Уточнявам, че месото е млечно телешко - от животно, което се изхранва само с мляко. Месото му е розово и много крехко и няма общо дори с домашни телета, които се изхранват на ясла, или на паша. Имала съм късмет преди години да опитваме домашно такова и сега, когато най-после убедих приятелка да ми вземе поръчката от "Вашата месарница" съм обявила седмица на телешкото в къщи. За голямо мое съжаление магазините на "Вашата месарница" са в София и много удобно за своите клиенти доставят поръчките и на адрес. Младите хора често ходят в София, но рядко ме отразяват за поръчки затова включих приятелка в мисия "млечно телешко" и сега се надявам и тя да е доволна. Тук, в Стара Загора също съм попадала на хубаво и крехко млечно телешко, но в голяма верига хипермаркет и на тройна цена. Дано месарските магазини да ме прочетат и да помислят и тук за продажбата му. Очаквайте скоро Салтимбока оригинал с телешко само да намеря Марсала. Салвията вече е градинка. А може и това да повторим пак, само с месо :) Днес вечерята е котлети от млечно телешко с ябълки и сметаново-горчичен сос. Инспирирано от това свинско филе с ябълки , което девойката Жул се научи да готви под нервния надзор на мама.
Продукти: (за 3, или 5 порции, зависи колко сте гладни)
5 бр котлети от млечно телешко
50 г масло и 30-40 мл. зехтин/олио
2 големи кисели ябълки
1 ч.л. захар (кафява)
100 мл бяло вино
2 големи кисели ябълки
1 ч.л. захар (кафява)
100 мл бяло вино
100 мл бульон, или вода
2 с.л. горчица
250 мл. готварска сметана
подправки - щипка от готовата, която ми изпратиха от месарницата и още толкова добавени от мен риган и мащерка - варианта със свинско бонфиле го приготвям със салвия, но за това крехко телешко и сметановия сос салвията ми се видя силна подправка. Обикновено го подправям с равни части смесени сухи: риган, мащерка и целина.
сол
2 с.л. горчица
250 мл. готварска сметана
подправки - щипка от готовата, която ми изпратиха от месарницата и още толкова добавени от мен риган и мащерка - варианта със свинско бонфиле го приготвям със салвия, но за това крехко телешко и сметановия сос салвията ми се видя силна подправка. Обикновено го подправям с равни части смесени сухи: риган, мащерка и целина.
сол
Приготвяне:
* Котлетите се поръсват с подправките и оставят за ~ 30 мин. в хладилник.
* Ябълките се нарязват на четвъртинки/шестинки, обелват и почистват от семките.
* Сотират се в маслото и захарта за по 2-3 мин. от всяка страна, докато започнат да се карамелизират.
* Сотират се в маслото и захарта за по 2-3 мин. от всяка страна, докато започнат да се карамелизират.
* Изваждат се в чиния.
* В тигана се налива олиото/зехтинът и запържват котлетите за по 3-4мин. от двете страни (до леко зачервяване).
* В тигана се налива олиото/зехтинът и запържват котлетите за по 3-4мин. от двете страни (до леко зачервяване).
* Налива се половината от виното и готви под капак, докато се изпари.
* Отново се обръщат котлетите, налива останалата част от виното и отново готвят затворени под капак - това е по около 5-6 мин. от всяка страна.
* Горчицата се разбърква с бульона и заедно с него прибавя към котлетите.
* Оставя се да къкри, докато течността се изпари наполовина.
* Горчицата се разбърква с бульона и заедно с него прибавя към котлетите.
* Оставя се да къкри, докато течността се изпари наполовина.
* Тук месото се посолява, връщат се ябълките и налива сметаната. Посолява се и соса - като се съобразим с вкуса на бульона - дали е солен, или не. Тиганът отново се затваря с капака.
* Готвят се така 2-3 мин, обръщат се и готвят още толкова време.
* Готвят се така 2-3 мин, обръщат се и готвят още толкова време.
* Тиганът се отмества от котлона, но оставят затворени за още няколко минути :) преди да сервираме.
Така готвеното свинско го харесваме гарнирано с конфитюр от червен лук, но днес аз приготвих любимия на младите хора пъстър ориз
Много нефотогенични са тези сметанови сосове :) но вярвайте - много са вкусни. Особено съчетани с месо и ябълки.
И аз те обичам :* Кога ще ми сготвиш млечно телешко и на мен?
ОтговорИзтриванеДнес ще бъдат сготвени и моите котлети по тази рецепта и още довечера ще споделя какви са отзивите на моите"канибали"
ОтговорИзтриванеЧудесни, за мен всичко без ориза, моля!
ОтговорИзтриванеИ Христос Воскресе, Пеп!
ИзтриванеБъдете здрави!
Воистина воскресе!
ИзтриванеЗдрави да сте и вие!
Знаеш мнението ми за твоите месни предложение /и не само/ -
ОтговорИзтриванеСтрахотна!
Светли и благословени Великденски празници, Пепи,
с пожелания за здраве, любов и благоденствие!
Как съм пропуснала таз хубава рецепта?!?!?!
ОтговорИзтриванеАко Ви попадне хубаво млечно, направете. Ако ли не -и оригинала със свинското е много вкусен
Изтриване