Страници

4 април 2018 г.

Сарми с листа от цвекло

       Сармички, по-скоро :) Много ми беше мерак за сарми с листа от червено цвекло - лошото е, че този мерак ми дойде през зимата, когато  няма листа. На пазара в Одрин се ококорих, като видях как продават връзки листа през 3-4 маси. Оказа се, че и тук мога да намеря, макар само на 2 маси на целия ни пазар. Но пък вече знам къде :) 

Продукти  за цели 3 порции :) 
2 връзки листа от червено цвекло 
300г обезкостено бяло пилешко месо 
2 моркова 
1 малък домат (150г) 
1 малка глава лук 
1 суха червена чушка (ситно  начупена)
5-6 стръка мащерка 
~80 мл олио 
1 чаша от 150 мл ориз 
1 равна ч.л. сол (или на вкус
Приготвяне
* Лукът се почиства и нарязва съвсем ситно; морковът се почиства и настъргва на ситно ренде. 
* Месото се нарязва съвсем ситно - може и да го смелите, но е хубаво да се усещат парченцата месо, макар и съвсем дребни. 
* В мазнината се запържват месото, лука и морковите, докато месото побелее - бъркайте често, защото парченцата  ситно месо  се слепват (т.е. белтъка им  :smile1:)  Пърженето е колкото да побелее месото, не повече. 
* Прибавя се измития ориз, разбърква се 2-3 пъти; прибавят се настъргания домат и сухата чушка - отново се  разбъркват се 2-3 пъти (това са 2-3 мин)  и налива 1 чаша от 150 мл вряла вода. 
* Оставя се да къкри, докато набъбне ориза.  Отмества се от котлона и оставя да поизстине. 
* Листата цвекло се отрязват от дръжките. Може да се бланшират за 1 мин във вряла вода, за да са лесни за завиване, но аз ги  завъртам за 2 мин на ниска степен в микровълновата, както правя с листата от лапад за шницели - така са омекнали, но не се налага да ги вадя от врялата вода и пипам горещи :) което за мен е трудно :smile1:
* Слага се по лъжичка от сместа и завиват по познатия ви начин :) на рулце, краищата на което за завити навътре. 
* Нареждат се  плътно една до друга в подходяща тава (тавичка) за печене, наливат се още 2 чаши от по 150 мл вода, завиват се с лист алуминиево фолио и пекат във фурната  на 180* за около 30 мин. от момента на завирането на водата им. 

Много вкусни с млечно-чеснов сос 




2 коментара:

  1. Направо ги обожавам с листа от цвекло...
    Ти пък, верно ли у нас видя някъде...
    А за Одрин ще имам предвид:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в Стара Загора, Веси :) Но следващите почивни дни собственоръчно ще засея цвекло на село :)
      Весели празници!

      Изтриване