Въпреки, че времето си е съвсем зимно тази седмица, лапада в градината на село избуява, от което аз се възползвам и дори домочадието няма нищо против засиленото зелено присъствие в храната напоследък. Напомням за любимите манджи с лапад - постни сарми с лапад, шницели от лапад със сирене, мусака с лапад и яйца и други разни с месо :)
Най-важното е при сармичките с лапад да се подбират по-големи/по-широки листа, за да е лесно завиването, че иначе става 'ептен пипкава работата. Тук ще кажа как ги завивам, ако не са много големи и широки листата, защото то няма как да подбирам какво е пратила мама и зян да стават младите листа. Слагам две листа накръст, слагам плънката в средата, завивам страничните върху нея и тогава хващам крайчето към мен и ги завивам напред. Другия начин е като сложа плънката в тесния край на листото и зигзагообразно завивам листото с нея. Така се получават ей тези триъгълните, които се виждат на снимките.
И последно - ще припомня за бързия начин за обработване на листата преди завиване - или бланширане за минутка във вряла вода и веднага под чешмата; или врътване в микровълновата фурна за 2 мин. на пълна чиния с листа на 50% от мощността на печката. Естествено, в двата случая дръжките - дебелата част по листото е старателно изрязана.
Както и да го пиша вкратце - бавна работа си е, затова си пригответе листата, пуснете си филм, слагайте тенджерата на масата и започвайте да завивате сармичките с лапад. Защото са много вкусни
Както и да го пиша вкратце - бавна работа си е, затова си пригответе листата, пуснете си филм, слагайте тенджерата на масата и започвайте да завивате сармичките с лапад. Защото са много вкусни
Продукти за 6-7 порции:
~ 60-70 листа лапад
~ 400г кайма (смляно месо, за да сме сигурни в каймата :))
~ 200г гъби
1 малка глава лук
1 ч.ч. ориз
3-4 ск. чесън
3 с. доматено пюре, или доматен сос
3 с.л. универсална зеленчукова подправка (морков, чушка, зелени подправки........
~ 70 мл олио
6-7 стръка пресен джоджен
сол - ако не се ползва зеленчуковата подправка, която е солена
черен пипер
сокът на 1 лимон
Приготвяне:
* Листата се измиват, почистват от дръжките и подготвят за работа, както горе писах - бланшират.
* Лукът, чесъна и гъбите се почистват и нарязват съвсем ситно, или нарязват с чопър/блендер.
* Каймата се осмесва с тях; останалите подправки, доматен сос, ориза ......... и всичко, без сока на лимона.
* Завиват се сармичките с листата - или на пурички, ако са по-широки, или по начина, който писах горе :)
* Нареждат се в тенджера - широка, в която ще се пекат във фурната.
* Върху тях се поставя чиния, за да не изплуват, докато се готвят; заливат се с 3 ч.ч. вода и сока на лимона.
* Тенджерата се покрива плътно с фолио, или затваря с капак.
* Пекат се във фурната - първо 30 мин. на 220*, след това на 170* за още 45-50 мин.
Много добре си прилягат с един млечно чеснов сос, а за тези, които ще ги хапват на работа :) ароматния сос не е желателен, затова прилагаме в кутията малко туршия за гарнитура.
Това ми хареса- точно по 'моята" част.Приятен уикенд
ОтговорИзтриванеХубав и на теб да е :) Нали знаеш, че сме от една порода :) Дори и да има безмесно, пак идва ред на мръвката още на следващия ден :)
ИзтриванеРазкошни са,Пепи! Ама нямам нито лапад, нито търпение:) Ще взема да впрегна децата да ги навиват:)
ОтговорИзтриванеЗадължително впрегни децата. Ще свършат работа. А лапад тепърва ще има и по пазара.
ИзтриванеСтрахотни са,Пепи,даде ми идея за края на тази седмица. Траянче, няма ли да стане с машинката за сармички, имам такава, а не съм я използвала още?
ИзтриванеПробвай я, тъкмо за тия дребни листа работа. Току що пуснах още едни такива сармички, но с булгур.
ИзтриванеНяма от къде да се снабдя с лапад, поне засега, чудни са ти сармичките, Пепи!
ОтговорИзтриванепри мама нямате ли лапад, Веси?
ИзтриванеНе, може див да и ма нейде. Ама първо че е рано още, то там още зима, и второ - ходим 1-2 пъти в годината нещо:( напоследък.
ИзтриванеАууу,а тези бижута безценни за малко да ги пропусна,лелеее,де да бях,е сега със сигурност ще ги сънувам!Обожавам лапад,Пепи,на сарми не съм го навивала,обаче грам нямам съмнение,че ще е разкошно вкусно!Утре ще се разходя из село да си понабера някое листенце лапад....:)) .Лека нощ,мила!
ОтговорИзтриванеМалко играчка е, Роси, но пък са много вкусни :) бижутата, както казваш.
ИзтриванеХубав вторник на теб да е :)
Pep-40,не можах да намеря тук рецептата ти за кюфтета с доматен сос.Взела съм я от тебе от gotvetesmen.com през 2008г., снощи я правих и се получи много вкусно. Много рецепти научих тогава от вас, не бях влизала много време в сайта, но нищо не е по старому.Радвам се че продължаваш да публикуваш рецепти. Мари123
ОтговорИзтриванеМери, оня форум умря :) съсипаха го новите собствениците, никой не пише там.
ИзтриванеА тук си си пиша :) Това си е моето местенце.
Наистина съм пропуснала да допълня рецептата за кюфтета с доматен сос, сега потърсих, но я няма. Следващия път като ги сготвя ще прибавя.
Поздрави на теб, светли празници и се надявам да се виждаме тук :)