.
* Бланшират се за 3-4 мин. във вряща, подсолена вода.
* Изваждат и се отцеждат хубаво.
* Фурната се включва на 200*
* Поставят се в торбичка/плик, прибавя се зехтина и се разтръскват, за да се омазнят хубаво отвсякъде резените.
* Тава за печене се намаслява, или покрива с хартия.
* Изсипват се картофите.
* Поръсват се с галетата - обилно, разбъркват се така, че тя да полепне навсякъде по тях. Разпределят се на един ред в тавата.
* Отгоре се поръсват със сол, червения пипер, лука и чесъна, поръсва се с подправката (или поставят клончета върху тях)
* Поставят се във фурната да се пекат - до хрупкава коричка - обикновено отнема от 20 до 30 мин, зависи колко пълна е тавата. В тавата на моята фурна се събират килограм и половина пресни картофи. От старите картофи - 2 кг, тъй като част от тях заминава в обелките.
***При Карина не се бланшираха, пекат се сурови с подправките, но така стават с хрупкава коричка и мека вътрешност. Мечта :) Само за чаша бяло вино, или бира
Чудесен загар си имат!
ОтговорИзтриванеДа знаеш, че преди това са били и на плаж :)
Хубав ден,Пеп!
И добре са се попекли на плажа, Дани :)
ИзтриванеСтрахотни са! Почвам ги:)
ОтговорИзтриванеда мина да проверя дали си ги направила
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеПепи, моят човек толкова обича картофи по слески (и пържени картофки, разбира се), а аз толкова исках да знам дали стават печени. И ето, радвам се, че си показала тези хрупкави картофки! Веднага запазвам рецептата и ще го зарадвам, щом се прибере. :) Благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
хайде Гери прави ги и ще чакам да споделиш дали ще ви харесат и на вас
ИзтриванеА сега дай и една охладена бира :) и казвай наздраве!
ОтговорИзтриваневеднага давам, наздраве!
ИзтриванеВсички вкъщи обожаваме картофи под всякаква форма, а тези изглеждат невероятно вкусни. Мекички отвътре и хрупкави отвън... Точно такава рецепта ми трябва! Ще се пробва задължително!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Надявам се да Ви хареса :) Поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеЧудни! Много ми харесват, Пеп. Ще направя.
ОтговорИзтриванеОки :) Ще те държа под око, да те проверя ;)
Изтриванедобре си се сетила най-сетне, че да си подобрим картофите (това с галетата).
ОтговорИзтриванеАма да знаеш и с бърбън си вървят
Съгласна съм :) Мезе за всичко стават :)
ИзтриванеОпределено ще се правят в най-скоро време!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни, Пепа!
Благодаря ти, Ти и:) Почивните дни бяха изключително приятни, хубава и спокойна да е новата седмица на теб!
ИзтриванеПриличат ми на уеджис картофки, само че на фурна и съм сигурна, че са много вкусни. Ще трябва и да се наредя на опашката за пробване:))) Много са изкусителни, Пепи, но то при теб винаги всичко е така! Поздрави!
ОтговорИзтриванехайде сега Уеджис :) това са картофките на Карина, Кате ;)))) И сега сериозно - най-хубавото е, че хем са печени, хем са хрупкави. Лятото доста пържени неща ядем, та се радвам, че поне картофите можем да изпечем.
ИзтриванеПрегръдка за теб, бонбон!
Много ми харесват картофките,Пепи,и непременно ще ги опитаме и у нас,така бланширани ми е интересно каква ще е разликата,аз иначе съм пекла като Карина.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и прегръдки,мила и щастлив уикенд на семейството!
Вътрешносттта им е по-сочна и мека, Роси. Както бланшираните пържени картофи (да ти призная, аз и такива си правя и в момента във фризера има един пакет такива. )
ИзтриванеПробвай ги, сигурна съм, че ще ти харесат.
Прегръдка за теб, другарче мило и хубава, нова седмица!
Страхотно изглеждат при теб, Пеп, тези Каринини картофки, добре ме подсети ти.
ОтговорИзтриванеАз те подсещам, но кога ще ги видя при теб на отчет, Веси ;)
ИзтриванеЕ, все някога ще е:)
ИзтриванеЧудесна рецепта за картофки, Пепи - твоите изглеждат разкошно,
ОтговорИзтриванепотвърждавам за бланширането, харесва ми и ароматът на мащерка.
А днес, на Петровден и честит имен ден! Поздрави теб, здраве, успехи и хубаво лято!
Много ти благодаря, Диди!
ИзтриванеХубаво и слънчево лято и на теб да е!
Чудни картофки, Пепи! Много са любими и у дома!
ОтговорИзтриванеЧестит имен ден! От сърце ти желая здраве, приятни емоции и весело лято!
Сърдечно благодаря, Бети!
ИзтриванеВесело и слънчево лято и на теб!
Dera all, clear this looks so beautiful and tasty. But how long do you bake them: -)
ОтговорИзтриване200 degrees, but for how long?
And if we make them thiner, would the effect be the same?
Thank you so much!!
200 *. 20 - 30 minutes
ИзтриванеIf you cut them thinner effect not the same - will not be a soft interior
Щом тръгнаха и на ингилизки, ще ги Ядем и пушек ще се вдига
ОтговорИзтриванеаха, виж, нали :) само да съчиня отговор, да върна на девойката :)
ИзтриванеПепиии, хапнахме си на обяд от твоите картофки. Нали казах, че ще ги направя! :) Господинът ми подари супер доволната си усмивка! А аз ти благодаря сърдечно - както казах и на него, няма нещо, което да съм приготвила по твоя рецепта, и да не ни е харесало много! :) Чудесни са картофките и често ще ги приготвям. Направих ги като теб - с бланширане. Само смесих галетата с подправките и солта, та направо овалях в нея всяко резенче. Имам един въпрос - твоите колко хрупкави са? Малко тъпо питам, но просто тези (на снимката) изглеждат по-хрупкави от това, което аз постигнах. А може би са поизстинали моите...
ОтговорИзтриванеКакто и да е - всеки да знае, че са страхотни! А аз млъквам вече, че коментарът ми ще стане втора дипломна работа. :)
Прегръдки, Пепи, и хубав ден!
Гери, като престоят 2-3 часа, поомекват, дори имаше останали 4-5 резена на другия са съвсем меки. Хрупкави са в момента, в който ги извадиш - до час :) Ако трябва, печи ги малко повече. Не слагай червен пипер, че от него по-бързо ще хващат тен :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб и много се радвам, че сте харесали ,Гери!
Сигурно е било в печенето - недостатъчно. Другия път още 5-10 минутки. Иначе не съм ги чакала повече от час да изстиват, а само няколко минутки, колкото да могат да се хапват. ;)
ИзтриванеБлагодаря, Пепи! Пак ще направя. :) А някой път и ще снимам!
Хубава вечер! :)
и на теб, Гери и хубав, спорен петък! Чакам да се похвалиш с дипломната работа, нали знаеш :)
ИзтриванеСамо да дойде ред за хвалене. ;)
ИзтриванеПрегръдки, мила Пепи!
Тази рецепта обезателно ще пробвам, като фен на картофите няма да я пропусна :)
ОтговорИзтриванеНещо подобно съм правила, но това ми изглежда по-примамливо, а и с хрупкава коричка.
някакво картофено разнообразие е :) Пробвай, Даре!
ИзтриванеТърсейки крилцата с пепси, попаднах на материала за фритюрника Филипс и оттам - на линка за тези картофи. Правила съм нещо подобно и наистина са прекрасни, когато са топли.
ОтговорИзтриванеНапълно споделям мнението ти за пресните пържени картофи, ако се пържат по стандартния начин. Но още от малка съм свидетел как ги пържеха родителите ми - със захлупен капак, отвътре се чуват едни страшни звуци, защото голяма част от парата кондензира по капака и пада в горещата мазнина...Обаче така пресните картофи не се пържат за минутки, а се задушават в известен смисъл. Като се позадушат, капакът се отваря, за да хванат вече коричка и да добият пържен вкус. За мен така стават чудесни.
Когато дойде моят ред да съм домакиня, се замислих, че мога да си спестя първата част от пърженето, като ги задуща в МВ. Само картофи, те си пускат предостатъчно вода. След съответното време за задушаване - се слагат внимателно да се пържат, да си поемат мазнина и да станат златисти и приятно загорели.
Недостатъци на метода: 1. по-бавен, дори в МВ си иска време, особено за сериозни количества. 2. вече задушените картофи по-лесно се чупят или разпадат и трябва да се внимава.
Това беше само идея, особено щом вече имаш Филипс. Но аз все пак да си кажа
Филипса е много полезен уред, но за съжаление нямам място в бокса за него и епримък-отмък. Благодаря за съвета за микровелето, някой ще се възползва със сигурност. Когато се видя с повече време ги бланширам във вода за съвсем кратко, подсушавам добре и тогава не пръскат пир пържене - дори замразени. Лошото е, че свършват бързо, а се правят бавно :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
ПП: едсна приятелка ги "бланшира" в уреда на пара, но пак не събира кой знае колко количество. Ама за двама човека става