Или простичко казано - спанак с масло и чесън за гарнитура. Макар че бих могла да мина с него за вечеря, в компанията на парче сирене. Ползвах термина "сотиран", не пържен, защото сотирането е нещо бързо, което се пържи за не повече от 3 мин., докато думата пържене звучи като дълго и висящо пред котлона колкото и да е българска. При сотирането зеленчуците/месото се приготвят в широк тиган - за да не се натрупват едни върху други; с малко мазнина и на силен котлон, за да се приготвят възможно най-бързо. По-твърдите зеленчуци се бланшират/варят предварително, почти до готовност (като любимите картофи соте), после се връткат през тигана с малко мазнина и много огън, за да се получи карамелизацията по-бърже . Много е важно зеленчуците да са добре подсушени, защото се сещате какво може да се получи като сложите мокри зеленчуци в тиган със загрята мазнина. Колкото и малко да е тя. Ако зеленчуците са листни, много полезни са центрофугите за зеленчуци - у нас незаменима и за салати. Ако нямате - отцедете разпръснати на кърпа; в гевгира се натрупват и остава вода.
Сега обаче е време на зелениите и предлагам една любима напоследък гарнитура за месо и риба. А задгарнитурния продукт ще го споделя в следващите дни.
Продукти за гарнитура на 4 порции :)
~600 г пресен спанак без дръжки (дръжките може да ползвате за сок, или супа)
4-5 скилидки чесън
сол и черен пипер
2 лъжици олио
1 лъжици масло
2-3 лъжици течна сметана за готвене
хрупкави трохи на тиган, моя си приумица
Приготвяне:
* Почистените и измити листа от спанак се подсушават добре и нарязват на много едро (колкото да не са цели)
* Скилидките чесън се белят и намачкват/нарязват ситно.
* Поставят се в тиган със загрятото олио и масло и пържат 10-15 сек. на силна степен на котлона .
* Прибавя се спанака и подправя - солта е съвсем малко.
* Пържи се и разбърква около 2-3 мин, докато омекне и се изпари и малкото вода, която пуска.
* Прибавя се сметаната и отново готви около минута - тя е съвсем малко, не остава като сос, водното и съдържание се изпарява, но с нея спанака е по-вкусен :).
* Отстранява се от котлона и разпределя в чинии.
Може да се поръси с тези трохи, които аз харесвам и често прибавям към салати. Приготвени са като крутони, но не във фурната, а в тиган.
В тиган с малко мазнина (2-3 лъж. олио/зехтин) се натрошават средите на 2 филии сух хляб. Отново ползвам широк тиган, за да не се натрупват на дебел пласт в него и задушават, вместо бързо да се изпържат. Разбъркват се 1-2 мин, поръсват се с червен пипер, сол, риган и чесън на прах, разбъркват още 20-30 сек. и отстраняват от котлона. Хрупкави могат да се съхранят в буркан, в който да се затворят след като са напълно изстинали.
Няма коментари:
Публикуване на коментар