Страници

28 януари 2021 г.

Милинки

 
       Милинките ми те  ;DДойде ред да ги споделя в блога. Истината е, че не харесвам среднощните си  снимки, а все така се е случвало, че съм ги приготвяла вечер. Рецептата за тестото е почти същата като на питките ми със сирене ,  но за тях съм си харесала тестото да бъде с два вида мляко - прясно и кисело, или заквасена сметана.  Мазнината им определено е повече отколкото на питките и месеницата, затова в тотовите има "конци" като на козунаците, а най-хубавото  е, че имат хрупкава коричка. Може да си ги направите от всяко любимо Ваше тесто; преди години съм ги правила и от готово тесто. Но сега си ползвам хлебопекарната, която ми е верен помощник в месенето - ако трябва да ги меся на ръка, честно, няма да ги меся чак толкова. На днешните мазнината е само масло,но съм ги правила с равни части масло и мас. 
      Моите милинки са със сирене. Харесвам и онези, напудрени със захар, но те са ми някак "голи" без сиренето :) И както вчера споделих във ФБ, непоискан съвет :)  първо си избирате много дълбока тава, защото от мазнината (пък и бухват прилично) те се вдигат добре нагоре, а  второ - когато слагате във фурната да печете, под тавата, на решетката, поставяте лист алуминието фолио. За да не кипи по дъното на фурната цвъртящото масло :) 
Продукти за тава с d 36 см. 
2 яйца 
150 г кисело мляко /или заквасена сметана
300 мл прясно мляко 
1 равна с.л. сол 
1 равна ч.л. захар 
21г прясна мая (1/2 кубче, или 7 г суха) 
ок. 800г брашно 
60г  разтопено масло (1/2 малко пакетче)
ок. 250 г сирене  (добре отцедено от водата, често съм писала как ) 

ок 2 с.л.  галета за поръсване на тавата 
30г масло (мас) за намазване  

За заливката: 
2 яйца 
ок 100мл. прясно мляко 
100 г масло (или 50г мас, 50 г масло)
5-6 лъжици галета 
1 голяма щипка сол

2 лъжици олио за оформяне на топчетата

и последни 30-40 г масло за отгоре  с още 100-на г сирене 
Приготвяне
* Маята се  размива в 100мл от прясното мляко със захарта и 3 лъжици брашно. Оставя се на топло място да шупне (да си увели  обема двойно)
* Яйцата се разбъркват с киселото мляко,  разтопеното масло, останалото прясно мляко и солта. 
***Ако ще се меси на ръка тази смес се изсипва в купа с брашното и вече шупналата мая и омесва хубаво на ръка.  Ако  тестото ще го меси хлебопекарната - всичко се слага там и включва на програма "тесто".  
***Брашното може да бъде  100-на г повече, или по-малко. Зависи от гъстотата на  млякото/сметана, и големината на яйцата. Тестото трябва да бъде меко (пипнете си  ухото в долната част), но не лепкаво. Ако го направите по-твърдо, милинките ще станат по-сбити.  Това количество брашно от 800 г е за гъсто кисело мляко (ако  млякото, което ползвате е рядко, надупчете капачката с игла и обърнете кофичката в чиния, на няколко клечки за зъби, или   шишчета за печене и оставете така за 3-4 часа; ще се отцеди. )
* След омесването се покрива със стреч фолио/или найлонов плик и оставя за 30 мин да втасва на топло (или втасва в хлебопекарната). 

* Тавата за печене се намазва с маслото (с пръсти) и поръсва с галетата - трябва да се покрие добре. 
* Тестото се разделя на две топки. Всяка се разстила на плота на приблизителен правоъгълник, поръсва с натрошеното сирене и навива на стегнато руло/фитил. 
* С нож се разделя на приблизително еднакви парчета (като голям орех), които с намаслени ръце се овалват на топчета (изобщо не се стремете да са гладки, след това замазката им скрива неравностите :))  и подреждат в подготвената за печене тава на поне 1,5 см. едно от друго. 
* Когато всички топчета са наредени, тавата отново се покрива с лист  фолио за свежо съхранение/найлонов плик и кърпа и оставя на топло място за ок 35-40 мин (топчетата трябва да станат двойно по-големи и се слепят едни за други)
Между тях се поставят ситно нарязани парченца масло и сирене  (онези последни 30-40 г масло и 100-на г сирене )

За заливката: Яйцата се разбиват с топлото прясно мляко и солта. Прибавя се разтопеното   масло и отново  разбърква. Прибавя се и  галетата, обърква в сместа и бързичко, тъй като тя започва да се надува се разпределя върху милинките и намазва обилно (правя го не с четката, а с шпатула, или лъжица). 

Това беше :) Печенето е лесно. Тавата се поставя в студена фурна, която се включва на 180*, без вентилатор само  на долно печене. Когато градусите във фурната стигнат 180, тя се включва да пече отгоре и отдолу, пак без вентилатор. Ако печете с вентилатор, намалете градусите на 160.  Не забравяйте да подложите лист алуминиево фолио на решетката, под тавата.  Пече се в долната част на фурната - не на дъното, а едно ниво нагоре, но задължително под средата и.
Пекат се около 40  мин (времето съвсем не ми е точно), докато се зачервят отгоре и отдолу (с дървето шишче, или лопатка повдигате от единия край и виждате - заради галетата повдигането е лесно и се вижда) , а с шишче може да пробвате дали тестото вътре е изпечено. За това време обикновено е. 
Тавата се изважда и за да останат хрупкави, милинките също се изваждат от нея 
:drinks: тъй като сме в средата на зимата, наздравицата е с чаша зелева чорба :) 

11 коментара:

  1. И тук си виновна. Пак огладнях 😂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много. Знаеш ли откога бях обещала на човеците :)

      Изтриване
    2. Слаби са ми ангелите на мен. От една гледка и веднага правя 😁

      Изтриване
  2. Пепи,
    милинките са любими във всеки български дом.Майка ми ги правеше само с прясно мляко.Овалваше топчетата само в топла мазнина и галета.Стават чудни милинки.А баба ми правеше " комачки ".Така им казват по селата.Пак милинки, но със заливка от 1 яйце и подсирено прясно мляко.А сиренето го слагаше вътре в топчетата.
    Поздрави от сърце ! И твоите милинки са страхотни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм се сетила да овалвам всяко топче поотделно, със сигурност ще е по-хрупкаво и по-лесно ще се отделят. Благодаря, че сподели, Ели! Виж, сиренце съм завивала в топчетата, но повече играчка ми идваше, затова - в тестото :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Пепи,
    Както винаги изкушително! Веднага я разпечатвам, уикенда е мой. По фолиото под тавата те познах, че днес си писала рецептата, та се върнах нагоре да погледна коя е датата. Ще повярваш ли, че години се облизвам и никога не съм опитвала милинки?! Поне за юнака ще запретна ръкави и ще докладвам :) Не се съмнявам, че това е началото на една вкусна традиция у дома. Хубав петък! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все има първи път :) ако искаш, направи половин доза, че са най-хубави като са топли.

      Изтриване
  4. Една колежка ме подсети тези дни, та и аз се каня да направя. Чудесни са и твоите милинки, Пеп! А зелевата чорба е екстра към тях!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбираш им значи, Веси :) щом с чорба ги хапваш. Лятото ги обичам с домати :) пробвай, ако не си.

      Изтриване
    2. Направих и по твоята рецепта, чудесни станаха!

      Изтриване
    3. Моята със сигурност е почти като твоята :) но се радвам, че пробва и тази

      Изтриване