Страници

29 юни 2016 г.

Кокосово пиле с гъби и зеленчуци



      Днес е Петровден, а на този празник - пиле се яде :) И ябълки, и пита трябва да има на масата. От мен пилето :)  да почерпя за празника, което се готви много бързо и остава сочно в соса с кокосово мляко. Консерви с кокосово мляко може да намерите в големите вериги хранителни магазини - вече не е непознат продукт. Да напомня, че с него стават и много нежни постни кокосови палачинки

      Честит празник на всички именници днес! 


Необходими продукти за 4 порции: 
3 пилешки пържоли от бут, без кожа (или пилешко филе) около 700г 
2-3 лъжици олио 2-3 лъжици соев сос 
скилидка чесън, черен пипер и сол 

1 глава лук 
~ 200г гъби (напоследък кафява печурка предпочитаме) 
1 малка тиквичка ~ 250г 
1 зелена и 1 червена чушки 
 2-3 лъжици олио 
сол 

1 консерва кокосово мляко ( 300-400 мл е) 
настъргана кора от лимон

За гарниране
1 ч.ч. черен ориз, 
1/2 ч.ч. бяло вино, 
сол, лъжица масло и лъжица зехтин 
1ч.ч. пилешки бульон, или гореща вода 
черен пипер

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва натънки ивички, за да се сготви по-бързо :)
* Обърква се с олиото, соевия сос, намачканата скилидка чесън, пипера и солта и оставя за 10-15 мин в хладилник. През това време се пприготвят  ориза и зеленчуците. 

* Оризът се измива, поставя се в дълбока тенджерка и залива с 1 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и оставя така за 10-15 мин., след които се изцежда от водата. 
 * Прибавя се виното, включва се котлона, съдът отново се затваря с капак и се оставя да къкри на слаб котлон, докато виното се изпари  - за около 10- мин.  виното се изпарява и тогава се прибавят зехтина и  бульона/водата . 
* Вари се , докато се изпари течността  - не може да се каже, че ориза поема течността, защото половината част от нея се изпарява, така че, не очаквайте ориза да набъбне. Зрънцата са си твърди, но не хрупат. 
* Поръсва се с черния пипер,  прибавя се маслото, разбърква, изключва се котлона, но тенджерата се оставя още 10 мин. на него и похлупена. 

* Нарязаните на ивички зеленчуци се задушават в олиото, посолени, под капак, докато поомекнат. Изваждат се в чиния. 
* Нарязаните на филии гъби се задушават в същия тиган за 3-4 мин, посоляват и изважждат. 
* И пак в същия тиган :) поставяме пилешкото месо да се задуши, докато му се изпари водата и остане на мазнина. 
* Гъбите и зеленчуците се връщат в тигана - поради това избираме по-голям тиган, за да събере всичко накрая. 
* Разбъркваме кокосовото мляко в консервата и прибавяме към месото и зеленчуците, заедно с още 1/2 кутия от млякото - вода.
* Оставяме на слаб котлон да къкри за около 5-6 мин. 
* Ако трябва - посоляваме на вкус и поръсваме със ситно настъргана лимонова кора - 2-3 щипки са достатъчни. 

Сервираме от пилешкото в чиния, заедно с 2-3 лъжици от готовия черен ориз. 


12 коментара:

  1. Честит празник на името ти, Пепи!
    Нека ти носи късмет, здраве, радост, благоденствие и успехи във всяко начинание!
    Страхотна рецепта за пиле, разкошни палачинки, а пълнените чушки са ми любими - Благодаря!
    Сърдечни поздрави, прегръдка за теб и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит имен ден! Нека деня ти да е толкова вкусен колкото и това кокосово пиле!
    Поздрави и весело празнуване! (:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лилия :)
      Весело си беше снощи, признавам :)

      Изтриване
  3. Честита да си, Пепчо. Бъди здрава и си бъди Пепа.
    А аз хващам влака в 5 и съм у вас за вечеря. Няма как иначе :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче :)
      Чаках те, чаках в 9, ама като те нямаше пийнах едно и за твое зд раве :)

      Изтриване
  4. Пеп, да си ни жива и здрава, да ни гощаваш все така вкусно:)! Много екзотични ти стават напоследък рецептите, което си е супер! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Сменяме екзотиката с традиционните ястия в къщи, че хем да има разнообразие, хем да няма недоволни от новите неща. Ето днес миди Саганаки хапват :)

      Изтриване
  5. Жива и здрава бъди и името ти винаги с добро да е изричано,мила!
    Гозбата е пак великолепна,ароматна и сочна!Като за празник!
    Толкова много публикации при теб,страхотен кулинарен тур и пир ми подари,благодаря ти!
    Хубава да е новата седмица и дано по-прохладна,другарче мое!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинко! Вярно, последния месец публикациите са повечко от обичайните 4-5 :) Но така се случи. Пък и ти не си минавала скоро :)

      Изтриване
  6. Ауу, направо е страшен. Много готина рецепта. Благодаря за споделянето! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много съм навреме, няма що:),ама освен че съм го пропуснала таз година петровия ден, дали пък щях и да се сетя, че и ти си именичка(щото не си Петър, де) е съмнително:)
    Обаче, така и така разбрах, та на патерица и от сърце - да си здрава и щастлива, а децата и мъжО само да те радват!
    И айде вече баби да ни правят:)

    ОтговорИзтриване