И още една постна рецепта след пости :) Всъщност рецепта е силно казано, по-скоро е бърз начин на готвене на ориз със зеленчуци - така, както го приготвям през последните години, независимо за основно, или за гарнитура. И гарантирано зърната ориз не са слепени, а всяко е отделено от другото. Едновременно варя ориза на единия котлон, на другия бланширам зеленчуците - видовете им са по желание, само трябва да съобразите времето им за готвене - първо слагам тези, които са по-твърди и когато те са леко сварени - другите, на които им трябват 3-4 мин. - като чушка, броколи, тиквичка....
Продукти за 3-4 порции:
1 ч.ч. ориз (240мл)
1 ч.л. сол
~80мл олио (или разни части олио и масло)
100 мл силен пилешки бульон
зеленчуци по желание:
малка глава броколи, около 300 г
по 1 зелена и червена чушка
2-3 моркова
1 малка тиквичка
Приготвяне:
* Оризът се измива на течаща вода и слага в тенджера с вряща подсолена вода - 4-5 чаши. Вари се почти до готовност - зърната не трябва да се разваряват.
* Отцежда се от водата в гевгир/сито и се измива със студена вода, за да останат разделени зърната и да спрат да набъбват.
* През това време се бланшират зеленчуците ( в подсолена вода варя първо морковите на кубчета - около 4-5 мин, след това прибавям нарязаните на кубчета тиквичка и чушки, варя ги заедно и след 2 мин. прибавям и розичките броколи - така ври още 3-4 мин. )
* Отцеждат се от врялата вода и измиват със студена (на чешмата) - не само да запазят цвета си, но и да спрат да се готвят.
* В голям, широк тиган се сипва мазнината и бульонът. Когато той заври се прибавя оризът, разбърква се за 2 мин. и прибавят зеленчуците.
* Всичко се бърка внимателно, да не се мачка ориза за около 3 мин . - през това време оризът поема бульона и остава само на мазнина.
* Отмества се от котлона и веднага разпределя по чините :)
***Ако тиганът ви е малък, направете го на 2 пъти. Но ако напълните тиган с продуктите, вместо да се запържат за бързо, ще се намачкат и може да стане каша :)
***Ако искате може да добавите и гъби, или ако е за повече хора да приготвите в тава.
***По същият начин приготвям набързо и с пилешки хапки - тях ги задушавам под капак в тигана, после продължавам по горния начин с другите продукти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар