Оранжев, като в любимата на няколко поколения оранжева песничка. От 2 години и половина у дома хлябът е само собствено производство :) Купен има само, когато обявя стачка по някакъв повод, дано авджи Стоев не прочете никога това. Затова и често разнообразявам хлябовете - с маслини, със сушени домати, с горчица, със сушени гъби, с доматен сос, с подправки разни и почти винаги със семена, но обикновено на око - като си знам тестото колко твърдо трябва да бъде - мярка ми не трябва :). През последните месеци установих, че хлябът почти не се рони при рязане, когато добавям пасиран 1 сварен картоф в тестото. И с него ще измеря точно и ще публикувам скоро тук, но всеки, който си познава хлебопекарната и тестото може да сложи вътре и да опита сам. Първоначалната идея, когато купувах машината, беше да меся вътре и да пека хляба във фурната. Ще го направя, някой ден, когато денонощието стане поне 28 часа Много съм доволна от машината, скоро ще и сменям контейнера, но за тези 2 и половина години тя работи почти всеки ден (понякога и по 2 пъти дневно) - тестата за всички пити, пици и козунаци пак тя ги меси. Намалила съм маята много :) тъй като машината прави хляба на програма от 3 часа - на хляб от около 800-1000г слагам не повече от 6г. жива мая (сега да не мислите, че ги меря - кубчето от 42г режа на 8 части)
Точно тегло на хляба няма да пиша, защото след като е втасало тестото вътре обикновено си късам по 1 топка :) я за една малка пица, я за пърленка - което обяснява и грубия вид на хляба отгоре.
Този хляб тук е с кьопоолу - но у дома все още не знаят. Есента се унесох с производството му, тъй като тогава младите хора обявиха, че много го харесват, а сега побутват по масата. А е известно, че мразя да хвърлям храна, особено, ако съм я приготвяла аз . Шегата настрани, но печенето на чушки и патладжани и беленето им си е доста трудоемко. Част от него влагам в тези средиземноморски питки с патладжани, но другата определено ще подправи хляба :) (моето кьопоолу е само печени чушки, патладжан, олио и чесън)
Продукти :
280мл течност (която включва 200 мл вода, 40мл прясно мляко и 40 мл олио)
530 г брашно
150г сварен, пасиран картоф
150г готово кьопоолу
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
6 г жива мая (или 1/2 ч.л. суха мая - 2 г)
3-4 с.л. семена - правя си смес от бял и черен сусам, ленено сусам, белен слънчоглед и белено тиквено семе.
Приготвяне:
* В контейнерът на хлебопекарната се наливат течностите - предварително затоплени на ~ 40*С.
* Прибавят се захарта и зеленчуците - пюрето е пасирано, зеленчуците в кьопоолуто са много ситно нарязани, но ви уверявам, че после не се усеща нищо в хляба :) - както се вижда горе на прясно разчупения хляб. Иначе моите хора биха ги усетили.
* Отгоре се изсипва внимателно брашното, а най-отгоре - солта и семената.
* Включва се на програма Основен хляб и се наглася за хляб 1,2 или 1,4 кг ( на 1,4 кг ни харесва повече, времето за печене е по-дълго. Нищо, че от заложените продукти хлябът няма да бъде с тегло 1,2, или пък 1,4). Настройва се степен на препичане (Медиум си избирам аз, или DARK ) Програмата е с автоматично заложено време - 3ч.
* Когато е готов се оставя в машината за още 10-на мин. , след които се изважда от контейнера и оставя на решетка да изстине.
* Или всичко това си го замествате в купа по стандартния начин, оставяте тестото да втаса, а по-късно печете във форма и във фурната.
* След второто премесване и преди второто втасване за печене, машината сигнализира няколко пъти. В този момент могат да се извадят бъркалките, за да не остават дупките отдолу при печене, но точно те не ни притесняват
Този горе е и със семена. И понеже горната кора се чупи най-лесно, докато е още горещ и охлажда - естествено липсва в момента на пълно охлаждане (след 6-8 часа), когато става за рязане.
Разкошен хляб, Пепи, майсторски приготвен и красиво опечен;
ОтговорИзтриванеобогатяването на тестото с добавяне на картоф, споделям и аз,
но с идеята за използване на готово кьопоолу ме изкушаваш много...
Няма да пропусна и страхотния разрез при филиите - Поздравления!
Благодаря ти, Диди! Сигурна съм, че различния хляб ще ти хареса на теб.
ИзтриванеЛеки пости!
Чудесен хляб , станал е на конци като козунак . Пеп 4о , би ли споделила каква марка брашно използваш ?
ОтговорИзтриванена София мел, пакетите от 5кг. То е обикновено, тип 500. Ако купувам от по-малките пакети е Екстра, или Класик пак. От време на време сменям и с бялото брашно на Била 5кг пак; редувам ги.
ИзтриванеЧесто слагам и други брашна в хляба, но по малко - пълнозърнесто, типово... но не повече от 1/5 част от общото количество брашно. Ако е с повече пак става хубав хляба, но структурата му е по-друга, не така пухкав.
Пепи, това с картофите е голям номер при хляба. Винаги работи. Пробвай и с картофено пюре от готовото. А ако сложиш и шепа сушени зеленчуци, става страхотен. Позволявам си да дам съвет (точно на тебе ли :) ), защото съм пробвал и е дало резултат.
ОтговорИзтриванеготово картофено пюре и аз :) шегуваш се, нали. Със сушени зеленчуци ще пробвам, мерси. Но ще трябва да си изсуша повече идното лято, че тази зима много бързо свършиха. Твоят съвет е много на място.
ИзтриванеБраво на теб, герой.
ОтговорИзтриванеАз само първия месец месих, като купихме машината, сега вадя само за питка или нещо подобно, хляб много рядко, виж за козунаци ми е незаменим. Просто вечер не мога да чакам 3 часа да са готови, сутрин знаеш нищо не правя, освен да оправя себе си за 10-15 минути и изхвърчам, а това с отложения стар все ме е страх да включа нещо да работи, докато ме няма.
аз не го чакам, Веси :) у нас го прави за следващия ден - топъл хляб много рядко нападаме, наситихме му се и знаем, че тогава върви много. И с отложения старт няма проблеми - не се притеснявай, тия уреди така са измислени, да работят. Но тогава хляба е със суха мая и не ми харесва резултата.
ИзтриванеДано ме издържи още машинката :) много си я харесвам.