Продукти за цели 3 порции :)
2 връзки листа от червено цвекло
300г обезкостено бяло пилешко месо
2 моркова
1 малък домат (150г)
1 малка глава лук
1 суха червена чушка (ситно начупена)
5-6 стръка мащерка
~80 мл олио
1 чаша от 150 мл ориз
1 равна ч.л. сол (или на вкус
Приготвяне:
* Лукът се почиства и нарязва съвсем ситно; морковът се почиства и настъргва на ситно ренде.
* Месото се нарязва съвсем ситно - може и да го смелите, но е хубаво да се усещат парченцата месо, макар и съвсем дребни.
* В мазнината се запържват месото, лука и морковите, докато месото побелее - бъркайте често, защото парченцата ситно месо се слепват (т.е. белтъка им ) Пърженето е колкото да побелее месото, не повече.
* Прибавя се измития ориз, разбърква се 2-3 пъти; прибавят се настъргания домат и сухата чушка - отново се разбъркват се 2-3 пъти (това са 2-3 мин) и налива 1 чаша от 150 мл вряла вода.
* Оставя се да къкри, докато набъбне ориза. Отмества се от котлона и оставя да поизстине.
* Листата цвекло се отрязват от дръжките. Може да се бланшират за 1 мин във вряла вода, за да са лесни за завиване, но аз ги завъртам за 2 мин на ниска степен в микровълновата, както правя с листата от лапад за шницели - така са омекнали, но не се налага да ги вадя от врялата вода и пипам горещи :) което за мен е трудно
* Слага се по лъжичка от сместа и завиват по познатия ви начин :) на рулце, краищата на което за завити навътре.
* Нареждат се плътно една до друга в подходяща тава (тавичка) за печене, наливат се още 2 чаши от по 150 мл вода, завиват се с лист алуминиево фолио и пекат във фурната на 180* за около 30 мин. от момента на завирането на водата им.
Много вкусни с млечно-чеснов сос
Направо ги обожавам с листа от цвекло...
ОтговорИзтриванеТи пък, верно ли у нас видя някъде...
А за Одрин ще имам предвид:))
в Стара Загора, Веси :) Но следващите почивни дни собственоръчно ще засея цвекло на село :)
ИзтриванеВесели празници!