Милинките ми те Дойде ред да ги споделя в блога. Истината е, че не харесвам среднощните си снимки, а все така се е случвало, че съм ги приготвяла вечер. Рецептата за тестото е почти същата като на питките ми със сирене , но за тях съм си харесала тестото да бъде с два вида мляко - прясно и кисело, или заквасена сметана. Мазнината им определено е повече отколкото на питките и месеницата, затова в тотовите има "конци" като на козунаците, а най-хубавото е, че имат хрупкава коричка. Може да си ги направите от всяко любимо Ваше тесто; преди години съм ги правила и от готово тесто. Но сега си ползвам хлебопекарната, която ми е верен помощник в месенето - ако трябва да ги меся на ръка, честно, няма да ги меся чак толкова. На днешните мазнината е само масло,но съм ги правила с равни части масло и мас. Моите милинки са със сирене. Харесвам и онези, напудрени със захар, но те са ми някак "голи" без сиренето :) И както вчера споделих във ФБ, непоискан съвет :) първо си избирате много дълбока тава, защото от мазнината (пък и бухват прилично) те се вдигат добре нагоре, а второ - когато слагате във фурната да печете, под тавата, на решетката, поставяте лист алуминието фолио. За да не кипи по дъното на фурната цвъртящото масло :)
Продукти за тава с d 36 см.
2 яйца
150 г кисело мляко /или заквасена сметана
300 мл прясно мляко
1 равна с.л. сол
1 равна ч.л. захар
21г прясна мая (1/2 кубче, или 7 г суха)
ок. 800г брашно
60г разтопено масло (1/2 малко пакетче)
ок. 250 г сирене (добре отцедено от водата, често съм писала как )
ок 2 с.л. галета за поръсване на тавата
30г масло (мас) за намазване
За заливката:
2 яйца
ок 100мл. прясно мляко
100 г масло (или 50г мас, 50 г масло)
5-6 лъжици галета
1 голяма щипка сол
2 лъжици олио за оформяне на топчетата
и последни 30-40 г масло за отгоре с още 100-на г сирене
Приготвяне:
* Маята се размива в 100мл от прясното мляко със захарта и 3 лъжици брашно. Оставя се на топло място да шупне (да си увели обема двойно)
* Яйцата се разбъркват с киселото мляко, разтопеното масло, останалото прясно мляко и солта.
***Ако ще се меси на ръка тази смес се изсипва в купа с брашното и вече шупналата мая и омесва хубаво на ръка. Ако тестото ще го меси хлебопекарната - всичко се слага там и включва на програма "тесто".
***Брашното може да бъде 100-на г повече, или по-малко. Зависи от гъстотата на млякото/сметана, и големината на яйцата. Тестото трябва да бъде меко (пипнете си ухото в долната част), но не лепкаво. Ако го направите по-твърдо, милинките ще станат по-сбити. Това количество брашно от 800 г е за гъсто кисело мляко (ако млякото, което ползвате е рядко, надупчете капачката с игла и обърнете кофичката в чиния, на няколко клечки за зъби, или шишчета за печене и оставете така за 3-4 часа; ще се отцеди. )
* След омесването се покрива със стреч фолио/или найлонов плик и оставя за 30 мин да втасва на топло (или втасва в хлебопекарната).
* Тавата за печене се намазва с маслото (с пръсти) и поръсва с галетата - трябва да се покрие добре.
* Тестото се разделя на две топки. Всяка се разстила на плота на приблизителен правоъгълник, поръсва с натрошеното сирене и навива на стегнато руло/фитил.
* С нож се разделя на приблизително еднакви парчета (като голям орех), които с намаслени ръце се овалват на топчета (изобщо не се стремете да са гладки, след това замазката им скрива неравностите :)) и подреждат в подготвената за печене тава на поне 1,5 см. едно от друго.
* Когато всички топчета са наредени, тавата отново се покрива с лист фолио за свежо съхранение/найлонов плик и кърпа и оставя на топло място за ок 35-40 мин (топчетата трябва да станат двойно по-големи и се слепят едни за други)
Между тях се поставят ситно нарязани парченца масло и сирене (онези последни 30-40 г масло и 100-на г сирене )
За заливката: Яйцата се разбиват с топлото прясно мляко и солта. Прибавя се разтопеното масло и отново разбърква. Прибавя се и галетата, обърква в сместа и бързичко, тъй като тя започва да се надува се разпределя върху милинките и намазва обилно (правя го не с четката, а с шпатула, или лъжица).
Това беше :) Печенето е лесно. Тавата се поставя в студена фурна, която се включва на 180*, без вентилатор само на долно печене. Когато градусите във фурната стигнат 180, тя се включва да пече отгоре и отдолу, пак без вентилатор. Ако печете с вентилатор, намалете градусите на 160. Не забравяйте да подложите лист алуминиево фолио на решетката, под тавата. Пече се в долната част на фурната - не на дъното, а едно ниво нагоре, но задължително под средата и.
Пекат се около 40 мин (времето съвсем не ми е точно), докато се зачервят отгоре и отдолу (с дървето шишче, или лопатка повдигате от единия край и виждате - заради галетата повдигането е лесно и се вижда) , а с шишче може да пробвате дали тестото вътре е изпечено. За това време обикновено е.
Тавата се изважда и за да останат хрупкави, милинките също се изваждат от нея
тъй като сме в средата на зимата, наздравицата е с чаша зелева чорба :)