Страници

14 август 2017 г.

Чийзкейк с бял шоколад :) и на петна

      Отново в основата е добре познатия ни и най-любим чийзкейк без печене.  Този път  в млечната смес има бял шоколад (течен бял шоколад), а едната част от сместа смесих с какао, за да се получи мраморен ефект. Ефектен при разрез и очакващо вкусен :) летен сладкиш с пресни праскови. 
Продукти :
~ 230 г.  какаови бисквити (Роден край с какао, голям пакет . Смених 5-6  бисквити с бели, за да стане по-пъстър и блата) 
150 г. едро смлени орехи 
125 г. масло 
2 с.л. какао 
40 мл прясно мляко 

За крема: 
400 г. крема сирене 
200 мл. сладкарска течна сметана 
200г   заквасена сметана  
2 бр бял шоколад по 100г 

2 с.л. какао с 2 с.л. топло прясно мляко 
1 ч.л. желатин (5г) 

За заливката: 
~700 г праскови 
5 с.л. захар 
1 ч.л. желатин (5г) 


Приготвяне: 
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават. 
* В купа се смесват с ядките, мекото масло, какаото и млякото  и разбъркват, докато сместа стане на трохи. 
* Дъното на форма за печене  - d 26 см. се покрива с хартия за печене,  или напръсква със спрей за печене. Отстрани се поставя ацетатна лента, или намаслява отново. С ацетатната лента е лесно освобождаването на сладкиша от формата, но ако нямате такава - лесно се получава и като се прекара тънък нож между сладкиша и страницата на формата.  
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно. 
* Охлажда се за час в хладилник. 
* В купа се смесват  крема сиренето и заквасената сметана  и бъркат с лъжица толкова, колкото да се получи еднородна смес. 
*Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове. 
* Прибавя се внимателно към млечната смес, разбърква се.  
* Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня, като се бърка непрекъснато - белия шоколад е капризен.
* Когато е готов се оставя да се охлади за 10-на мин. и тогава прибавя към млечната смес; разбърква се внимателно, докато го поеме. 

* През това време желатинът се  разтваря в 3-4 с.л. студена вода (30-40мл) да  набъбне, след което се загрява и прибавя към млечната смес.  Обърква се много хубаво. Принципно така се прави. Но след като набъбна, аз го сложих в топлия (не горещ) разтопен шоколад, смесих с него и тогава прибавих заедно към млечната смес. 
* Отделя се 1/3 от сместа, в която се прибавя разтвореното в топло прясно мляко какао и се обърква в нея. 
* От бялата  млечна смес се изсипва  1/3 върху охладената бисквитена основа, следват съвсем безразборно поставени 4-5 лъжици от кафявата млечна смес, отново бяла и отново кафява, докато свършат. 
 Very Happy Тук формата се хваща здраво с две ръце и внимателно  тупва няколко пъти в масата, за да се изравни млечната смес - няма нужда от заравняване с лъжица. Така и останалите в сместа мехурчета излизат. 
* Прибира се в хладилник да стегне добре - около 1,5 - 2 часа са достатъчни.

* Почистените, обелени и нарязани на малки кубчета праскови се поставят в малка тенджерка, или касерола, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта.  След завирането се варят 3-4 мин. и отстраняват от котлона.  
* Изчаква се да поизстине (до ок. 37*) и се прибавя разтворения в студена  вода и набъбнал  желатин - по горния начин.  Отново се оставя да се охлади и когато започне леко да се желира се разпределя върху млечната смес на сладкиша, която трябва да е добре стегнала през това време. 
  

8 коментара:

  1. Любим десерт във всичките му вариации! Твоята е толкова лятна и свежа, Пепи и с неустоими снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    чудесен летен, много свеж десерт.Прекрасно изглежда,великолепно и нежно лятно предложение.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Това шаренкото вътре много ми харесва :)
    Изглежда много хубаво, с праскови би ми се понравил много.

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, благодаря Ви отново! Ще бъде приготвено за млада госпожица, която обожава бял шоколад.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, когато се харесва на децата :) Да Ви е сладко!

      Изтриване
  5. Много ми харесва, заради момичето, което харесва бял шоколад.
    Благодаря Ни!
    Мариана

    ОтговорИзтриване