Страници

22 март 2017 г.

Пухкави и сочни пържени кюфтета



      Сигурно малко са хората, които не обичат пържените кюфтета сочни, а жестоко препържени  . През годините се убедих, че по-сочни остават, когато ги овалям в брашно и оставя така, да си дръпнат брашното - хем после не остава по дъното, хем не прегаря по тях.  Задължително мноооого, ама много  добре омесена кайма  и престояла 12 до 24 часа в хладилник. Желателно е каймата да бъде смляна под наблюдение    т.е. в месарския магазин вместо да си купите готова, купувате си месо и ви го мелят. Аз харесвам на ситна машинка. И в повечето случаи си го меля в къщи, благодарение на безценната ми електромесорубка.  В каймата добавям подправки, лук, яйце и или накиснат в прясно мляко сух хляб, или настърган на ситно картоф. С последните две не прекалявам, разбира се    И в двата случая  кюфтета са сочни. Но си отстоявам около час пред котлона. 
      Откакто видях  тази хитринка на пържените кюфтета при Ани, пърженето  се сведе до минимум, а крайният резулатт с кюфтетата е повече от вкусен. И както казват моите мъже - пържените кюфтета са най-вкусната гарнитура на всяка пържола.  Опитайте така да ги "изпържите" и вие, независимо какви подправки ще сложите - ясно ми е, че подправките са въпрос на вкус и ако за нас идеалната подправка на кюфтетата  е 2/1/ 0,5        кимион/чубрица/риган, то за други хора перфектната подправка е само чубрица.  И няма никакво значение дали ще бъде 100% телешка, 100% свинска, 100% глиганска :) или смес. Важното е, ако е свинска, да не бъде мазна каймата.  Моята обикновено е някаква смес, но точни пропорции няма.
       Да видим дали някой ще опита да приготви така    Пухкави и сочни пържени кюфтета 
Продукти: 
1 кг. смляно месо 
1 голяма глава лук 
средата на 2 дебели филии хляб, накиснати в прясно мляко, ИЛИ  2 средни картофа 
1 яйце 
1 с. л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода за хляб 
връзка магданоз 
1 равна с.л. кимион 
1 равна ч.л. чубрица 
1 равна ч.л. черен пипер 
1/2 ч.л. риган
1 равна с.л. сол (15г до 20г, според вкуса, ако не ви е солена каймата)

олио за пържене 


Приготвяне: 
* Каймата се поставя в подходяща за месене, голяма купа. 
* Лукът се нарязва съвсеем ситно, или настъргва. 
* Хлябът се изстисква добре от млякото (или настъргват обелените картофи на ситно ренде, ако се ползват картофи, вместо хляб).
* Нарязва се и магданозът и  заедно с яйцето и подправките се прибавят към каймата. 
* Омесва се много, много добре с ръце :) може да ползвате и бъркалките на миксера за тесто, но с ръце е най-добре. 
* Купата се завива с найлонов плик/фолио за свежо  съхранение и оставя в хладилника да почива поне 12 часа. Може и след 30 мин. пържите, но резултата с престояването в хладилника е по-добър. 
* В тиган се налива олио за пърженето - не повече от 2см. 
* Фурната се включва да загрява на 200*. 
* Голяма тава се застила с хартия за печене***. 
* Каймата се премесва още веднъж. 
* С намокрени с вода ръце се взема от каймата и оформя топче, което леко се приплексва -  но съвсем леко.  
* Поставят се в загрятото вече олио и пържат от всяка  страна за по  1 - 1,5 най-много 2 мин. - толкова, че да се запечата месото. Не на най-силна степен на котлона, а на 2/3 от мощността му.
* Кюфтетата се изваждат в приготвена тава с хартия за печене. 

* Когато всички са готови, фурната вече също е загряла :) и тавата с кюфтетата се поставя в нея, на средна скара. 
* За около 15 мин. са готови. 



*** Така времето за  приготвяне на сочни пържени кюфтета става около 30 мин.  Два пъти по-бързо, отколкото ако ги пържите само на тиган. Ползвам хартия за печене, защото така тавата се мие много по-лесно след тях :) 

25 коментара:

  1. Страхотна рецепта и технология - също!
    Благодаря, Пепи и Ани,
    поздрави за вас и прекрасна пролет!

    ОтговорИзтриване
  2. Пропуснала съм тази техника при Ани, но сега я виждам при теб :)
    Ще пробвам и по този начин. Като стигна до кюфтетата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте ! Моля кажете 200° с вентилатор или не
    Благодаря! Хубав ден !
    Хри

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) 200 е без вентилатор, ако го пуснете намалете градусите на 180.

      Изтриване
  4. Здравейте, чудесен сайт! Всеки път когато се колебая за рецепта с месо, тук пристигам :)
    Искам да попитам, това кисело мляко с какво може да се замени? Алергична съм към всякакви млечни..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лита :) Радвам се, че се доверяваш на мен за месото :))
      Киселото мляко просто не го слагай - то е съвсем малко, заради содата. Угаси содата в лъжичка оцет. Тя е уж за бухване на кюфтетата, но трябва да ти кажа, че съм я пропускала да слагам и пак са си пухкави.

      Изтриване
    2. Благодаря много за отговора :)

      Изтриване
  5. Аз не обичам много да ям кюфтета, само мамините донякъде...:)
    Не обичам и да пържа:)
    А моите човеци пък си обичат да си хапват...:)
    С тази технология може и да се навия по-често да приготвям!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай тези, Веси :) Ще видиш, че бързо стават и ще се харесат на Р & Р у вас.

      Изтриване
  6. Знаех си аз,че вляза ли тук в никакъв случай няма да е напразно....днес пържих кюфтета и наистина на последните вече олиото започва да прегаря.Обезателно си отбелязвам вашия начин с Ани,благодаря ви,момичета!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта.По -вкусни кюфтета не бяхме опитвали.Поради липса на риган сложихме мащерка,но закупена от Турция.Тя е с по -мек вкус от българската,дори и от прясната.Благодарим ви за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подправката може да е на вкус :) На гърците им ригана им е с по-мек вкус, от нашия - по-сходен с маойрана е. Мноо се радвам, че сте открили кюфтетата :) Така определено се спестява време, освен, че са сочни.

      Изтриване
  8. :През годините се убедих, че по-сочни остават, когато ги овалям в брашно и оставя така, да си дръпнат брашното - хем после не остава по дъното, хем не прегаря по тях.: Какво стана с брашното слага ли се?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма брашно :) само по месо са. Иначе за овалването е така -дори тиквички като пържа ги оставям да дръпнат 30-на мин брашното и тогава пържа. Но тук пърженето е различно

      Изтриване
  9. А може ли да ги опържа?😊Искам за рожден ден,малки кюфтенца.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се, но идеята е да намалим пърженето. Пак ги направете мънички, като за парти, запечайте на тиган за по минутка от двете страни и прехвърляйте в тавата, да се доопекат. И ще станат бързо, щом са малки. А така във фурната ще бъдат и топли по-дълго време.

      Изтриване
  10. Здравейте,с настъргани картофи ли е за предпочитане или с филиите?

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви много,рецептите ви са уникални и перфектно описани.

    ОтговорИзтриване
  12. Може ли да се пропусне стъпката със Запържването и само да се опекат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Там е тайната, остават сочни. Не се сушат. Запържването е съвсем за кратко, колкото да се запечата повърхността на кюфтето.

      Изтриване
  13. Пепчо уникално вкусни са тези кюфтета.Ще ги пробвам в този им начин на приготвяне

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай 😀 откакто съм ги публикувала тук само така ги правя.

      Изтриване