Тази разядка от нахут, зехтин, сусамов тахан и подправки е една чудесна паста от Близкия Изток- за намазване на филия, за всякакви зеленчуци, или за разядка по всяко време, което се сетите, защото може да стои поне 4-5 дни в хладилника. И която разядка аз отказвах да правя през последната петилетка, защото ми идваще доста тежка. Този път обаче е по мой вкус :) и одобрена от момичетата. Рецептата, която Ви предлагам вече не е за перфектния, оригинален хумус, тъй като е с равни части сусамов и слънчогледов тахан (вместо сусамов) и половината от зехтина за пасиране замених с олио. Както при майонезата, която ако е приготвена със зехтин не ми допада.
Светлият хумус е чист, само от нахут , оранжевият - с печени червени чушки и печен чесън. Втория вариант харесахме повече. Пастетът е с кремообразна структура и ароматен :) от чесъна и кимиона и една идея пикантен, разари лютия пипер. Който естествено може да замените със сладък, ако решите да опитате моя начин. Използвала съм сварен нахут - от буркан. При такова изобилие от видове на пазара - не мисля да кисна и варя нахут :)
Страници
▼
25 февруари 2021 г.
Хумус
Хумус
Продукти:
1 консерва сварен нахут (450г чисто тегло, без водата/аквафаба)
100мл зехтин
50 мл олио
сок от половин лимон (или повече, тук се опитва на вкус )
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. смлян киимон
1 с.л. слънчогледов тахан
1 с.л. сусамов тахан
около 150 мл вода
сол на вкус (1 голяма щипка при мен)
Приготвяне:
* Отцедения нахут се поставя в купа на блендер/или пасатор.
* Прибавят се нарязаните скилидки чесън, половината зехтин и олиото, таханите, лимоновия сок и 50 мл вода .
* Пасира се/разбива, докато се смелят грубо зърната на нахута.
* Прибавя се останалия зехтин и по малко от водата и сместа се разбива/пасира, докато се получи мека, почти фино гладка маса.
* Тук се опитва на сол и се прибавя колкото трябва, както и още лимонов сок, на вкус. На мен ми пое сока на 1 лимон, но не всеки хапва кисело като мен.
* Подправя се с кимион и разбърква за последно.
* Сервира се в чиния и залива с още зехтин (може да го приготвите като кладенче по средата на хумуса) и поръсва със ситно нарязан магданоз и лют, или сладък червен пипер.
Този е малко по-мек като консистенция.
1 консерва сварен нахут (450г чисто тегло )
50-80мл зехтин
50 мл олио
сок от половин лимон
1 глава печен чесън
3 печени червени чушки (средни)
1 с.л. слънчогледов тахан
1 с.л. сусамов тахан
около 100 мл вода
сол на вкус
Приготвянето
е както горния, с тази разлика, че главата чесън е печена, завита в парче фолио във фурната - за ок. 30 мин. (обикновено слагам, когато пека нещо друго, а печеният чесън е много добра добавка към всякакви пюрета и меса) Изваждам само месестата част на скилидките и пасирам с останалите продукти. Чушките ги нарязвам на едро и тогава поставям в купата на пасатора. Тук няма кимион :)
Страхотен е хумуса Пепи.Правя го често в най - различни варианти.Комбинирам различни продукти - печени зеленчуци, пролетна зеленина.Със зехтин е тежка разядката, с олио - по - лека.
ОтговорИзтриванеПоздрав , бъдете здрави !
Значи добре съм направила, че му дадох шанс, като го направих с олио и зехтин :) Сега вече има зеленини, ще пробвам с нещо зеленичко да разнообразя.
ИзтриванеБъдете здрави и вие!
Чудесен, обичамкласическия вариант и правя често.
ОтговорИзтриванеа ние харесваме повече олекотения вариант, с чушките :) Скоро правих и със сушени домати - него също.
Изтриване