Продукти:
500г пилешки дробчета
500г пилешко месо от бутче
2 глави лук (трябваше шалот, но правих с бял, той също е много нежен)
3-4 скилидки чесън
150г масло
1 ч.ч. прясно мляко
200мл течна готварска сметана
50 мл коняк /ром
2-3 с.л. бяло вино
1 дафинов лист, зърно бахар, щипка индийско орехче, по 1/4 ч.л. черен пипер и мащерка
сол :) на вкус
и още 3-4 с.л. масло
Приготвяне:
* Пилешките дробчета се почистват от ципите и нарязват едро.
* Месото от бутчета се почиства от кожа, ако има и също нарязва на едро.
* Посоляват се с 1/2 ч.л. сол и заливат с прясното мляко.
* Разбъркват се и купата с месо и дробчета се прибира в хладилника за няколко часа (12 държах аз)
* Лукът се нарязват съвсем ситно, посолява с щипка сол и задушава с маслото и виното, докато остане на мазнина (ползвайте широка в тенджера с капак)
* Когато се изпари течността се прибавя ситно нарязаният чесън, разбърква два-три път и се прибавят отцедените и подсушени от млякото месо и дробчета.
* Разбъркват се два- три пъти и прибавя конякът.
* Съдът, в който се готвят се затваря с капак и така продължава готвенето им. Степента на котлона е средна - трябва да врат слабо, не силно. Месото е поело вода от млякото и сега, докато се задушават, те ще си я пуснат.
* Готвят се, докато течността се изпари наполовина - при затворен капак това отнема около 15 мин.
* Прибавя се течната сметана и подправките - зърното бахар, дафиновият лист, настърганото индийско орехче, мащерката и черния пипер.
* Оставя се да къкри, докато месото се свари и течността намали с 1/3 от тази, която е била в момента на наливането на сметаната. Изваждат се дафиновият лист и зърното бахар - те са едри и се виждат :)
-----Ако течността изври повече, когато пасирате пастета той ще бъде доста твърд за рязане с нож, както се казва. А той е сравнително мек продукт. От няколкото пъти правене вече преценям, че нивото на течността трябва да бъде на нивото на месото в съда за готвене. Но е по-добре да е останала по-малко течност, отколкото пастета да остане рядък - да се разлива. Консистенцията на прясно смления пастет е с гъстота на кексово тесто :) ама и го обясних. После в бурканчетата ще стегне. Ако ви се вижда гъсто след пасирането -прибавете още малко течна сметана.
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади.
* Прехвърля се в блендер/чопър, кухненски робот и пасира до гладкост.
Тук трябва да се опита за сол и ако трябва - се прибавя.
* Разпределя се в бурканчета и отгоре залива с тънък пласт разтопено масло.
* Прибира се в хладилник да се охлади, преди да започне размазването по филийки
Браво! (само да нямаше това масло отгоре - рече моя син). Но ти нали знаеш че е капризен, та не му придиряй?! А иначе една лесна и разкошна рецепта.
ОтговорИзтриванеСем
Сем, не му го слагай. Но направи, наистина е много вкусен.
ИзтриванеИма предложения за пастети от шеф-готвачи, които замиват отгоре с плодово желе :) малиново, нар, портокал... ако мислиш, че ще го яде - пробвай така.
Аз много обичам с портокалово желе, но ще опитам и тази рецепта, преди години правех често, но отдавна не съм. Прияде ме се.
ИзтриванеКато с всяка добра рецепта, която случим :) Харесва ни, правим отново и отново :) докато ни поомръзне.
ИзтриванеТези дни правих с манатарки и маслини, Веси, още по-хубав е. Ще го публикувам скоро и него.
Сега и пилешки пастет ще правя...,
ОтговорИзтриванеедна чудесна идея и хубава рецепта,Пепи
Благодаря, поздрави и хубава седмица!
Ама е много вкусен, Дианка :)
ИзтриванеПравила си домашен, знаеш.
Прегръдки и хубава седмица!
Пристигам за филийка:). Разкошен е, Пеп! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДавай, Кате :) Ще намажа.
Изтриване