Огретенът е запечено ястие, което обикновено се приготвя със сварени картофи, сирене и заливка от прясно мляко, сметана, или бешамелов сос. И задължително масло. Думата идва от термина "au gratin" или "gratinée" , замествана в последните години със звучната "българска" дума "запеканка" Както и да е, това е и доста бързо ястие, тъй като един хитър домакин/домакиня винаги трябва да има в хладилника си 4-5 сварени картофа така вечерята бързо може да бъде измислена в много различни ястия със сварените вече картофи. А дали ще бъдат нарязани картофите, или настъргани - изборът си е ваш Ако и спанакът е замразен - още по-бързо. В точно този случай моят си е пресен, от градината на мама.
Продукти за 3 порции:
~700г картофи
~200г спанак
~300г сирена по избор (тук бяло саламурено сирене и кашкавал)
100 г масло
250 мл готварска сметана
3-4 скилидки чесън
2 топки моцарела (по 125г )
сол и черен пипер на вкус (зависи колко солени са сирената)
Приготвяне:
* Картофите се белят и варят цели в подсолена вода (ако ги сварите нарязани на кубчета е по-бързо, но нишестето им се измива във водата и за мен са по-водни и безвкусни. Дори когато ги слагам нарязани в огретена, пак ги варя цели)
* Охлаждат се и настъргват в широка купа.
* Спанакът се измива, бланшира, отцежда и нарязва на дребно.
* Към тях се прибавят настърганите сирена, сметаната, спанакът, ситно нарязаният чесън и подправките. Разбърква се добре.
* Три форми за печене (или една тавичка за печене ) се намазват обилно с маслото.
* Разпределя се сместа.
* Ако формите са метални могат да се поставят в загрята фурна на 200* и се пекат 10 мин. след като сместа в тях започне да къкри. Ако формите са керамични се поставят в студена фурна и и отново пекат 10 мин, след като ястието вътре заври.
* Изваждат се и отгоре се разпределя нарязаната моцарела.
* Връщат се във фурната за още 5-6 мин. на средна скара.
С тези нови наименования човек се чуди за кое ястие иде реч, добре, че обясни, че е едно и също. Все запеканки ги наричам, макар, че с огретена са си едно и също, както казваш:). Разкошен е твоят. Поздрави, Пеп!
ОтговорИзтриванеАма Кате, ако кажеш "au gratin" на френски ще звучи друго :)
ИзтриванеНаистина важното е да е вкусно, както и да се казва.
Прегръдки за теб и много усмивки през новата година!
Ох, два дни му се каних, и забравях да купя спанак, прибирайки се, накрая направих просто огретен, класически, сега пак ме подсети!
ОтговорИзтриванеНищо, Веси, пролет идва и спанака на пазара :) Ще направиш пак.
ИзтриванеГоляма вкусотия стана, макар и със замразен спанак :)
ОтговорИзтриванеДа, става и със замразен :)
Изтриване