Страници

16 октомври 2020 г.

Паста със сос от четири сирена

 
       Питателно и блажно :) Ястие от типа бързи (както почти всяка паста),  при което сосът се приготвя  по-бързо от времето,  за което се вари пастата. Много обичам този сос и обикновено използвам различни сирена - каквито са ме изкушили и съм накупила :) (пресен пример днес едно гръцко, непознато, ни по име, ни по вкус, но чака ред за дегустация в хладилника.) Важното е сирената да се топят добре при топлинната обработка в соса.  Ще напиша какви са днешните сирена, а Вие си преценете какви обичате и ще сложите. Защото  Горгонзолата пък придава леко тръпчив вкус и може да я замените с друго. Естествено, изключвам тук саламурените сирена.  Шунката съвсем не е задължителна, но тъй като в дегустацията щеше да вземе участие и един млад мъж, сложих и малко от нея. И ще си призная нещо - сосът, който се получава е повече от това, което се вижда в чинията :) Но го разпределих след фотосесията, защото на снимка макароните щяха да приличат на удавени в него. Ползвам една подправка,която си сглобих по продукт на КотАни, тъй като трудно я намирам -  микс от сушени домати, чесън на прах, босилек, лук, магданоз  и риган  - всички са сушени и смляни заедно. Освен за паста, тази подправка е чудесна и за яйца. 

Продукти за 3 порции: 
220 г паста (пене, или ригатони - предпочитам да са тръбички, защото  се пълнят със сос)
150 мл  готварска сметана 
150 мл прясно мляко 
100 мл вода от варенето на пастата 
1 с.л. от подправката, за която писах горе - микс от сушени домати, чесън на прах, босилек, лук, магданоз  и риган
щипка черен/шарен  пипер 
150 г шунка 
сирена: 
100г Горгонзола долче (може и пикант, ако харесвате)
100г сирене Фонтина 
100г чедър 
100 г Грана Падано

(други видове, които ползвам са камамбер, проволоне, пекорино, грюер, манчего, някакво синьо сирене, ементал, кашкавал и обикновено топено сирене)

Приготвяне
* Пастата се сварява в подсолена вода за времето, указано на опаковката.  През това време се подготвя сосът: 
* Сирената се настъргват/начупват на дребно. 
* В тенджера  се загряват сметаната и прясното мляко. 
* Прибавят се всички сирена и подправката и бърка, докато сирената се разтопят. 
* Прибавя се отцедената паста и малко (ок 100мл ) вода от варенето и. 
* Подправя се с пипера,  прибавя се ситно нарязаната шунка, разбърква се добре и отстранява от котлона. 
* Разпределя се в три чинии и по желание може да се поръси с малко от някое от сирената и някаква прясна подправка - босилек, риган, или мащерка. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар