Днешната попска яхния е с бекаси, но може да се приготви и с други пернати, или по-едър дивеч - глиганско, или заешко месо. Мускулната тъкан се разгражда от мариноването, което окрехкотява месото, а дългото и бавно готвене го запазва сочно. Бекаси има, бекаси направих :) отлежали няколко месеца, а ги има благодарение на приятел - споделяла съм, че пернатите не влизат в ловния сезон на авджи Стоев. Честно казано не съм сигурна дали са бекаси, или бекасини, вече забравих :) Това не е толкова важно.
През последните дни усетихме хладните дни на есента и на тази яхния много подхожда едно плътно червено вино - мерло, или мавруд. И тъй като в ястието има червено вино, следваме правилото - "С каквото вино ще хапваме, с такова го готвим". Задължителните за попската яхния са арпаджикът, виното и месото, естествено :) Една бройка е напълно достатъчна за една порция. Тук имаме 3
Продукти за 3 порции:
3 бр бекаси (или бекасини, пъдпъдъци, гургулици, патици....)
За мариноването:
3-4 стръка целина/кервиз
100 мл червено вино
200 мл вода
1 зърно бахар (леко счукано)
5-6 нарязани скилидки чесън
1 нарязана на дребно глава лук
1 морков, нарязан на кръгчета
1 ч.л. сол
1/2 кг арпаджик
100 мл червено вино
250 мл гъст доматен сок
1 морков
1 ч.л. червен пипер
50 мл олио
100г масло
2 глави чесън
5-6 листа целина/кервиз
Приготвяне:
* Птиците се почистват.
* Слагат се в дълбока купа и към тях прибавят всички продукти за мариноването.
* Купата се покрива с лист фолио (свежо, или алуминиево, или просто найлонов плик ) и прибира в хладилник за 12 часа, през които 3-4 пъти се отваря и разбъркват продуктите.
* Арпаджикът се почиства :) тъй като е много дребен, става лесно, ако се залее с вряла вода - без друго така излиза малко от лютивината му.
* Птиците се изваждат от маринатата, отцеждат и подсушават.
* В тиган се загрява олиото и маслото.
* Птиците са запържват за по минута от всички страни и изваждат в приготвената тава за печене.
* В същата мазнина се "врътват" арпаджика и обелени скилидки на едната глава чесън - за 2-3 мин., прибавя се червения пипер; разбърква се.
* "Гаси" се с червеното вино и оставя да къкри 1-2 мин.
* Прибавя се към месото в тавата; прибавя се доматения сок, кервиза, нарязаният морков, другата глава чесън и налива ок 500 мл вода.
* Тавата се покрива плътно с фолио и поставя във фурната да се пече - първо на 220* за ок 15-мин - докато се чуе къкрене, после градусите се намаляват на 160 и пече за около 2,5 ч.
* На моите птици това време им беше достатъчно. Всички хора, готвещи дивеч знаят, че времето за готвене е променлива величина, тъй като не се знае на каква възраст е. Затова когато извадите тавата, пробвайте месото - ако все още е жилаво, прибавете още малко вряла вода ако трябва, завивайте отново добре с фолио и връщайте във фурната за още част.
* В края на печенето сосът трябва да е останал малко :) по принцип тази яхния не плува в много сос, затова ако искате - сложете повече вода още в началото.
* Сервира се по едно птиче върху 2-3 лъжици от перфектните задушени зеленчуци.