След дългогодишни опити най-сетне стигнах до желания резултат за домашно крема сирене. Преди време пробвах една рецепта с мая за сирене, но полученото ми приличаше по-скоро на цедено мляко. Скоро близка дама сподели за направата му от заквасена сметана, но след първия опит се сетих как преди много години с мама правихме "подобрено" крема сирене от соца, като му добавяхме масло. Това се оказа разковничето. Няма да ви заблуждавам, че това е Филаделфия, Арла, или Голдеса, но до първото се доближава като себестойност ; от другите две е много по-вкусно, освен това съм сигурна, че Е-тата са в намален състав. Приготвя се лесно. Всъщност 2 пъти по 5 мин. се обърква, а останалите 12 часа престоява в хладилник.
Продуктите са:
~750-800 г заквасена сметана (2 кофички, 20% масленост)
~350-400г кисело мляко 4,5% масленост
1 равна ч.л. сол
60г меко масло
Приготвянето е всъщност отцеждане на сметаната и млякото:
* В купа се смесват сметаната, киселото мляко и солта и объркват.
* В друга купа се поставя цедка, или гевгир, а в нея/него - намокрен с вода тензух (когато е мокър, готовия продукт се отлепва много по-лесно).
* Изсипва се млечната смес и краищата се прехвърлят навътре, върху млякото.
* Върху тензуха се поставя равна чиния/или купа, която да бъде с дъно съвсем малко тясно от диаметъра на цедката, а в нея - тежести, които да притискат добре млякото.
Купата трябва да подберете така, че цедката, или гевгира да не опират на дъното и, за да може там да се отцежда водата от млечните продукти. Трябва да прецените и големината и, тъй като ще престои 12 часа в хладилник. Тежест може да изберете всякаква, тъй като няма да има допир с млякото; при мен купата, която притиска събира 2 пълни буркана с мед, които са си по 1кг.
* Купата се завива с голям найлонов плик /или лист фолио за свежо съхранение, за да не поема миризми от хладилника и прибира там на студено за поне 12 часа.Суроватката, която се отцежда е около 600 мл. През тези 12 часа изваждам купата веднъж и я отцеждам. Не я изхвърлям :) влагам я в печенето на хляба.
* Когато е добре отцедено (минали са тези 12 до 14 часа), млечната смес се изважда внимателно и прехвърля в купа - когато е добре притиснато то е гъсто/твърдо почти като плочка сирене.
* Разбърква се много добре с маслото, което трябва да бъде съвсем меко, за да се усвои от млечната смес.
Тук вече може да прибавите подправки на вкус - харесвам го с левурда, или пресен лук, или с босилек и малко чесън. Но носи и риган, мащерка, а авджи Стоев го хареса с много магданоз :) Пригответе си го с вашите любими подправки, или го намажете чисто на филия
На долната снимка е със сухи подправки, пради липса на пресни :) копър и сибирски лук, добавям ги още при разбъркването на сметаната с млякото, за да могат да се овлажнят и те и пуснат аромата си.
Пепчи, става наистина прекрасен продукт! Аз от години ни купувам крема сирене за кремове за тортите-приготвям си го по този начин и съм много доволна (кокто от вкуса, така и от цената ;) )
ОтговорИзтриванеПрегръдка, миличка и прекрасни празнични дни!!
А защо не си го споменала, Румка :) Заряза го този блог ти.
ИзтриванеПрегръдки и на теб и хубави празнични дни!
Пепи,няма снимка , на която да не ми се протяга ръката към екрана! Колко грама излиза като готов продукт ? Може ли да се използва домашно кисело мляко? В момента ползвам смес овче и краве, та може би го докарвам до 4%.
ОтговорИзтриванеХубави и вкусни почивни дни!
Готовият продукт е долу-горе наполовина. Ако държиш над 12 часа естествено е по-малко и по-гъсто. Аз затова и писах, че не излиза много по-евтино от Филаделфията, примерно :) но пък си сигурна в продукта.
ИзтриванеМоже да се използва домашно мляко, разбира се. Смесвай със сметана и ще стане.
Поздрави и хубави почивни дни и на теб!
Благодаря за изчерпателната информация! Извинявам се, че не писах коя съм.
ИзтриванеПоздрави: Биляна
Като не е анонимно е по-приятно :)
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта и много калпазанска (усмивка), точно по вкуса на "Облизанчо"!!!
Аз си падам по простичките изпълнения, но за сметка на това с незабравим резултат, както е и в този случай.
Ще имате ли нещо против да взема вашата рецепта за основа, да добавя една моя идея и ако крайният резултат ми допадне, да я публикувам на:
https://oblizancho.com/
Естествено и като няма да забравя да отбележа, че основата на рецептата е от вас и ще посоча основният източник.
Отново благодарност за споделената рецепта и пожелания за още повече страхотни резултати!!!
Привет :) Радвам се, че Ви допада рецептата :) калпазанска е, да. Нали знаете, че понякога простичките неща са в пъти по-вкусни.
ИзтриванеЩе ми бъде интересно да видя какво ще добавите :) надявам се да споделите.
А щом има активен линк за източник - разбира се, че няма проблеми за споделеното.
Поздрави и спорна нова седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриванеимам една рецепта за крема - сирене.По различна е от тази - мисля,че се подквасваше и подсирваше млякото по определен начин.Трябва някой ден да я покажа.Научих я преди години гостувайки на приятелка.Нейната свекърва я правеше.А твоята е чудесен избор за заети хора, живеещи по градовете и нямащи възможност да закупуват хубаво мляко от селата.Лично на мен нашенското крема сирене най ми допадаше навремето.
Поздрави, усмихнат ден !
Няма го онова старото крема сирене. Това, което продават сега е чиста извара.
ИзтриванеА другото с подквасването също съм правила, но нещо не одобриха в къщи - приличаше им на цедено кисело мляко :) Сега това ще хапват.
Хубав ден и на теб!
Здравейте отново!!!
ОтговорИзтриванеИзпълнявам обещанието си, че ако ми хареса резултата от моята идея за добавка към вашата рецепта, ще я споделя с вас.
Та ето я и нея:
https://oblizancho.com/recipe/domashen-katk-ala-oblizancho
Надявам се да ви хареса и моята, така както и вашата невероятно ми се услади (усмивка)!!!
Чудесен катък ти се е получил, браво! Да се оближе човек :)
ИзтриванеУсмивки и хубава седмица!