Страници

2 март 2016 г.

Ватерзой с пиле. Супа (разбира се, с пиле :) )




       Пак е пилешка супа, но определено е по-различна. Заради дафиновия лист в нея и стръкчето праз. Е, и различно нарязаните зеленчуци. Неотдавна другарче ми подхвърли идеята за тази супа, знаейки, че обичам да опитвам нови продукти и вкусове. И ни хареса - на всички. Дафиновия лист извадих, за да не се вижда и така и никой не разбра за него. Не че трябва. 
" Ватерзой е рецепта от кухнята на Белгия – името идва от думите waterzooi от water „вода“ и zooien „варя“ – традиционна рецепта във Фландрия. Оригиналната рецепта се приготвя с риба (viszooitje), но днес е по-популярен варианта с пилешко месо (kippenwaterzooi). Правдоподобно обяснение е, че днес в река Гент заради замърсяването риба – няма." - източник   

Продукти за 6-7 порции:
  • ~ 600 г пилешко месо без кост (филе и пържола от бут)
  • стрък праз лук - около 40 см :) среден на дебелина :)))
  • 2 моркова
  • парче целина - около 100 г - или малка глава
  • 1 чушка (червена)
  • 1-2 картофа (дребни)
  • 1 дафинов лист
  • 2 лъжици масло
  • ~ 5-6 лъжици олио
  • сол на вкус
  • 2 жълтъка
  • 150мл течна готварска сметана  
  •  
  • Приготвяне:
  • Първо подготвяме продуктите:
  • - Стръкът праз се нарязва на съвсем ситно (да не се забелязва от любимците)
  • - Морковите, парчето целина и картофите се почистват и нарязват на тънки пръчици; чушката също на лентички.
  • Запържват се в маслото, смесено с 2-3 лъжици от олиото за 3-4 мин. и заливат със студена вода.
  • Посоляват се и оставят да къкри, докато зеленчуците омекнат, но не разварят.
  • През това време в друг съд, с малко вода и щипка сол се сварява пилешкото месо.
  • Когато е готово се нарязва, или накъсва (на ивици) и прибавя към сварените зеленчуци, заедно с дафиновия лист, останалото олио и оставя всичко да ври заедно около  5-6 мин. Отмества се от котлона и застройва:
  • - Жълтъците се разбиват със сметаната; прибавя се малко от горещата супа - 1-2 черпака; разбърква се  и връща обратно  в супата.


Сервира се с препечени филии, намазани с масло, или крутони.

7 коментара:

  1. Много вкусна и апетитна изглежда, Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна супичка, Пепи! По този начин ще я приготвя следващия път за разнообразие. Често слагам дафинов лист заради аромата, когато варя пиле, но праз в пилешка супа не съм пробвала. Ще следвам стратегията да е незабелижим:):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз през годините се убеди,х че не трябва да се казва всичко за манджата, Радост :) Щом се е харесало - ззначи е вкусно. Ще се радвам да опиташ с праз и да споделиш, дали е минало и при вас :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна е и тази супа,Пепи,много ми допада така като са на пръчици зеленчуците,забавно и цветно е,и по-разнообразно!Честита Баба Марта на цялото семейство,бъдете здрави и усмихнати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита и на теб да е, Роси! Тя си е пилешка супа :“ която ти отскоро харесваш, но различна с финия аромат на праз-лука (който ще продължа да слагам в супи ).
      поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  4. Пеп, аз обичам много пилешка супа с праз лук, правя една, на която добавям яйце на очи. И дафинов лист съм слагала, но не на тази с праз, ще опитам и така комбинирана.

    ОтговорИзтриване