Страници

21 април 2021 г.

Аранчини с черен ориз и пушена сьомга

 
        Аранчините са панирани оризови топки с разтопена моцарела вътре и  в коричка отвън.  Топчетата носят звучното италианско име Аранчини, заради визуалната си прилика с портокал ( „arancia“ означава „портокал“).   Днешните обаче са с вид на сливи Smile  черни, заради вида на ориза.  Черният, императорски ориз отдавна го харесвам и го ползвам в кухнята си, в  повечето случаи с морски дарове, риба, или като гарнитура, заедно с други видове ориз.  Среща на източната и средиземноморската кухня на Балканите Smile  Тези  различни аранчини обаче пак са с хрупкава коричка и  разтопена сърцевина и не са пържени, а са печени.    

       Малко труднно ще Ви убедя, че се приготвят бързо, но е така - най-дълго време  е варенето на ориза - ако сте ползвали черен/императорски, знаете, че му трябват 30-40 мин. И пак няма да бъде мек и разварен, както познатият ни повече видове бял ориз. След това овкусявам и оформям на топки с помощта на стреч фолио, в малка купичка и докато ги овалям в сусама, фурната е загряла и те се пекат за 6-7 мин.  Вместо моцарела вътре може да поставите сварени обелени пъдпъдъчи яйца. Така съвсем ще избягаме от думата "аранчини", но пак се получават вкусни оризови кюфтенца с хрупкава коричка. 

Аранчини с императорски ориз и пушена сьомга 

Продукти за 9-10 бр. 
~180-200 г императорски ориз 
9 бр. бейби моцарела (или друга, или добре топящ се кашкавал, нарязани на парчета с големина на среден орех)
100г пушена сьомга 
1 с.л. царевично нишесте 
2 с.л. вода 
1 скилидка чесън 
3 с.л. масло 

1 белтък разбит с 2 с.л. вода 
~150г сусам 

Приготвяне:
* Оризът се измива и залива с 500мл. гореща вода. Съдът се затваря и оставя така за 30-на мин. 
* Изплаква се, залива се с нови 500мл вода и вари на "слаб огън" - колкото да къкри, около 30 мин. 
* Отцежда се и изплаква с чиста вода (в цедка, на течаща вода).
* В тиган се загрява  маслото със фино пасираната скилидка чесън. 
* Когато зацвърчи Smile се прибавя отцедения ориз и "запържва" за минутка - колкото да се загрее много добре. 
* Прибавя се размитото  във вода нишесте, разбърква хубаво и съдът с ориза се отмества от котлона да се охлади напълно. Това с нишестето се прави, за да може да се слепи добре оризът  на топка, тъй като този вид е много беден на нишесте.  
* Фурната се включва на 200*
* Сьомгата се нарязва съвсем ситно, прибавя към ориза и разбърква. Сместа не се посолява, тъй като рибата е достатъчно солена. 
И сега оформянето Smile 
* Стреч фолио, или торбичка се поставят на дъното на малка, овална купичка. 
* В него се поставя пълна лъжица от сместа с ориза, в средата и топче моцарела, а отгоре - още лъжица ориз със сьомга. 
* Изважда се фолиото и усуква на стегната топка, която остава в този си вид и след като се развие. 
* Така се оформят и останалите. 
* Когато всички са готови се  потапят в разбития белтък и овалват - не плътно - в сусама. 
* Нареждат се в тава, на хартия за печене. 
* Фурната вече трябва да е добре загряла и се пекат вътре за 7-8 мин - когато се притисне топчето отгоре,  пръста трябва да хлътва;  да се усеща, че моцарелата вътре е разтопена.
* Може да ги сервирате с доматен, или млечно-чеснов сос. 

 

4 коментара:

  1. Не съм правила все още Аранчини. Досега съм срещала само с бял ориз. Твоето предложение е интересно и различно. Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те са си с бял ориз, Кате, нали са италиански продукт и панирани в галета. Хрупкави са, много вкусни, а най-доброто е, че мога да се направят с останал ориз с пиле :) трябва им само малко моцарела вътре. И двата вида харесва, тези заради рибата в тях :) и хрупкавия сусам.
      Прегръдки на теб!

      Изтриване
  2. И аз като Катето не съм правила, но съм опитвала в Италия и много ми се струва, че с императорски ориз ще ми харесат в пъти повече, отколкото с бял.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще трябва да направиш, за да разбереш. Май имаш такъв ориз ;) пробвай.

      Изтриване