След вариациите на тема "салтимбока" с пилешко, глиган и риба, най-после дойде ред и на оригиналната Saltimbocca alla romana - Салтимбока по римски с телешко месо. Няма как да пропусна, след като имам крехко телешко месо . За това ястие е много важно месото да хубаво - филе, или от бут, но изчистено, без ципи и никакви сухожилия - само крехко, червено месо. Рецептата идва от Brescia, а буквално преведено Saltimbocca означава "скочи в устата" и наистина е така с това сочно месо - крехко, с аромат на салвия и прошуто и Марсала. Топи се в устата..... Вино "Марсала" има в специализирани магазини (естествено не в магазина на винарска изба......) и в Метро. Цената на бутилката е приемлива, тъй като няма да я сготвите наведнъж ще има поне за няколко пъти салтимбока и 2-3 пъти за тирамису. Освен ако не ви го изпие някой Вкусът си с трува. Но ако не ви се дават пари за бутилка Марсала, или не може да намерите, сложете в бялото вино 2-3 лъжици коняк и вкусът ще се доближи максимално до оригинала.
Още няколко подробности Може да приготвите месото на по-големи парчета - по едно за порция, по около 150 г. всяко. Личните ми предпочитания са за по-малки размери на пържолките - така се наместват по-добре в тигана и готвят по-лесно. Ако става въпрос за 2-3 порции - ястието може да се приготви изцяло в тиган - накрая под капак. Когато обаче става въпрос за 5-6 порции, дори големия тиган не стига. Затова загрявам предварително фурната и довършвам готвенето в нея - когато е загряла на 250*, времето във фурната е не повече от 8-10 мин. А общото време за приготвянето е 35- до 45 мин от момента на нарязване на котлетките, до момента на сервиране на чините след фотосесия
Салтимбока ала романа (Saltimbocca alla romana)
Продукти за 5 порции:
~ 750 г. крехко телешко месо - бонфиле, контрафиле, бут(вайсбрат)
~200г прошуто крудо - то си е нарязано на тънки слайсове
листа салвия
по 2 с.л. масло и зехтин
съвсем малко сол (прошутото е солено) и черен пипер
200мл. вино Марсала
100 мл. месен бульон (пилешки ползвах)
1 с.л. масло
4-5 сл. брашно за овалване
Приготвяне:
* Почистеното от ципи месо се нарязва на парчета с дебелина 6-7мм.
* Поставя се на дъска, между два листа фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и начуква съвсем леко, не с назъбената част на чукчето, а с гладката (да не го изтормозим :) и изтънява съвсем леко - да остане около 3-4 мм. Достатъчно е дори с юмрук да се поначука месото.
* Подправя се с черния пипер.
* Върху всяко парче месо се поставя парче прошуто (моите парчета са малки и поставям по 1/2 лист от прошутото). Ако харесвате вкуса на прошутото, може да завиете цялото парче месо в една лента, както правя аз с няколко парчета, които са специално за мен :)
* Защипва се с клечка за зъби и лист салвия към приготвените котлети.
* Овалват се в брашно от двете страни, изтупват се от излишното и се приготвят на лист фолио за свежо съхранение за готвенето.
* Фурната се загрява на 250*, ако се приготвя цялото това количество от 5 порции, или ако нямате огромен широк тиган с капак (d около 30 см в ) Аз си признавам, че имам подобен съд за готвене и на котлон, и във фурна, с две дръжки и капак, но тъй като ми е почти нов :) ми се свиди да пържа в него.
* В тиган се загряват половината от маслото и зехтина (тъй като не се събират наведнъж, при втората партида слагам другата половина масло и зехтин).
* Приготвеното месо се запържва от двете страни за по 2 минути (първо от страната с прошутото) и изважда в чиния/тавата за печене, която се завива с лист алуминиево фолио, да не изстива. (след това се изпържва останалата част от месото)
* В тигана се налива виното и оставя да покъкри 2-3 мин, след които се прибавя и бульона.
* Оставят се да къкрят, докато течността се редуцира наполовина.
И тук варианта с довършване на котлон, или фурна:
Ако месото ще се събере в тигана - връщат се парчетата месо в соса, затваря се с капак и оставя да се готви още 3-4 мин. под капак. Тук месото може да се опита и ако трябва - сега е момента да се посоли. И постави последната лъжица масло при месото.
Ако ще се ползва тавата на фурната - сосът от тигана се изсипва върху месото в тавата; покрива се плътно с алуминиево фолио и поставя във фурната да се пече - тя трябва да е загряла на макс. градуси за ~ 8 мин. Изважда се тавата и оставя за 2-3 мин., преди да се развие фолиото и прибави лъжицата масло.
Независимо дали в тиган, или в тава - полученият сос трябва да е лъскъв и гладък, с тръпчивия аромат на салвия и прошуто :) а колко е вкусен ще се убедите, като го опитате.
Разпределя се в чинии и гарнира по избор - моят май все покрай картофите се върти - картофи соте, или смачкани картофи :) но може и със сотиран спанак, за който ще споделя тези дни.
Царица си, Пепи, на месото :)
ОтговорИзтриванеБраво! Страхотно ястие!
Весел уикенд! :)
Благодаря ти, Хриси! Спорна и хубава седмица и на теб!
ИзтриванеАдмирации за прекрасното ястие
ИзтриванеБлагодаря, Владо!
ИзтриванеВсе ме дразниш с това телешко значи... Ама и аз защо не си взех...
ОтговорИзтриванеМного вкусно ястие, Пеп. Много!
Мъ ха де, да те питам защо не взе :) Другият път да се поправиш.
Изтриване