Най-после дойде ред на тия пикантни сръбски кюфтенца, които се каня да публикувам след посещението на фестивала на шушеницата/сушеницата в Цариброд. От години слушам как приятели от София ходят да си пазарят в сръбско и са пре-много доволни от продуктите там. Честно - толкова силно пушените меса ми дойдоха в повече. Ама нали ГГЗ добре се натоварих от там с мезета, кашкавали и разни млечни деликатеси. Хайде за млечните и аз мога да кажа много хубави неща особено за кашкавалите, но моите хора категорично заявиха, че домашната ми пъстърма и филета са много крачки пред пушените и сушени сръбски филета, гърди, наденици и сие. Ама те са ми капризи, като са свикнали на истинско месо.
За ущипците обаче лоша дума не казват може би защото ги приготвям със собствена кайма и пушеният бекон в тях не се усеща толкова. Иначе казано - дребни кюфтета, пикантни по вкус, които вместо да оформяме идеално кръгли, щипваме с ръка от каймата и поставяме на скарата. Без излишни подправки, да се усеща леко пушеният аромат на бекона и кашкавала. Лютивина по вкус - аз слагам 1 дребна люта чушка, но ако ядете люто - с чиста съвест си сложете поне 2 Името ущипци идва от оформянето им - щипване на каймата в шепа. Естествено най-добрия избор за печенето им е на скара с дървени въглища, но като няма риба.... упс жар де стават и на електрическа, че и на грил тиган. По съвет на сръбския майстор Миро в някакво интервю преди години каймата трябва да е 80% телешко и 20% свинско месо, които при мен обикновено са превърнати в 50/50 телешко и глиганско. И не купувайте готова кайма - купете си месо, което да Ви смелят в магазина.
Продукти за 3 порции:
~ 600г прясно ситно смляно месо (пропорцията 80 телешко, 20% свинско месо)
80г пушен бекон
80г пушен кашкавал
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен сладък пипер
1/4 ч.л. черен пипер
щипка-две сол (бекона и кашкавала са солени, внимателно със солта :)
1 люта чушка (или повече, или без семките, за да не лютят)
Приготвяне:
* Беконът и кашкавала се нарязват на съвсем ситни кубчета; чушката се почиства от дръжката (и семена), а скилидките чесън - белят :) и нарязват съвсем ситно. Всички тези аз ги поставям в блендера и меля там - не съвсем ситно, а да останат на малки парченца.
* Прибавят се към приготвената кайма, заедно с останалите подправки и омесва хубаво с ръце.
* Завива се с лист фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и прибира в хладилника поне за час.
* Скарата се загрява и намазва с парче сланина (или парче лук, натопено в олио).
* От каймата се щипка в с ръка, стиска се шепата - не съвсем плътно :) трябва да остане кайма за 1 голям залък :) и поставят на скарата да се изпекат до хубави кафяви райета от двете страни.
И като сме на сръбска вълна, мога да ви уверя, че много добра гарнитура им е салата Урнебес
Страници
▼
26 декември 2017 г.
12 декември 2017 г.
Пилешки крилца в Пепси кола
След кратко допитване до последователите на страницата във ФБ се реших да споделя рецептата за едни от най-вкусните пилешки крилца. Обикновено всичко си споделям, но тези крилца в пепси кола така и не успях да снимам на дневна светлина, а среднощните ми снимки са антипод на прилична дори кулинарна фотография. (ПП: Успях. Горната снимка е на дневна светлина, а нощната я свалих долу, под рецептата)
Единственото успокояващо е, че крилцата са сочни, топящи се в устата, лепкави и вкусни за всички, които обичат леко сладникавия вкус на месото. Рецептата може да се приготви и с пилешки бутчета, и с филе. Поставям ги на второ място след невероятно вкусните Пилешки крилца "3 лъжици" и поне няколко стъпки пред другото ми "дрогирано пиле" с кока-кола. Приготвят се много бързо - няма мариноване; купувате от магазина, или размразявате от фризера и мятате в тигана. Ако са за повече от 2 души - в тенджерата.
Продуктите са:
1кг пилешки крилца с отрязани връхчета - тънката част.
300 мл (500мл***) PEPSI (не кока кола!)
150мл соев сос
2-3 с.л. олио
Приготвяне:
* Крилцата се нареждат в тиган, или тенджера, плътно едно до друго. Зависи от размера на съда, но един тиган с d ~26см. събира килограм крилца. Ако са повече се приготвят в тенджера, на два реда.
* Заливат се с течностите, които трябва да бъдат 1см. над месото.
* Варят под капак за 10 мин, след които капака се маха и варенето продължава без него.
* Варят се на средна степен на котлона за около 30 мин - през това време течностите се изпаряват и остава гъст, лепкав сладко-солен сос.
Да си оближеш пръстите!
Подходяща гарнитура са ориз, или задушени зеленчуци с масло.
***Количеството Пепси може да е повече, или по-малко - зависи от това колко обичате сладко-соления вкус. Ако сложите повече пепси, те ще бъдат по-сладки.
10 декември 2017 г.
Бобена салата с рулца от раци
Рулцата от раци са сурогатен продукт на хранителната индустрия. В тях няма никакво рачешко месо - правят се с остатъчно филе от бяла риба и са познати и под името сурими. У нас имаме няколко любими салати с рулца от раци, тази емного простичка, но и различна от всички тях. И тъй като заговорих за сурими, "гарнирах" салата с няколко такива скариди-сурими (в тях няма нищо скаридено, само формата) Може да се приготви с бял, или червен боб -какъвто имате под ръка - ако готвите бял - отделете си за салата. Аз си зареждам консерви от червения салатен на Лидъл. Правила съм и с лилав салатен лук, но със зелен определено е по-свежа и вкуса не толкова лучен
Продукти:
450 г сварен боб (стар фасул :)
1/2 пакет рулца от раци (6-7 броя)
зелената част на 5-6 стръка зелен лук
сок от половин лимон
щипка сол, 2 черен пипер и 3 лъжици зехтин
скариди сурими, или маслини по желание
Приготвянето отнема точно 5 мин :)
Бобът се отцежда от водата в консервата;
Лукът и рулцата от раци се нарязват.
Всичко се поставя в купа и обръква с подправките, лимоновия сок и зехтина.
Продукти:
450 г сварен боб (стар фасул :)
1/2 пакет рулца от раци (6-7 броя)
зелената част на 5-6 стръка зелен лук
сок от половин лимон
щипка сол, 2 черен пипер и 3 лъжици зехтин
скариди сурими, или маслини по желание
Приготвянето отнема точно 5 мин :)
Бобът се отцежда от водата в консервата;
Лукът и рулцата от раци се нарязват.
Всичко се поставя в купа и обръква с подправките, лимоновия сок и зехтина.