Похапваш сладкиш , или солен мъфин и пиеш кафе в това уютно и спокойно място и се наслаждаваш на вкуса на истинско домашно приготвено печиво, без следа от промишлени добавки Забравяш за времето в приятната обствановка; забравяш, че си закусвал преди час и се наслаждаваш на най-въздушните мекици (също като моите :);
забравяш да се тагнеш в Даро , или да си снимаш чийз-кейка, преди да си го изял...абе въобще забарвяш да си снимаш храната :)
Честно казано на мен толкова ми хареса там, че забравих да прочета и цялото меню, макар и изписано на видно място..... където имало 3 вида супи. Научих на следващия ден след като бях там, а през същия този ден се чудех къде да хапна топла супа
От все сърце пожелавам успех на Дарин в това вкусно начинание и съм сигурна, че ще има много гладни, мили и доволни клиенти, защото всичко там е направено с желание и любов. Ако сте от София, или имате път към София - планирайте си да го посетите.
Горните снимки са от страницата на Даро. А тук в блога, Дарин ми гостува преди време с невероятно шоколадово изкушение - Шоколадов сладкиш без брашно. За шокоманиаци.
Горните снимки са от страницата на Даро. А тук в блога, Дарин ми гостува преди време с невероятно шоколадово изкушение - Шоколадов сладкиш без брашно. За шокоманиаци.
Връщам се към морковената торта, която направих почти по неговата рецепта от блога.
Морковените торти са нещо много вкусно и сочно, стига да си намерил подходящата рецепта и да е отлежала достатъчно, напоена с крема. Имала съм щастието да хапвам сочни торти и съм преглъщала сухи, притеснявайки се да кажа, че тази торта носи още мнооого крем. Тази е с влажна текстура, но и крема съм избрала да е от крема сирене със заквасена сметана - този крем за мен е свеж :) и го предпочитам пред кремовете с бита сметана. Бих сложила и маскарпоне, ако олиото ми беше от гроздови семки - подходящо за сладкиши, по съвет на приятелка, но него рядко го опазвам от салатите в къщи. Приготвя се бързо и не бием сместа до побеляване, но определено си и трябват 10-12 ч. да отлежи, преди да се разреже :) и хапва.
* Фурната се загрява на 180*С.
* Захарта и яйцата се разбъркват - достатъчно е с телена бъркалка; не трябва миксер.
* Прибавя се олиото и настърганите моркови и портокалови кори; разбъркват се.
* Брашното се смесва с набухвателите и орехите и прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти.
* Формата за печене - моята е с d 24 см. се застила с хартия за печене и/или намаслява. Аз намаслявам само страните (падащия борд на откопчаваща се форма за печене).
* Пече се в загрятата вече фурна около 40 мин. (докато пробата с дървеното шишче излезе сухя)
* Изважда се, оставя за 10на мин. да се охлади и прехвърля на решетка до пълното охлаждане на блата.
* Срязва се на 2 части с помощта на дълъг, тънък нож, или конец. С каквото ви е по-лесно :) От единия блат се изрязва едно съвсеееем тънко парче, което си отделяме за украса на тортата.
* Всички продукти за крема се разбъркват с телената бъркалка отново :) или силиконова, ако Вашата е такава. Но не и с миксер.
* В ринга за тортата се поставя единия блат, следва половината от крема, втория блат и останалата част от крема.
* Поръсва се с трохите от отделеното парче от блатовете и украсява със захаросаните моркови.
Които се приготвят така: Морковът се нарязва на "цветчета" - с помощта на картофобелачката е много лесно и поставя да се вари в 100 мл вода и захарта. След около 10 мин. водата е извряла и парчетата моркови са останали в много гъст захарен сироп - но не и карамел :) тогава се изваждат и поставят на тортата. Като сладко от моркови са.
****Тук Дарин съветва да се отцеди излишния сок от морковите, в тензух, но аз не съм изцеждала - настъргвах ги не на най-ситното ренде, а на следващото по размер и в купата, в която стържех не се отдели никаква вода от тях. Най-вероятно зависи от самите моркови; сега са вносни и не може да се каже, че са много сочни. Затова най-добре да прецените, когато ги стържете - ако се отделя сок в купата - отцедете ги малко. Но и да не остане само суха смес от моркови.
Морковените торти са нещо много вкусно и сочно, стига да си намерил подходящата рецепта и да е отлежала достатъчно, напоена с крема. Имала съм щастието да хапвам сочни торти и съм преглъщала сухи, притеснявайки се да кажа, че тази торта носи още мнооого крем. Тази е с влажна текстура, но и крема съм избрала да е от крема сирене със заквасена сметана - този крем за мен е свеж :) и го предпочитам пред кремовете с бита сметана. Бих сложила и маскарпоне, ако олиото ми беше от гроздови семки - подходящо за сладкиши, по съвет на приятелка, но него рядко го опазвам от салатите в къщи. Приготвя се бързо и не бием сместа до побеляване, но определено си и трябват 10-12 ч. да отлежи, преди да се разреже :) и хапва.
Продукти:
200 г моркови, настърани на ситно ренде***
ситно настъргана кора на 2 портокала
120 мл олио
4 яйца
200 г брашно
200г захар
100 г едро смлени орехи
1 бакпулвер (10г)
1/2ч.л. сода за хляб (5г)
За крема:
400г заквасена сметана
300 г крема сирене
4-5 с.л. пудра захар
За украсата:
1 морков, вода и 3с.л. захар :)
Приготвяне: * Фурната се загрява на 180*С.
* Захарта и яйцата се разбъркват - достатъчно е с телена бъркалка; не трябва миксер.
* Прибавя се олиото и настърганите моркови и портокалови кори; разбъркват се.
* Брашното се смесва с набухвателите и орехите и прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти.
* Формата за печене - моята е с d 24 см. се застила с хартия за печене и/или намаслява. Аз намаслявам само страните (падащия борд на откопчаваща се форма за печене).
* Пече се в загрятата вече фурна около 40 мин. (докато пробата с дървеното шишче излезе сухя)
* Изважда се, оставя за 10на мин. да се охлади и прехвърля на решетка до пълното охлаждане на блата.
* Срязва се на 2 части с помощта на дълъг, тънък нож, или конец. С каквото ви е по-лесно :) От единия блат се изрязва едно съвсеееем тънко парче, което си отделяме за украса на тортата.
* Всички продукти за крема се разбъркват с телената бъркалка отново :) или силиконова, ако Вашата е такава. Но не и с миксер.
* В ринга за тортата се поставя единия блат, следва половината от крема, втория блат и останалата част от крема.
* Поръсва се с трохите от отделеното парче от блатовете и украсява със захаросаните моркови.
Които се приготвят така: Морковът се нарязва на "цветчета" - с помощта на картофобелачката е много лесно и поставя да се вари в 100 мл вода и захарта. След около 10 мин. водата е извряла и парчетата моркови са останали в много гъст захарен сироп - но не и карамел :) тогава се изваждат и поставят на тортата. Като сладко от моркови са.
****Тук Дарин съветва да се отцеди излишния сок от морковите, в тензух, но аз не съм изцеждала - настъргвах ги не на най-ситното ренде, а на следващото по размер и в купата, в която стържех не се отдели никаква вода от тях. Най-вероятно зависи от самите моркови; сега са вносни и не може да се каже, че са много сочни. Затова най-добре да прецените, когато ги стържете - ако се отделя сок в купата - отцедете ги малко. Но и да не остане само суха смес от моркови.
Обичам морковена торта :), а твоята изглежда много вкусна.
ОтговорИзтриванеПропуснах аз местенцето на Дарин миналата седмица. Жалко. Кога ли пак ще имам възможност...
ти сега често ходиш в София. Да се отбиеш там :)
ИзтриванеИ аз като Илианка, обичам морковени сладкиши -
ОтговорИзтриванетвоята торта изглежда много апетитно и изкушаващо...
Благодаря на теб, успех и вдъхновение на Дарин!
Благодаря, Дианка :) И аз харесвам морковеин сладкиши, но все до кексчета стигах :)
ИзтриванеПоздарви и хубави почивни дни на теб!
Ха, така - шеташ ти из София, и не се обаждаш, че чак и софийските заведения си научила, дето аз не ги знам:)) За Даро и заведението му не знам, но морковена торта обичам, а твоята изглежда примамливо!
ОтговорИзтриванес Дарин се познаваме, нямаше как да не посетя заведението му :) Такава му е гордост и има защо. Набележи си Веси и отидете там някоя събота предиобед. Ако не идеш, като идвам ще се уговорим :)
ИзтриванеСърахотна торта. От любимите ми -бърза,лесна,вкусна. Браво ,Пепи пак нахрани семейството ми.
ОтговорИзтриванеМоля, Мими :) Очаквай маслен сладкиш с боровинки за следващото гости на децата :)
ИзтриванеПепи, искам да ти благодаря за Морковената торта! Страхотна стана, всички у дома я харесаха, никога не съм предполагала, че ще харесаме торта с моркови. Аз добавих по щипка канела и индийско орехче в блата. А в крема добавих кондензирано мляко. Още веднъж благодаря, Пепи!
ОтговорИзтриванеИ у нас не предполагаха, че ще харесат :) Много се радвам, Ани :) и че те виждам тук, и че сте харесали тортата :) Хубаво е с повече подправки, да, особено, щом харесваш и тези аромати.
ИзтриванеПоздрави на теб и ще се радвам да се отбиваш по-често :)
Уникална морковена торта,Пепи,с пухкав и обилен слой крем-точно както обичам!И аз съм фен на този тип крем вместо популярния с масло и крем сирене,някак си от едно време имам недолюбване на маслото като метод да украсиш и гарнираш паста ,както беше в соц. времена и прословутите кошнички.Пожелавам успех на Дарин и мисля,че все повече хора оценяват добрата храна и атмосфера!
ОтговорИзтриванеАз нещо не съм фен на кремовете с бито масло :) А онези кошнички, колкото и да бяха красиви не ги опитвах -прекалено маслени бяха. Единствения крем с масло, който харесвам е на бисквитената торта, но то се влага в млечно-масления. И аз се радвам, че все повече хора се ориентират към добрата, домашна храна - или поне приготвена с истински продукти, без химия.
ИзтриванеНаправих тортата като следвах точно рецептата и стана много хубава -свежа и лека. Това е втората любима след френската селска. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного е свежа, да. Тази, както и спаначената, но с хубав крема :) са много подходящи за топлото време. Макар у нас и на 40* да предпочетат шоколадова :)
ИзтриванеПоздрави на Вас, бъдете здрава!
Изрекох 3 бр платки трябва ли да ги серопира малко,или от крема ще се наслагват?
ОтговорИзтриванеСигурно Ви е късно за отговор :) но не, не се сиропират блатовете, ако трябваше - щях да пиша. Кремът им е досаттъчен, а и от морковената смес те стават пръхкави.
ИзтриванеБлагодаря
ИзтриванеНаправих тортата,прекрасна . Много сполучлива е рецептата.Благодаря.
ОтговорИзтриванеМоля ♥️ радвам се, че Ви е харесала!
ИзтриванеТортата стана невероятна ,рецептата е супер ,аз сложих и малко кондензирано мляко към крема .
ОтговорИзтриванеМерси много, продължавайте все така със супер рецептите.
Чудесно! Радвам се, че и Вие сте доволни от резултата 🤗
ИзтриванеПепи, благодаря за вкусната рецепта за Морковената торта!
ОтговорИзтриванеТолкова се хареса, че се изяде в пълна тишина, даже без да ме похвалят...хахах
😄😄 нищо, важното е, че са харесали. Да Ви е сладко!
Изтриване