220 г паста (пене, или ригатони - предпочитам да са тръбички, защото се пълнят със сос)
150 мл готварска сметана
150 мл прясно мляко
100 мл вода от варенето на пастата
1 с.л. от подправката, за която писах горе - микс от сушени домати, чесън на прах, босилек, лук, магданоз и риган
щипка черен/шарен пипер
150 г шунка
сирена:
100г Горгонзола долче (може и пикант, ако харесвате)
100г сирене Фонтина
100г чедър
100 г Грана Падано
(други видове, които ползвам са камамбер, проволоне, пекорино, грюер, манчего, някакво синьо сирене, ементал, кашкавал и обикновено топено сирене)
Приготвяне:
* Пастата се сварява в подсолена вода за времето, указано на опаковката. През това време се подготвя сосът:
* Сирената се настъргват/начупват на дребно.
* В тенджера се загряват сметаната и прясното мляко.
* Прибавят се всички сирена и подправката и бърка, докато сирената се разтопят.
* Прибавя се отцедената паста и малко (ок 100мл ) вода от варенето и.
* Подправя се с пипера, прибавя се ситно нарязаната шунка, разбърква се добре и отстранява от котлона.
* Разпределя се в три чинии и по желание може да се поръси с малко от някое от сирената и някаква прясна подправка - босилек, риган, или мащерка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар