Страници

29 май 2016 г.

888. Печени пипала от калмари

 
     Еха  yahoo публикацията е под № 888 в блога. Хубаво число. И приличен брой рецепти, приготвени. Неколкократно приготвяни, снимани, изяждани.  И както милото наскоро заключи - " Те тия работи там аз не съм ги ял." Все едно не яде пиле фрикасе, картофената яхния от мама свеки, чирпанските наденички от него си :), крем карамел, или всичките почти разновидности супи.  Ама той така си говори понякога - неподготвен.  Всъщност тези, които не яде са съвсем малко. Онези като крушите със сирене; червените яйца, морските дарове. Т.е. опитва, хапва, но не ги отчита и когато втори път сложа подобни на масата - отрича да ги е опитвал вече. 
     Всъщност рецептите в блога са повече, защото в доста публикации има по две, или три рецепти :) Обаче напоследък наистина сме на морска тематика у нас. 


 А рецептата за пипалата на калмарите (тия големите ги купувам от Метро вече втори път) е много простичка и лесна. 


Необходими за 2 порции:
2 бр. големи пипала от калмари 


4-5 лъжици зехтин 
сок от 1 лимон 
1 малка скилидка чесън 
копър - пресен! 
щипка едро смлян лют пипер и щипка сол 

Приготвянето е в 3-4 стъпки :) 
* Пипалата се поставят във вряща вода и варят, докато вилица влезе без съпротивление в месото им.  Когато са готови - веднага се изваждат, да не се преварят, тъй като като всички морепродукти ако се преварят стават гумени. 
* Измиват се с чиста вода - пускат боя :) и пяна. 
* Поставят се на  силно загрята скара, или загрята плоча и  пекат от двете страни за по 2 минути - леко да се зачервят. Сега :) на скарата е ясно, че е силна и малко им трябва, за да хванат "райета". Плочата обаче е по-слаба - поне моята и когато ги сложих на нея - поставих капак от тенджерата върху тях, да ги притисне, да се запекат възможно по-бързо за кратко време. 
* Всички други продукти за сосчето се смесват - копъра е ситно нарязан, скилидката чесън е фино смачкана. 
* Готовите пипала се заливат и веднага сервират. С чаша вино, разбира се :) Бяло, охладено. 



17 коментара:

  1. Леле, Пепи, край!Изглеждат жестоко! Не съм яла, но обожавам всичко морско, тъй че непременно ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Води ме в Метро да си купим и после ще готвиш в къщи

      Изтриване
  2. Честита ти юбилейна публикация, Пепи -
    и сигурно при всеки такъв повод споменавам за енциклопедическата стойност и обхватност на твоя блог ...
    Моите адмирации!
    А цялата ти нова серия с морска тематика е страхотна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, мила Диди! Ти винаги мислиш така за блога :) Ще се радвам да те видя в събота и благодаря лично за хубавите думи :)
      Прегръдки за теб!

      Изтриване
  3. Мале, помислих ги за октопод, ама вярвам, че на вкус са същите. Изглеждат страшно апетитно и вкусно. Много си лоша, да знаеш! :))) Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Октопод, калмари - все пипала, Кате :) Пък и май по един и същ начин се приготвят :)
      Прегръдки за теб :)))))

      Изтриване
  4. Изглеждат много апетитно, жалко, че вкъщи няма много фенове на морските дарове :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, лошо е, като не хапват всички от всичко :)

      Изтриване
  5. У нас се тачат много. Ако намеря варени, стават за отрицателно време. Поздравленоя за 888 та вкусна публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Тук на варени случих само веднъж. И всеки път го проверявам този магазин и всеки път няма.

      Изтриване
  6. Лелеееййй, отде да търся такива истории у наше село, а?
    Фантастично!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в събота, в Метрото :) или лятос на морето :)

      Изтриване
  7. Кремена Русева2 юни 2016 г. в 18:45

    888 е чудесно число, а това, че рецептата е "морска" ме радва още поведе!
    До 1000 остана съвсем малко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От теб звучи съвсем лесно, майсторе на морската храна!

      Изтриване
  8. Честита награда, Пепи,
    в събота не успяхме да се видим, но продължавам да мисля в тази посока -
    още едно признание и потвърждение на написаното по-горе.
    Много се радвам за теб,
    носиш много вдъхновение и умения ... бъди здрава, за да продължаваш да твориш!

    ОтговорИзтриване
  9. Много е добра тази рецепта за пипалата от калмари. И аз ги приготвям по същия начин. В метро обаче продават и предварително сварени пипала, които са на цена за килограм около 12 лв и са много добри, препоръчвам ги. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Следващия път задължително ще проверя за такива пипала, така ще си спестя варенето :) Тук бяха пускали такива сварени в един рибен магазин, но само веднъж успях да купя, повече не са доставяли. Благодаря за информацията :) Поздрави!

      Изтриване