Супа Авголемоно (Αυγολέμονο) Гръцка пилешка супа с яйца и лимони, популярна в кухнята на Кипър. Най-важното за вкусния краен резултат при тази супа е това да се приготви с домашен пилешки бульон. Другите основни съставки са ориз, лимони и яйца. Αυγολέμονο - яйца (αυγα) и лимони (λέμονi) Не е задължително да бъде сервирана със свареното пилешко месо, но у нас почитаме пилешките супи с месо и нямаше как и тази да не покажа приготвена с месо :) В случая с месо от филе и бутче, което добре овкусява бульона, не е като бялото месо. Ако решите да си разнообразите супите с нея, спокойно може да си приготвите повече бульон и приберете в малки бутилки във фризера - у нас това го правя редовно, защото предпочитам ползването на домашни бульони. Може да се приготви с цели яйца, или само с жълтъци, но напоследък ми остават доста жълтъци и този път супата е само с тях. И имайте предвид, че когато изстине супата се сгъстява. Подправки освен черния пипер няма - достатъчно вкусна е от леко киселия вкус на лимоните.
Продукти:1 филе пилешки гърди (1/2 от пеперудата ~ 300г)
2 пилешки бутчета (или общо 1/2 пиле - така има доста кожа от крилата, но пък повече кости за бульона)ориз - 1 чаша от 200 мл
3 яйца (или 5-6 жълтъка )
2 лимона
3 яйца (или 5-6 жълтъка )
2 лимона
2 лъжици масло
сол и черен пипер
сол и черен пипер
Приготвяне: * В тенджера се наливат 2,5-3л вода, в които се поставя подсушеното пилешко месо.
* Докато завира отгоре се образува пяна, която трябва да се отстранява :) Ако пропуснете моментът с отпенването, когато бульонът поври 3-4 мин. се прецежда в друг съд, а месото почиства от образуваните парцалчета (белтък). Вари се на ниска степен на котлона - да къкри тихо, а не с ключ.
* Когато месото е сварено се прибавя сол на вкус - според останалото количество вода, но ако месото е купено се сварява за 30-40 мин. и бульонът е около 2-2,5 л.
* Изважда се месото и се нарязва ситно.
* В бульонът се прибавя измитият ориз и разбърква. Оставя се да се вари до набъбването на ориза и отстранява от котлона. Прибавя се маслото.
* Яйцата (или жълтъците) се разбиват със сока от лимоните - с телена бъркалка.
* Към тях се прибавя по малко от врелия бульон и бърка енергично.
* Към тях се прибавя по малко от врелия бульон и бърка енергично.
* Количеството в купата трябва да стане 2-3 пъти повече, за да се уеднаквят температурите на яйчено-лимоновата смес и бульона, за да не се пресича супата при претопляне. Затова е добре да ползвате по-голяма купа, а не паничка :)
* Горещата вече застройка се налива обратно в тенджерата на тънка струя, при непрекъснато разбъркване.
* Тенджерата се връща на горещия котлон за още 2-3 мин., но не трябва да завира отново - само докато бульонът се сгъсти от яйцата.
* Нарязаното месо се връща в тенджерата.
* Сервира се гореща, с още лимон и препечен хляб :)
Тази супа я препоръчвам горещо. Много, много ми харесва лимоновия и аромат.
Позната супичка, ама така и не я направих. Приятелка сподели, че като престои, на следващия ден била по-вкусна.
ОтговорИзтриванетака е, може би единствената супа, която харесвам и студена :)
ИзтриванеНаправи я, стига си отлагала :)
Подчертала си свежеста на супата с избора на подходящи съдове за сервиране. Мога да продължа още с коментар в стил мастършеф:), ама мисля да съм кратка и набързо да кажа, че изглежда много вкусно. Прегръдки, Пеп!
ОтговорИзтриванехеххе, следва да кажа "Благодаря, шеф" :) понякога без да искам улучвам правилните цветове. Макар че в тези купички малко бледнее супата, но пък е важно, че е вкусна.
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванетази супа е много популярна в Кипър, а и в Гърция.Аз правя застройката с жълтъци, но е популярно и използването на цели яйца.Не съм я правила тази супа, но мисля да опитам макар,че в нашия дом са доста капризни.Дано им хареса.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Поздрави и на теб, Ели! Пробвай някога :) много свеж вкус има от голямото количество лимон.
ИзтриванеМного е вкусна и различна тази супичка.
ОтговорИзтриванео, да. Много свеж вкус. Аз я правих и със заешко месо :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Гледам я от няколко години и чак сега я приготвих. Чудесна супичка стана.
ОтговорИзтриванеЕ бива ли толкова да отлагате :) Разбирам Ви, случва ми се и на мен. Супата е хубава за всяко по-нежно месце - пилешко, заешко, а самият сос е приятен и за сарми. Пробвайте, ако се сетите.
ИзтриванеМного апетитно представена в тези чинии!За нас е любима супа. Не съм я правила само с жълтъци, дали ще е по-вкусна? Ще пробвам някога, но у нас все белтъци изостават :). Поздрав!
ОтговорИзтриванеТрябва да измислиш приложение на белтъците :) някакви сладки примерно. С жълтъци (според мен)самата супа става с малко по-плътен вкус. Този сос го харесахме много и на сарми :) и на пълнени чушки с кайма и ориз.
ИзтриванеA, да , става и за други неща, особено за риба. Правила съм и за свински скалопини. Абе всичко с лимон е добро :).
Изтриване