Страници

29 август 2020 г.

Пържени черноморски скариди

       Едва ли някой, ходил по нашето черноморие не е виждал  да продават такива дребни скариди във фунийки:)  Като семки за чоплене. Преди години, когато нямаше разнообразие от морепродукти, те си бяха деликатес :girl_prepare_fish:,  който сега често подминаваме, защото има големи, които често сервират и обелени. Но тези не отстъпват по вкус, хрупкави са, приготвят се бързо и са чудесно мезе за бира, или бяло вино :wink1:  Само дето ни гледат с едни очета... 
      Това лято прескочихме Бялото, но за пръв път мога да кажа, че много ми хареса на Черното море :)  Чистата вода на Синеморец, приятния хотел и хубава храна (в голямата си част). Предни лета поръчвах на младежа да ми носи от морето; сега  пътят от Синеморец ми се видя дълъг   и естествено починахме в Бургас :wink1: при рибния пазар.  Преди обяд, когато  зареждаха стоката още :girl_prepare_fish:  И ще споделя как ги правя тези малки, хрупкави скариди. Ако пък вземете да си купите  и се откажете да ги правите - винаги може да ги вложите в един рибен бульон. 
Продуктите са:
дребни черноморски скариди, сол, брашно и олио за пържене. 
студени бяло вино (за мен) и бира (за него)  - в нашия случай днес :drinks:

Скаридите са толкова, колкото сте купили :) За една такава порция са нужни около 150 г - те са леки. Може разбира се да си купите повече и след като измиете и отцедите, да замразите в торбички за по едно пържене. 
Всяка порция се пържи отделно, за да могат да се пържат бързо и равномерно, без да спада температурата на олиото, както се получава, ако изсипете много наведнъж. Не се чистят. 
* Измиват се обилно на течаща вода :)  отцеждат и подсушават на кухненска хартия за 5-6 мин. 
* Посоляват се. Леко, като имаме предвид, че морепродуктите са си една идея по-солени от всеки друг продукт. 
* Поръсват се с брашно  и разбъркват. Прехвърлят се в сито, или в гевгир, за да се отръскат от излишното брашно. 
* През това време  се загрява олио за пърженето им - за да не се хаби много олио, ползвайте касерола, или по-тесен тиган,  в който олиото да бъде ок 2см. 
* Когато олиото заври (пробвайте с една "семка" - като я пуснете тя трябва да остане горе над мазнината и да цвърчи) скаридите се пускат в него  да се пържат. Разбъркват се 1-2 пъти, вижда се как си сменят цвета и буквално за 2 мин. са готови. 
* Изваждат се с решетъчна лъжица на кухненска хартия, която ще поеме мазнината. Тук внимавайте да не ги струпвате на куп в чинията, а ги разпределяйте на един ред, защото иначе долните се задушават. 
* По същия начин и следващите приготвени за пържене партиди..... 

*** Преди време съм слагала черен пипер със солта, но честно казано може и без него. Само парче лимон е достатъчно. 



13 август 2020 г.

Доматена крем супа

      Освен любимата доматена супа и скоро показаната Гаспачо , през лятото имам още една любима с този зеленчук :) крем супа от домати с крема сирене :) Въпреки тафталогията в името, супата е плътна и много вкусна с добавеното сирене вътре, което убива и част от киселиността на доматите. Цветът :) не е от най-приятните, но нищо не е съвършено в този свят  girl_haha

Продукти за 4 порции: 
ок 800г домати 
1 чушка (ок 200г)
1   картоф ( ок 250г)
2 моркова 
60  мл олио 
1 с.л. масло
2-3 скилидки чесън 
1 равна ч.л. сол 
1 с връх ч.л. захар
10-на листа босилек 
5-6 стръка магданоз 
5-6 стръка копър 

200г крема сирене -   това , или домашно ползвам 

Приготвяне: 
* Всички зеленчуци се имиват обилно* !
* Доматите, морковите   и картофът се белят и заедно с почистената от семената чушка - нарязват на едро. 
* Поставят се в 500мл вода, заедно олиото и варят на средна степен на котлона :) докато омекнат зеленчуците (картоф и морков)
* Прибавят се нарязаните босилек, магданоз, копърът, скилидки чесън, сол и захар и вари още 4-5 мин. 
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се охлади за 5-6 мин. 
* Пасират се всички зеленчуци.  Когато сместа стане гладка се прибавят крема сиренето и маслото и пасира отново за минутка. 

Докато супата ври, от течността трябва да се изпари  ~250-300мл. и да останат зеленчуците с малко течност. За всеки случай, отделете малко от водата и тогава пасирайте зеленчуците, а ако е много гъста - прибавяйте от бульона.  Ако си знаете вместимостта на съдовете - при готови, сварени зеленчуци количеството трябва да е ок 1,1 - 1,2л.

Може да сервирате с още настъргано твърдо жълто сирене :) и крутони, или с лентички запечен бекон. Но през лятото дори аз харесвам супите мезмесни . 


*Болднах изречението за миенето на зеленчуците.  Принципно се старая   да купувам зеленчуци и плодове рано, преди да са ги опипали всички. Инстиктивно. Но по време на карантината се загледах, че хората масово не само ги опиват, ами ги и мачкат, разхвърлят и премятат от касетка в касетка. Особено в хипермаркетите.  Малко повече предпазливост не вреди и за себе си съм избрала след обилно измиване да ги оставя за 30-на мин. в студена вода. 

6 август 2020 г.

Гаспачо

       Гаспачо - испанска студена лятна  супа от пасирани зеленчуци с прреобладаващи домати. Или пасирана салата girl_hahaСупата наистина е разхлаждаща за горещините и съвсем близка по вкус на онези домати, които белим и консервираме през лятото в буркани. Който е правил това упражнение няма как да не е опитвал доматите на вкус, преди да се напълнят в буркани, или в бутилки -  вкусен доматен сок с аромат на чушки и магданоз.  Моят начин на приготвяне на гаспачо е класически :) защото класиката се предлага в стотици варианти - също както с нашите традиционни ястия - всяка домакиня си има свои тайни и начини за приготвяне. Има варианти дори с патладжани, с ябълки (който също харесвам), с диня, с целина..... други са с хляб в супата. Предлагам да опитате супата така :) да я охладите поне час и да си похапнете  с бучка сирене. Ако не я харесате, имате вариантGrin   може да я сготвите с още домати, чушки и патладжан на доматена манджа.  Но си струва човек да опитва нови вкусове.  А и тази година доматите в градината на мама са много зле и ми липсва оня вкус от нарязаните и объркани в голям леген зеленчуци.... 
Продукти за 2 порции: 
500г домати 
парче краставица - ок 150 г 
по 1/2 червена и зелена чушка
малка глава лук (колкото дребно яйце примерно)
2-3 скилидки чесън 
7-8 стръка магданоз 
4-5 листа босилек 
2-3 лъжици  зехтин (или олио)
1/2 ч.л. захар 
1 с.л. оцет (балсамов)
сол на вкус (1 равна чаена лъжица)

Приготвяне: 
***Тъй като при продължителното пасиране  доматите губят част от червения си цвят, аз ги пасирам отделно от другите зеленчуци и накрая само смесвам. 
* Доматите се белят и нарязват на едро в купа/кана за пасиране (за по-лесно белене на дупето на всеки домат се прави х разрез, бланшират се за 30 сек. във вряла вода и веднага изваждат в студена).  Пасират се за кратко, докато станат на сок.
* Всички други продукти (без зехтина) се поставят в друга кана заедно с 2-3 лъжици от доматения сок  и пасират до гладкост. 
* Смесват се със сока от доматите и зехтина/олиото и пасира всичко заедно за 4-5 сек. - колкото да се смесят по-добре двете смеси. 
* Прибира се в хладилника поне за час преди  сервирането и :) което го правя  с брюноаз от зеленчуците, които са в супата  Grin това са нарязани на  зеленчуци на кубчета с големина 3-4 мм.  И  крутони - перли за супа, разбира се, нали все пак е супа.