21 септември 2022 г.

Попска яхния с бекаси

 

       Днешната попска яхния е с бекаси, но може да се приготви и с други пернати, или по-едър дивеч - глиганско, или заешко месо. Мускулната тъкан се разгражда от мариноването, което окрехкотява месото, а дългото и бавно готвене го запазва сочно.  Бекаси има, бекаси направих :) отлежали няколко месеца,  а ги има благодарение на приятел -  споделяла съм, че пернатите не влизат в ловния сезон на авджи Стоев. Честно казано не съм сигурна дали са бекаси, или бекасини, вече забравих :) Това не е толкова важно. 
      През последните дни усетихме хладните дни на есента и  на тази  яхния  много подхожда едно плътно червено вино - мерло, или мавруд. И тъй като в ястието има червено вино, следваме правилото - "С каквото вино ще хапваме, с такова го готвим". Задължителните за  попската яхния са арпаджикът, виното и месото, естествено :)  Една бройка е напълно достатъчна за една порция.  Тук имаме 3 🙂 

Продукти за 3 порции: 
3 бр бекаси (или бекасини, пъдпъдъци, гургулици, патици....) 
За мариноването: 
3-4 стръка целина/кервиз
100 мл червено вино 
200 мл вода 
1 зърно бахар (леко счукано)
5-6 нарязани скилидки чесън 
1 нарязана на дребно глава лук 
1 морков, нарязан на кръгчета 
1 ч.л. сол 

1/2 кг арпаджик 
100 мл червено вино 
250 мл гъст доматен сок 
1 морков 
1 ч.л. червен пипер 
50 мл олио 
100г масло 
2 глави чесън 
5-6 листа целина/кервиз

 
Приготвяне
* Птиците се почистват. 
* Слагат се в дълбока купа и към тях прибавят всички продукти  за мариноването. 
* Купата се покрива с лист фолио (свежо, или алуминиево, или просто найлонов плик ) и прибира в хладилник за 12 часа, през които 3-4 пъти се отваря и разбъркват продуктите. 

* Арпаджикът се почиства :) тъй като е много дребен,  става лесно, ако се залее с вряла вода - без друго така излиза малко от лютивината му. 
* Птиците се изваждат от маринатата, отцеждат и подсушават. 
* В тиган се загрява олиото и маслото. 
* Птиците са запържват за по минута от всички страни и изваждат в приготвената тава за печене. 
* В същата мазнина се "врътват" арпаджика и  обелени скилидки на едната глава чесън - за 2-3 мин., прибавя се червения пипер; разбърква се. 
* "Гаси" се с червеното вино и оставя  да къкри 1-2 мин. 
* Прибавя се към месото в тавата; прибавя се доматения сок, кервиза, нарязаният морков, другата глава чесън и налива ок 500 мл вода. 
* Тавата се покрива  плътно с фолио и поставя във фурната да се пече - първо на 220* за ок 15-мин - докато се чуе къкрене, после градусите се намаляват на 160 и пече за около 2,5 ч. 
* На моите птици това време им беше достатъчно. Всички хора, готвещи дивеч знаят, че времето за готвене е променлива величина, тъй като не се знае на каква възраст е. Затова когато извадите тавата, пробвайте месото - ако все още е жилаво, прибавете още малко вряла вода ако трябва, завивайте отново добре с фолио и връщайте във фурната за още част. 
* В края на печенето сосът трябва да е останал малко :) по принцип тази яхния не плува в много сос, затова ако искате - сложете повече вода още в началото. 
* Сервира се по едно птиче върху 2-3 лъжици от перфектните задушени зеленчуци. 
 

 

11 септември 2022 г.

Пастет от авокадо с пушена сьомга

 

       И крема сирене.  Ужасът на шеф Манчев :) Това са продуктите на това пастетче, което много харесвам и често ме спасява за закуска. Нищо, че е с риба :) Човек, който може да закуси шкембе чорба едва ли се плаши от риба в закуската :) Пушената сьомга са коремчета, които продават в много търговски вериги. Тук при нас има в една голяма, но незнайно защо там са едни по-тънички (кожа и мазнина) и голяма част от тях изхвърлям, а в друга местна вериги са доста богати на месо. Като се почисти от кожата е подходящо за всякакви салати, пастата от предната публикация и различни пастети. 

Рецепта :) точна няма. Правя я с равни части месо от рибата, омекнало авокадо и крема сирене. 

Всичко се намачква и обърква, а когато не е за закуска - прибавям и фино смляна скилидка  чесън. Подправки не слагам; за мен е достатъчен ароматът на пушената риба. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...