Страници

28 януари 2021 г.

Милинки

 
       Милинките ми те  ;DДойде ред да ги споделя в блога. Истината е, че не харесвам среднощните си  снимки, а все така се е случвало, че съм ги приготвяла вечер. Рецептата за тестото е почти същата като на питките ми със сирене ,  но за тях съм си харесала тестото да бъде с два вида мляко - прясно и кисело, или заквасена сметана.  Мазнината им определено е повече отколкото на питките и месеницата, затова в тотовите има "конци" като на козунаците, а най-хубавото  е, че имат хрупкава коричка. Може да си ги направите от всяко любимо Ваше тесто; преди години съм ги правила и от готово тесто. Но сега си ползвам хлебопекарната, която ми е верен помощник в месенето - ако трябва да ги меся на ръка, честно, няма да ги меся чак толкова. На днешните мазнината е само масло,но съм ги правила с равни части масло и мас. 
      Моите милинки са със сирене. Харесвам и онези, напудрени със захар, но те са ми някак "голи" без сиренето :) И както вчера споделих във ФБ, непоискан съвет :)  първо си избирате много дълбока тава, защото от мазнината (пък и бухват прилично) те се вдигат добре нагоре, а  второ - когато слагате във фурната да печете, под тавата, на решетката, поставяте лист алуминието фолио. За да не кипи по дъното на фурната цвъртящото масло :) 
Продукти за тава с d 36 см. 
2 яйца 
150 г кисело мляко /или заквасена сметана
300 мл прясно мляко 
1 равна с.л. сол 
1 равна ч.л. захар 
21г прясна мая (1/2 кубче, или 7 г суха) 
ок. 800г брашно 
60г  разтопено масло (1/2 малко пакетче)
ок. 250 г сирене  (добре отцедено от водата, често съм писала как ) 

ок 2 с.л.  галета за поръсване на тавата 
30г масло (мас) за намазване  

За заливката: 
2 яйца 
ок 100мл. прясно мляко 
100 г масло (или 50г мас, 50 г масло)
5-6 лъжици галета 
1 голяма щипка сол

2 лъжици олио за оформяне на топчетата

и последни 30-40 г масло за отгоре  с още 100-на г сирене 
Приготвяне
* Маята се  размива в 100мл от прясното мляко със захарта и 3 лъжици брашно. Оставя се на топло място да шупне (да си увели  обема двойно)
* Яйцата се разбъркват с киселото мляко,  разтопеното масло, останалото прясно мляко и солта. 
***Ако ще се меси на ръка тази смес се изсипва в купа с брашното и вече шупналата мая и омесва хубаво на ръка.  Ако  тестото ще го меси хлебопекарната - всичко се слага там и включва на програма "тесто".  
***Брашното може да бъде  100-на г повече, или по-малко. Зависи от гъстотата на  млякото/сметана, и големината на яйцата. Тестото трябва да бъде меко (пипнете си  ухото в долната част), но не лепкаво. Ако го направите по-твърдо, милинките ще станат по-сбити.  Това количество брашно от 800 г е за гъсто кисело мляко (ако  млякото, което ползвате е рядко, надупчете капачката с игла и обърнете кофичката в чиния, на няколко клечки за зъби, или   шишчета за печене и оставете така за 3-4 часа; ще се отцеди. )
* След омесването се покрива със стреч фолио/или найлонов плик и оставя за 30 мин да втасва на топло (или втасва в хлебопекарната). 

* Тавата за печене се намазва с маслото (с пръсти) и поръсва с галетата - трябва да се покрие добре. 
* Тестото се разделя на две топки. Всяка се разстила на плота на приблизителен правоъгълник, поръсва с натрошеното сирене и навива на стегнато руло/фитил. 
* С нож се разделя на приблизително еднакви парчета (като голям орех), които с намаслени ръце се овалват на топчета (изобщо не се стремете да са гладки, след това замазката им скрива неравностите :))  и подреждат в подготвената за печене тава на поне 1,5 см. едно от друго. 
* Когато всички топчета са наредени, тавата отново се покрива с лист  фолио за свежо съхранение/найлонов плик и кърпа и оставя на топло място за ок 35-40 мин (топчетата трябва да станат двойно по-големи и се слепят едни за други)
Между тях се поставят ситно нарязани парченца масло и сирене  (онези последни 30-40 г масло и 100-на г сирене )

За заливката: Яйцата се разбиват с топлото прясно мляко и солта. Прибавя се разтопеното   масло и отново  разбърква. Прибавя се и  галетата, обърква в сместа и бързичко, тъй като тя започва да се надува се разпределя върху милинките и намазва обилно (правя го не с четката, а с шпатула, или лъжица). 

Това беше :) Печенето е лесно. Тавата се поставя в студена фурна, която се включва на 180*, без вентилатор само  на долно печене. Когато градусите във фурната стигнат 180, тя се включва да пече отгоре и отдолу, пак без вентилатор. Ако печете с вентилатор, намалете градусите на 160.  Не забравяйте да подложите лист алуминиево фолио на решетката, под тавата.  Пече се в долната част на фурната - не на дъното, а едно ниво нагоре, но задължително под средата и.
Пекат се около 40  мин (времето съвсем не ми е точно), докато се зачервят отгоре и отдолу (с дървето шишче, или лопатка повдигате от единия край и виждате - заради галетата повдигането е лесно и се вижда) , а с шишче може да пробвате дали тестото вътре е изпечено. За това време обикновено е. 
Тавата се изважда и за да останат хрупкави, милинките също се изваждат от нея 
:drinks: тъй като сме в средата на зимата, наздравицата е с чаша зелева чорба :) 

20 януари 2021 г.

Френска селска торта с готови блатове

        Колко е френска тази торта само франзуците могат да кажат :)  но у нас е известна от доста години с това име. Преди време я направих, като си изпекох блатовете по рецептата на Дани, но този път  се възползвах от готовите в Берьозка - харесвам качеството на стоките от този магазин, а блатовете са много добри. Така приготвянето и отнема не повече от 20 мин. Вкусна и лека от заквасената сметана, но честно казано остава доста назад от любимата ми бисквитена торта с маскарпоне и боровинки. Всеки, който я е правил и е спазил рецептата знае колко е вкусна онази бисквитена торта с крема от маскарпоне. (харесвам импровизациите, но когато става въпрос, че е приготвено  ама точно по тази рецепта, много обичам коментари  "това не сложих, това замених..." А точно тя оказва се е най-четената рецепта в блога, с над 330000 посещения :)) . Ако сте работещи хора, предстои ви празник, а денонощието Ви не е повече от 24 часа, определението за  френската селска торта е "става"   Защото на рожден ден без торта не може. :give_heart::give_heart:

Продукти: 
1 пакет готови блатове Медовик (5 бр. медени бисквитени са. Ако решите да си правите, по рецептата на Дани излизат 7бр. и трябва да увеличите заквасената сметана с още ок 200г )
1 кг. заквасена сметана ( 2 кофички по 350г  и 1 от 400 )
1 бурканче (200г) сладко от боровинки  
2/3 консерва кондензирано мляко , или 8 с.л. пудра захар (на вкус, според боровинковото сладко)
~200 г  фино смлени орехи (сурови)
Приготвяне: 
* В купа се смесват сметаната и кондензираното мляко, или захарта. 
* Отделят се 6-7 лъжици от  този крем, а към останалата част  се прибавя сладкото от боровинки и разбърква. 
* В средата на равна тортена чиния се поставя една лъжица от крема с боровинки, а върху него първия блат и притиска добре, за да залепне за дъното (тази лъжица крем не позволява блатовете да се разместват, докато се оформя тортата. Може да ползвате и регулируем ринг за торти, за да може добре да се стегне тортата, докато отлежава в хладилник. )
* Върху блата  се поставя 1/4 от крема  и разпределя равномерно по цялата му повърхност (приблизително си разпределете крема за 4 намазвания на корите). 
* Редуват се кора и крем, докато се постави последната, пета кора. Тя се намазва с 3-4 лъжици от отделения бял сметанов крем. С останалата част от него тортата се замазва с тънък пласт (колкто да могат да полепнат орехите) и странично. 
* Поръсва се обилно отгоре и встрани със смлените орехи (Поръсването винаги е лесно, ако има кой да помогне и подвига странично тортата. Но когато няма - подлагам лист хартия за печене  под чинията с тортата, повдигам  леко чинията  настрани и поръсвам, като и с ръка прилепвам стърготините. А когато е готова, добре поръсена странично,  си събирам всичките стружки, които са на хартията  и ги поръсвам отгоре - а те обикновено са по-голямата част.) 
* Ако ползвате ринг за торти,  той се изважда, за да се поръсят орехите встрани и отново поставя на тортата. Ако нямате, може да я приготвите в тава с подходящ на корите размер, но вместо да ги нареждате направо в тавата, слагате голям лист фолио за свежо съхранение /стреч фолио, с което после лесно ще извадите и прехвърлите в тортена чиния. 
* Тук следва най-дългата част от "приготвянето" на тортата - оставя се в хладилника да отлежи за поне 18 часа. 



11 януари 2021 г.

Печен лаврак в прошуто с ядки и стафиди

 
        Започваме новата година с рецепта за рибка.  В днешната рецепта е лаврак, но може ципура, пъстърва, или сьомгова пъстърва - онези риби с нежно месо, които не искат повече от 15 мин. готвене. Тук се вижда как се "башкосваме" у дома, когато сме двама, защото аз много харесвам вкусът на риба с прошуто, а авджи Стоев на чистата риба. Така, разделена с хартията при печене, всеки получава своят вкус. По същият начин приготвям и пъстърва в прошуто и салвия, кога  без плънката, кога с плънката... Когато пека риба във фурната не я завивам/покривам с алуминиево фолио, защото вкусът и тогава ми е като варен. Слагам на хартия, в силно загрята фурна и за 12 до 15 мин. тя е готова. Продуктите са за 1 риба, ако Ви хареса рецептата и решите да си приготвите повече - естествено умножавате по брой риби. 
 

Продукти: 
1 риба /лаврак, пъстърва, ципура 
2 с. л. стафиди 
2 с.л. масло 
2 с.л. олио/зехтин
2 с.л.  едро смлени запечени ядки (тук орехи, но може да са индийско кашу, лешници, или бадеми)
1 лимон 
сол и черен пипер 
3-4 листа салвия 
3-4 ленти прошуто 

Приготвяне
* Фурната се включва на 220* да загрява. 
* Рибата се почиства добре в коремчето и изстъргват люспите и (освен, ако не ядете кожата)
* Посолява се съвсем малко отвън и отвътре (прошутото е прилично солено) и подправя с пипер. 
* В тиган се загрява маслото, в него се поставят стафидите  и сокът от половината лимон. 
* Щом кипнат, тиганът се отмества и покрива с капак за 6-7 мин, за да се задушат. 
* Прибавят се ядките  и сместа се пълни в коремчето на рибата. 
* Върху нея се поставят листата салвия, няколко тънки резена лимон и  рибата се завива с лентите прошуто. 

* Поставя се на хартия за печене в тавата, намазва се с олиото и пече в загрятата вече фурна, на средна скара за около 12  мин - до зачервяване на лентите прошуто :) Рибата  е със сива кожа и трудно ще се зачерви :)