Продукти за 4 порции:
400 г зелени аспержи
1 картоф ~ 300г
200 мл течна готварска сметана
300 мл вода
сол на вкус
~ 60 г масло
1 с.л. с връх препечено брашно
яйца (пъдпъдъчи, но те за жалост не са собствен добив ), люспи лют пипер за гарниране
настърганото пекорино преди сервиране е чудесна добавка, но след като се настърже в топлата супа няма кой да се суети да я снима
Приготвяне:
* Аспержите се подрязват в основата ~ 2см. бялата, твърда част. Ако са млади - не се белят; ако са по-големи - белят се в основата. Нарязват се на парчета с големина 3-4 см.
* В тенджера се кипва водата с обеления и нарязан на едро картоф.
* Вари се около 15 мин - до омекването на картофа.
* Прибавят се нарязаните аспержи, а 3-4 мин. след като отново заври супата с тях се налива сметаната. Посолява се на вкус.
* Оставя се да ври на слаб огън за 10-на мин, като се разбърква от време на време.
* Изваждат се няколко парчета от сварените аспержи - връхчета и се нарязват - аз ги върнах накрая в готовата супа за да се вижда от какво е.
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се охлади за 3-4 мин., след които се пасира. Ако са по-стари аспержите, ще останат малко власинки (фибри) от аспержите. Може да прецедите.
* В тиган, или касерола се загрява маслото. Онези отделени нарязани връхчета от аспержите се добавят при маслото, заедно с лъжицата брашно и запържват заедно за минута. Наливат се 3-4 черпака от топлия бульон и бърка енергично, за да се разтвори брашното. Налива се при готовата, пасирана супа.
* Сервира се с варено яйце и поръсва с лют, или черен пипер по желание.
Чудесна крем - супа Пепи, аспержите допълват пролетното меню идеално.Аз обаче ще очаквам с голям интерес твоя публикация относно отглеждането на тази култура.Засяхме миналата година аспержи и дори не знам дали ги има все още в градината.Но бяха станали малки хубави растения с височина 10 - 15 см.Дано са се запазили.
ОтговорИзтриванеЧудна е крем - супата, записвам я за проба.Поздрави и усмивки !
Те са с много дълбоки корени, Ели и няма къде да идат :) Зимата се изрязват, за да зимуват. Дано са се запазили, надявам се да те изненадат приятно, когато идеш при тях :)
ИзтриванеЕй сега започвам публикацията, все ще я завърша тия дни.
Поздрави и много усмивки и за теб в почивните дни!
Много пролетно, свежо и елегантно предложение, Пепи -
ОтговорИзтриванеопределено ми харесва и снимките са много изкушаващи.
Поздравления за идеята, рецептата и собствения добив...
Благодаря, Дианка :) Пролетта се усеща дори в моя блог, нали :)
ИзтриванеПрегръдки за теб!
Много ти се радвам на градинката! И да знаеш, че аз още търся семенца за кокичета, не съм забравила:). Супата е чудесна. Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванехехе, Кате, не търси семенца :) Може би наистина няма.
ИзтриванеГрадинката и мен радва, благодаря ти!