И двата вида брашна от спелта са на фирма PERUN - повече може да прочетете на сайта им. Може да го направите изцяло в хлебопекарната; може само да го замесите вътре и изпечете във фурната, а може да направите малки хлебчета от замесеното тесто. Понякога след като хлебопекарната омеси тестото си вадя половината , правя няколко хлебчета/питки, които са удобни за носене на обяд.
350 мл топла вода
300г бяло брашно от спелта тип 630
380г пълнозърнесто брашно от спелта
1 с.л. захар (20г) /мед
3/4 ч.л. (6 г) сол
3 с.л. олио
4 с.л. смес от семена - моите са белен сусам и слънчоглед, ленено и маково семе, понякога и тиквени семки.
още 3-4 с.л. за овалване на хлебчетата
7г суха мая или 20 г жива/прясна (с живата се разбирам по-добре :)
Приготвяне:
* В контейнера на хлебопекарната се наливат течностите - растителното масло и водата.
* Ако е жива/прясна маята се поставя в течностите заедно със захарта.
* Отгоре се изсипват внимателно брашната, солта и семената.
* Ако маята е суха - в единия край на контейнера се поставя захарта, в другия солта, а по средата маята .
* Включва се на програма "Основен хляб" и се наглася за хляб 1,2 или 1,4 кг ( на 1,4 кг ни харесва повече, времето е по-дълго - 3 часа) настройва се степен на препичане - аз залагам на по-препечен.
Ако ще месите на ръка - в голяма купа се смесват брашната и се прибавят течностите, маята със захарта, семената, разбърква се грубо с вилица. После се доомесва добре на ръка, като в края на месенето се прибавя солта. За по-лесно месене може да го извадите на масата. Тестото е меко, нелепнещо и много приятно за работа. Намазва се с олио и връща в купата. Покрива се с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик), кърпа и оставя да втаса за около 30 мин. - докато удвои обема си.
От тестото се оформя хляб и поставя във форма за печене (преди времето на хлебопекарната ползвах правоъгълните форми за кекс, или широка тенджера с дръжки, устойчиви на нагряване във фурната. Или се оформят малки хлебчета/питки и нареждат върху хартия за печене в тавата. Когато са оформени като малки хлебчета, аз ги овалвам в подправки. Чудесен вкус на печени семена имат :) Оформеното на хлебче тесто "погалвам" с мокра ръка и овалвам в купа със семена - за да могат да полепнат. Тогава ги нареждам в тавата за печене - или на хартия, или на набрашнена тава. В последния случай долната коричка е малко по-твърда. Въпрос на избор.
Както и да са оформени хлебчетата, оставям да втасват за около 40 мин. - отново да си удвоят обема - покрити с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и дебела кърпа.
Фурната се загрява на макс. градуси - моята е с 250*. На дъното и се поставя метална купичка с вода (за да има влага по време на печенето им. Някои съвременни фурни си имат дюзи за овлажняване по време на печене, но моята не е от тях :) .
Приготвената тава с хлебчета се поставя във фурната и градусите намаляват на 200*. Пече се около 30 мин, но е хубаво след 20-25-та мин. да проверявате - с почукване по кората на хлебчето. Трябва да усетите звук "на кухо" - следователно хлебчетата са готови. Ако е голям хляб времето е 35-40 мин.
Готовите хлебчета/хляб се изваждат на решетка и оставят да изстинат. Независимо дали печени в хлебопекарна, или във фурната. Ако искате хлебчетата меки и пухкави - завийте ги с кърпа. Но така препечени, с хрупкавите семена отгоре са предпочитани :)
Пепи,
ОтговорИзтриванеблагодаря за рецептата.Не съм използвала тези брашна, но имаме хлебопекарна и в нея много лесно и без затруднения се изпича хубав хляб.При нужда ще използвам твоята рецепта за работа точно с този вид брашна.
Поздрави !
и аз съм доволна от хлебопекарната, Ели, изпича си добре хляба и вадя тесто само, ако е за малки хлебчета. Пробвай ги брашната, интересно ще ми е да споделиш твоето мнение за тях.
ИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Едно за мен, моля, да опитам!
ОтговорИзтриванеПо вашата рецепта но с друго брашно може ли?
ОтговорИзтриванеВ хлебопекарна!!!
Може, разбира се, но трябва да увеличите водата с 15 %, тъй като тази пропорция е за брашното от спелта, което поем а по-малко вода.
ИзтриванеМоже, разбира се, но трябва да увеличите водата с 15 %, тъй като тази пропорция е за брашното от спелта, което поем а по-малко вода.
ИзтриванеЗдравейте! Направих хляб в хлебопекарна по горната рецепта. Получи се прекрасен. Благодаря за рецептата! Сега бих желала да пробвам само с пълнозърнесто брашно от спелта. Бихте ли се ангажирали със съвет относно количествата на продуктите ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) Не съм пробвала само пълнозърнесто от спелта и не мога да кажа точно какво съотношение. Правила съм с пълнозърнесто от обикновената пшеница и става - малко по-тежък е хляба, не така пухкав, както със смесено брашно, но е засищащ.
ИзтриванеПробвайте пак по тази рецепта, но само с пълнозърнесто брашно и ще разберете.Само това мога да посъветвам :)
Получи ми се страхотен хляб по рецептата Пепи, и то с брашно от еднозърнест лимец - всичко мерих до грам и завиших водата с 15%, както беше споменала в коментарите, огромно благодаря!!
ОтговорИзтриванеМоля! Благодаря за доверието :) Много се радвам, когато научавам за резултатите - добри, или не толкова. За вторите търсим грешката :)))
ИзтриванеА ако използвам само брашно от спелта тип 630, тогава количеството дали ще е 680 гр.,т.е. сборът от двата вида брашна или имате друго предложение. Благодаря много
ОтговорИзтриванеСигурно ще има малка разлика, може би една две лъжици, но трябва да наблюдавате тестото -само ще си покаже; не трябва да лепне. Започнете, като намалите 3 лъжици брашно и добавяте, ако трябва.
Изтриване