Пълнени гъби , както и друг път съм споменавала, могат да бъдат както предястие, така и основно, ако обичате гъби :) Факт е, че аз не си припадам много по тях и последния път, когато авджи Стоев донесе една торба толкова ми писна от трите поредни вечери печени с масло, че останалите задуших и замразих :) да има за готвене с глиганец. Имат ли плънка обаче :) ми се изкачват една степен нагоре към харесваните ястия. Бързи са за приготвяне, с минимално (30 мин включване на фурна, което за лятото е достатъчно) и разнообразни откъм плънка. В случая моцарела и шунка; моцарела и прошуто.
Продуктите са ориентировъчни: трябват гъби (тук е кралска печурка, но стават всякакви, тук е кладница, която е на парчета, тъй като е голяма.)
шунка, прошуто, бекон (днес на снимката са с прошуто)
моцарела
щипка мащерка, или риган
сол
масло
И ако Ви остане от пълнката - прибавяте ситно нарязаните пънчета на гъбите, намазвате някоя тъничка филия/и и запичате заедно с гъбите и получавате брускети :) или печени сандвичи.
Приготвяне:
* Гъбите се почистват (не ги мийте, ако не е наложително).
* Пънчетата се отчупват (събирам ги в плик, замразявам и прибавям към следващата крем-супа, която ще готвя). Шапките на гъбите се посоляват и оставят за 10-15 мин. През това време се приготвя плънката и загрява фурната на 200*.
* Шунката/прошуто се нарязват на ситно, смесват се с настърганата моцарела и подправките.
* Гъбите се нареждат в тава, застлана с лист хартия за печене.
* На дъното на всяка се поставя масло - колкото грахче :).
* Пълнят се с приготвената плънка, а най-отгоре се поставя още голяма щипка, или парче моцарела.
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок 15 мин. - в долната част на фурната, но не на дъното.
Ако няма да ги хапвате веднага, може да ги приготвите и изпечете по-късно :) защото според мен са по-вкусни топли. В компанията на студено бяло вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар