Страници

14 февруари 2017 г.

Бадемово-боровинков маслен сладкиш

      Изобщо не сме в сезона на боровинките, но който  си има кутии със замразени, може да си го направи :) Естествено малко се губи цвета на сладкиша при печенето на замразените боровинки в тестото, но това са подробности :)  Предният път го правих със сушени черни боровинки, които бяха достатъчно сочни, не като червените стафиди :) но замина на гости без документация.
      Маслен сладкиш -  наслада за небцето и компания за чаша кафе, или чай :) ако следвате съвета ми сутрин ще пиете чаша кафе с него, а следобяд - чаша чай с още три парчета :) 
      И поредната рецепта с  брашното на София мел - този път - микс за кексове. Специален микс за кексове и сладкиши, без да се налага прибавянето на набухватели - сода, бакпулвер, или мая.
Продукти: 
240г  захар 
4 яйца (или 5 малки) 
180 г меко масло 
280 г брашно пшенично брашно  - София мел смес за кекс ***
1 ч.л. бадемова есенция 
1 ч.ч. боровинки 
1 ч.ч. филирани бадеми 

***Ако брашното не е за кекс (с набухвател), към брашното се прибавя 1 ч.л. бакпулвер 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180оС (без вентилатор).
* Тава за печене с размери ~ 33/22 см. се намаслява, или застила с хартия за печене. 
* Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 5-6 мин. - сместа си увеличава обема и избледнява. 
* Прибавя се мекото масло и бие още 2-3 мин. 
* Прибавя се брашното и разбърква с миксера на бавна скорост, докато сместа поеме  цялото количество. 
* Прибавят се есенцията и боровинките; обърква се отново внимателно. 


* Сместа се изсипва в тавата за печене и заравнява отгоре. 
* Филираните бадеми се поръсват равномерно по цялата повърхност. 

* Пече се в загрятата  вече фурна за около 40 мин. - пробата с дървено шишче е най-сигурна. 
* Изважда се и оставя да се охлади напълно, преди да се извади от тавата (с хартията), или да се нареже, тъй като маслените сладкиши винаги са много крехки :) 

12 коментара:

  1. Много апетитно изглежда! От къде купувате бадемовата есенция ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. В магазините за подправки, или в големите вериги, при тези продукти- бакпулвер, сода, ванилии.... има и на д-р йоткер. И в Лидъл имаше около празниците

      Изтриване
  2. Еха, Пеп, какъв сладкиш, та това е фантазия! Вълшебен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Кате :) Няма как да не е, с толкова масло и боровинки :)

      Изтриване
  3. Разкошен сладкиш, Пепи ... звучи и изглежда неустоимо -
    с маслен нежен вкус и фин аромат на боровинка и бадем.
    Благодаря, като че най-много изкушения с боровинки има при теб-поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото това са любимите ни плодчета за сладкиши :) Мънички, вкусни, лесно се замразяват. Трудно се берат, но затова пък на пазара има.
      Благодаяр ти, Диди, хубав петък на теб да е!

      Изтриване
  4. Дай насам:)) Съчетава любими продукти, значи е за мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Освен да съжаля,че не мога да притичам за чаша чай с теб и този сладкиш,какво друго ми остава,уникален е,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте!
    Сладкишът изглежда прекрасно и ще го направя уикенда. Благодаря за рецептата! Редовно правя някои от Вашите вкуснотийки ииии... прекрасни са!
    Какъв размер тава използвате за този сладкиш? Пишете 22/33 - почти квадратна, а на снимката е по-правоъгълна.
    Благодаря отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова е :) сега ходих да измеря, не 22, а 21 см. е, което не е фатално. Ако нямате с точно такива размери (нормално е), ползвайте някоя с малко по-малки размери - сладкишът ще стане малко по-дебел, но той е маслен и пак ще е сочен. По-добре малко по-дебел да е, отколкото по-тънък.
      Поздрави на Вас!

      Изтриване