Яхния от грах с месо готвя целогодишно в къщи. Няма значение какво е месото - заешко, свинско, глиганско, телешко... Макар и яхния, за мен не е сезонна манджа, откакто преди много години авджи Стоев прояде грах (преди това готвех рядко и прецеждах соса в чинията). Открила съм си 2-3 марки консервиран грах, които ползвам, откакто един замразен "ми погоди номер" и варих 2 часа. Но всеки си има любима марка и вид и предлагам да ползвате такъв, какъвто харесвате, ако решите да си сготвите манджата така.
Продукти за 5-6 порции:
около 1,2кг месо - заешко, свинско, глиганско, телешко
около 800г консервиран грах (чисто тегло, без водата)
2 следни глави лук
1 с.л. червен пипер
60-80мл олио
1 равна с.л. сол
3-4 ск. чесън
1 с.л. ситно нарязан копър
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. с връх препечено брашно (и друг път съм писала, че имам готово в буркан за сгъстяване на сосове и манджи)
Приготвяне:
* Месото се нарязва на приблизително еднакви късове.
* Посолява се (половината от количеството сол горе) и задушава в мазнината под капак, на средна степен на котлона (Да се дообясня :) когато се осоли, месото си "пуска" водата и стяга, докато се задушава, не е като варено в чиста вода. Когато са по-големи парчета, ги запечатвам в мазнината от всички страни, без да покрима съда с капак, но много често по инерция ги режа на по-малки късове ).
* Когато водата се изпари се прибавя ситно нарязаният лук, разбърква 2-3 пъти, прибавя червеният пипер, отново разбърква за половин минутка и налива водата - около 1,5л.
* Съдът се покрива и оставя ястието да къкри тихо, докато месото омекне.
* От соса се ижваждат 5-6 лъжици в купа и оставя да се охлади - ще трябват за размиване на брашното.
* Прибавя се отцеденият грах, нарязаните скилидки чесън и ако трябва - останалата сол - зависи колко солен е грахът; при мен обикновено си отива цялото количество сол - 1 с.л.
* Оставя се да покъкри 7-8 мин. (докато се охлади извадения сос.)
* В него се размива брашното и прибавя при непрекъснато и внимателно разбъркване в тенджерата :) при манджата.
* Прибавят се нарязаните копър и магданоз, разбърква се отново и за последно, затваря се с капака и се отмества от котлона (ако не е с дву-трислойно дебело дъно, може само да изключите котлона и оставите на него.
През цялото време степента на котлона трябва да е на 1/3 от мощността му (или нещо такова), за да ври ястието кротко - това означава със слаби мехурчета, а не с огромни бълбукания. Времето за увиране/омекване на месото винаги е различно - зависи какво е, колко е възрастно. Но когато ври тихо, вероятността водата му да изври е малка и това количество вода почти винаги се запазва. Но ако видите, че водата е доста намаляла, долейте малко вряла вода и намалете още котлона. И всъщност важно е как обичате такава манджа - дали гъста, с много грах на яхния, или като чорба - с малко зърна (както мама го готви, по желание на татко). ако го обичате по-рядко, ползвайте по-малка консерва грах, или отделете от тази и може да замразите остатъка за следващо готвене. Пробвайте месото с вилица - ако се къса леко и зъбите на вилицата влизат в него лесно, без съпротивление - значи е готово.
Кои са марките консервиран грах, които ползвате?
ОтговорИзтриванеБондюел, Хайнц и финия на Фамилекс. И един на Chefs или нещо такова пише ма етикета.
ИзтриванеЗдравейте! Препеченото брашно може ли да се замени с пшеничено или царевично нишесте? И ако да, същото количество ли? Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеПо принцип да, не е голямо количество и няма да промени консистенцията, или вкуса. Същото количество, да.
Изтриване