Това е може би най-прясната ми рецепта в блога :) с пресни аспержи от градината и съвсем, съвсем прясно набрани гъби - челядинки. Към края на днешната ни разходка в Сопотския Балкан намерихме и набрахме от тези чудни, малки гъбки - челядинки (припънки, пънчушки, пиронки). Времето им за готвене трябва да е съвсем кратко, за да не се превърнат в кабърчета пък 🤣🤣🤣 зат затова затова избрах да ги приготвя като сос за паста (в този случай е фусили, но според мен много биха подхождали на всяка прясна паста) Пастата с този сос е вкусна както топла, така и студена и се приготвя много бързо. Челядинките растат по ливади, горски поляни и пасища :) както пише в книгите, а днес се убедихме и на живо. Гъбите може да намерите по пазарите, или с доверен гъбар, ако не ги познавате - не ги берете. Някои гъби са ядливи само веднъж в живота. Ползвайте кладница, която е най-близо до тази (преди да публикувам тук рецептата, сосът го приготвях с гъба кладница).
Продукти за този Сметанов сос с аспержи и гъби челядинки (2 порции:)
8-9 броя аспержи
200 г гъби челядинка
200мл сметана за готвене
1 ч.л. фина горчица
1 лъжица съвсем ситно нарязан лук
2 скилидки чесън (също съвсем ситно нарязани)
сол и черен пипер
~40 г пармезан (пекорино, грана падано)
1 с.л. масло и 2 с.л. олио
и още 50-70г пармезан за поръсване
сварена паста (количество за 2 порции ~150г в суров вид) + 1/2 ч.ч. вода от варенето на пастата
Приготвяне:
* Гъбите се почистват (с четка). По-големите се срязват на две, по-малките се оставят цели. Ако дръжките са много дълги се отрязват до ок.2см.
* Отрязват се връхчетата на аспержите и отделят. Останалата част се нарязва и бланшира в подсолена вода за 2-3 мин.
* Маслото и олиото се загряват.
* Лукът и чесънът се запържват за минутка.
* Прибавят се гъбите и запържват 2-3 мин.
* Прибавя се сметаната, горчицата, бланшираните аспержи и отделените връхчета.
* Разбърква се и оставя да къкри 5-6 мин.
* Пармезанът се настъргва (по-малкото парче), разбърква и отстранява от котлона.
* Подправя се с щипка-две сол и пипер по желание (внимателно със солта; сиренето е солено).
* През това време пастата е сварена и отцедена. Прибавя се към готовия сос, заедно с 1/2 ч.ч. вода от варенето и разбърква.
* Сервира се веднага.
Ах, Пепи! Челядинки обожавам всякак! И аз ходих в Балкана, ама не ги намерих. Страхотна рецепта, благодаря! Целувки!
ОтговорИзтриванеНе си била в тукашния Балкан, Сонче, затова не си намерила :) Учудих се колко високо е пасището и имаше гъби там.
ИзтриванеЦелувки и на теб!
Тези гъбки са сред любимите ми:). Чудни разходки си правите, хем приятно, хем полезно. Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеако искаш вярвай, до сега само съм чувала за тях и единствено супа съм яла. Сега да видим, тези дни дано намеря пак. Поздрави и на теб, Кате!
ИзтриванеСтрахотна рецепта Пепи.Не съм виждала тези гъбки по нашия край, но ги има в търговската мрежа.По - хубаво е обаче сам да си ги набереш.Чудесна разходка с пълна торбичка.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
а аз в търговията не съм виждала :) Сега обаче ще потърся, защото много ни харесват, а ето днес, пак в същия Балкан - нямаше ни една.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ели!