Продукти за 2 порции:
600г пилешки сърца
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка мащерка
стръкче риган (тези са пресни, ако нямате - слагайте по 2 щипки сухи)
1/2 ч.л. сол
2 глави лук (по възможност воден)
50г масло и 3 с.л. олио + още 1 с.л. масло
3 с.л. соев сос
50-60мл бяло вино
1 ч.л. захар
по 1 щипка суха мащерка, или риган, черен пипер и едросмлян червен (пушен) пипер
Приготвяне:
* Сърцата се цепват по дължината, изрязват се останалите артерии (едни бели тръбички :) и измиват добре.
* Поставят се заедно с подправките в подсолена вода и варят около 20-25 мин от момента на завирането на водата. Пробва се с вилица - ако леко влиза в месото -значи е готово. ако ли не - варят се до готовност.
* Отцеждат се.
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци. Поръсва се само с ципка сол и претрива добре с ръка. Измива се и отцежда.
* В тиган се загрява маслото с олиото и 3-4 лъжици бульон от варенето им.
* Поставя се лукът и задушава под капак, на средна степен на котлона, докато остане на мазнина - това са около 4-5 мин.
* Налива се виното и отново задушава, докато то се изпари.
* Прибавят се сърцата, соевия сос, захарта, подправките и универсалната зеленчукова подправка - аз я пасирам, за да няма едри парченца от нея. Тук ще напомня, че е добре да се ползва голям, широк тиган, за да може всичко да се задушава/пържи, вместо да се вари.
* Пържи се 4-5 мин, което действие пак го правя под капак, заради пукащите сърца :).
* Прибавя се последната лъжица масло, разбърква се и отстранява от котлона.
Моята универсална зеленчукова подправка е солена. Затова не прибавям сол. Но ако Ващата не е солена - посолете на вкус. Горе в линка към зеленчуковата подправка се вижда какво слагам в нея - моркови, целина, праз, чушки, пащърнак.... Не и домати. Ако нямате такава домашно приготвена, може да ползвате суха :) от пакетче, или да си нарежете малко от тези зеленчуци. Но домати не слагайте. Променят вкуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар