В общи линии почти соса Ремулада е приготвено от:
200г. майонеза (ще снимам буркана, че през последната година у нас се яде само такава)
50 г френска едрозърнеста горчица
2 сварени жълтъка
2 с.л. фино крема сирене
1 с.л. сок от лимон
Всичко се намачква до хомогенна смес.
Продукти за 5 порции:
~ 1,2 кг.телешко месо - от млечно теле
подправки: 1 ч.л. сол, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чесън на прах, по 1/2 ч.л. мащерка, черен пипер и риган
3- с.л. брашно
3-4 с.л. олио
100мл бяло вино
100мл вода
10-на сушени кайсии
4-5 малки глави печен лук***
конец за връзване (памучен, дебел)
1 с.л. натурално царевично нишесте, или препечено брашно
Приготвяне:
***Първо си подготвяме печеният лук (това го правя често, когато имам нещо за печене във фурната и завивам няколко глави лук във фолио, които да се изпекат. После съхранявам в буркан в хладилника за около седмица.
* В парче фолио се завиват почистените глави и пекат във фурната, докато омекнат - около 60 мин. на 180*. Може да си изпечете повече глави лук, защото има една салата от печен лук, овкусен само с оцет, олио и сол, която като малка много обичах и докато зимата не си е отишла може да опитате.
* Месото се изтънява с остър нож така ,че да се получи правоъгълно парче, с дебелина поне 2см.
* Подсушава се и поставя на памучна кърпа, или на лист хартия за печене (и двете поемат влагата на месото, когато ще се задушава/пече и предварително запечатва - ако се сложи мокро в тигана вместо да се запечата бързо, ще започне да се вари, заради отделяната вода.
* Подправките се смесват и с половината от тях месото се подправя - по разтворената повърхност.
* Върху него се разпределят сушените кайсии и изпеченията, почистен ог горните люспи лук.
* Завива се на руло и завързва стегнато.
* Поръсва се с брашно от всички страни.
* Мазнината се загрява в тиган и месото запържва за по минута от всички страни - колкото да се запечата и хване тънка коричка.
* В плик за печене, или в тавата за печене се наливат течностите - по 100мл вода и бяло вино.
* Готовото месо се изважда в чиния и поръсва с останалата половина от подправките от всички страни. Леко се потупват с ръка, за да полепнат по него :)
* В тигана се наливат 50-60 мл вода, изчаква да заври и тази течност също се налива в тавата/или в плика за печене на месото.
* Ако ще се пече в тавата - завива се с 2 пласта фолио плътно. Ако се пече в плик за печене - пликът се завързва добре и поставя отново в тава.
* Поставя се във фурната - тя може да бъде загряла, или тепърва да се включи - на 180*. Важното е да се наблюдава месото/или наслушва, ако е завито с фолио и когато се чуе, че е започнало да къкри/ври течността - градусите се намаляват на 160. Така се пече 60 мин.
* Изважда се тавата, изсипва се от плика (или развива фолиото на тавата). Сосът се сгъстява с размитото с 2-3 лъжици вода царевично нишесте. Тавата се връща във фурната за още 3-4 мин.
* Изважда се, покрива с фолио за 10-на мин. и едва тогава се нарязва. С остър нож :) да не се накъсват кайсиите. Сервират се парче от рулото с няколко лъжици сос. Може и без гарнитура, но както казах дъщеря ми откри нов вкус :) този на аспержите и тези дни често присъстват у нас - къде за основно с прошуто и яйчения сос, къде като гарнитура, а вчера и във вид на крем-супа.
Чинийка за мен, моля!
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда.
Веднага давам, идвай :)
ИзтриванеНикога не съм приготвяла млечно телешко Пепи.Не съм попадала на точно такъв вид месо.Но знам,че е много крехко и вкусно, чудесно поднесено.Великолепно изглежда.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ако ти попадне - пробвай, Ели, различно е от това телешко, което продават масово по месарниците. Т.е. почти нищо общо с него няма. Само като го видиш на цвят и ще разбереш.-
ИзтриванеПепи, пак изкушаваш с поредно телешко!
ОтговорИзтриванеМда, Веси :) А тези дни ми предстои пътуване до София, ще заредя пак.
ИзтриванеМайсторско предложение ... от класа и за ценители!
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че си страхотна, Пепи -
благодаря, поздрави за теб и прекрасни майски дни!
Благодаря и аз, Диди, хубав май и на теб да е :)
ИзтриванеЧудесно предложение и тези сушени кайсии навярно му придават леко арабска нотка, а?
ОтговорИзтриванеОхо ,някой е на арабска вълна :)
ИзтриванеНе знам, Нели :) Месо със сушени кайсии ядох във Велинград и с това го свързвам :) Но пък много ни харесва този вкус.