27 октомври 2023 г.
Картофена салата с пушен паламуд
19 октомври 2023 г.
Чомлек с дивеч
Чомлекът е ястие от Пиринския край и българската национална кухня. Бавно готвената яхния се нарежда до капамите, кавърмите и е лесно за приготвяне ястие, но много богато на вкус и засищащо и не се нуждае от други гарнитури, освен чаша хубаво червено вино. Моето предложение за вино е мавруд; с неговия плътен вкус и прекрасен плодов аромат това вино много добре подхожда на глиганското месо. Подготовката на продуктите отнема около 15 мин, за сметка на готвенето – около 3 часа във фурната, но пък крехкото дивечово месо в края на готвенето си заслужава чакането. Затова е най-добре да го оставите за почивен, или празничен ден, когато ще му се насладите с цялото семейство около масата. Може да се приготви с почти всяко месо: дивечово – заек, глиган, сърна, или еленско, а може и с питомно – свинско, телешко, или заешко.
Чомлек от дивеч
Продукти за 4 порции:
~800-900 г месо от глиган (или от друг вид дивеч)**
1 глава лук
250 г маринован арпаджик (бурканче )
2 глави чесън
240 мл гъст доматен сок
2 с. л. брашно
150 мл червено вино
1 ч. л. червен пипер
2 зърна бахар
2-3 дафинови листа
1 малък стрък целина
2 -3 средни картофа
60 г масло и 50 мл олио
сол на вкус
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи хапки; лукът на
дребно; картофите на 4; скилидките чесън се белят.
* В тиган се загрява маслото с олиото и месото
запържва за по 2 мин. от страна.
* Прибавя се лукът, запържва за минута с месото и
подправя със солта и червения пипер.
* Заливат се веднага с виното и доматения сок, за
да не прегори червеният пипер.
* Прехвърля се в тава за печене, или глинено гърне
(по-добрият избор), прибавят се нарязаните картофи, целината и налива ~ 800 мл
вода.
* Тавата се завива плътно с фолио (или гърнето се
затваря с капак, под който се поставя лист алуминиево фолио) и поставя във
фурната.
* Включва се на 200о и когато се чуе
къкренето отвътре (след около 30 мин) градусите се намаляват на 150о.
* Пече се около 3 ч. на слаба фурна.
* Съдът се изважда, развива се фолиото и в ястието
прибавят маринованите лукчета, почистените скилидки чесън, размитото в малко
вода брашно, зърната бахар и дафиновите листа.
* Връща се във фурната, градусите се увеличават на
180 и пече още 20 мин.
* Сервира се топло, поднесено с чаша вино.***
**Преди да започнете готвенето, трябва да знаете,
че месото е проверено и изследвано. Ако е прясно, залейте го с гореща марината
от вода, лук, оцет и подправки и оставете така за 2 часа. После измийте обилно
и подсушете. Маринатата спомага за разграждане на мускулните влакна. Ако месото
е замразено от фризер, няма нужда от мариноване, тъй като замразяването също
разгражда мускулната тъкан.
***Може да сервирате с целите парчета картофи, но
може и да ги намачкате грубо и сервирате така в задушената яхния.
3 октомври 2023 г.
Студена бадемова супа Ахо Бланко
“Ахо Бланко” (Аjo Blanco) преведено от испански означава "бял чесън". Това е и един от основните три продукта за студената андалуска супа - другите са бадеми и хляб. Някои по-възрастни хора ще се досетят, че прилича на нашия селски таратор, който се прави с краставици и счукани орехи - по същия начин като орехите, тук бадемите пускат своето "мляко" и оцветяват студената супа в бял цвят. Смята се за предшественик на другата испанска супа - гаспачо, от времето, когато доматите и чушките не са били познати в Европа. И колкото по-дълго стои в хладилник, толкова по-вкусна става. За разлика от нашите видове таратори, тази студена супа освен освежаваща е и добре засищаща. Бърза за приготвяне, особено ако ползвате бланширани бадеми.
Продукти за 3-4 порции:
180г обелени бадеми ***
800 млвода
200г бял хляб без кора
2-3 скилидки чесън
2 с.л. оцет (ябълков)
3-4 с.л. зехтин
1-2 щипки сол
5-6 листа мента
100г грозде (по възможност без семки)
1-2 лъжици печени нарязани/бланширани бадеми
2-3 лъжици зехтин
още няколко листа мента
*** Ако бадемите не са обелени, залейте ги с ок 300 мл гореща вода и оставете за 20-30 мин. Кожицата им набъбва и се бели лесно.
Приготвяне:
* Всички продукти от първата част се поставят в купа и блендират на висока скорост за 2-3 мин.
* Сместа може да се остави така, но тъй като не е съвсем фина, аз я прецеждам - помагайки си с лъжица, да се разбърква и отцежда по-добре, накрая остава само 2 лъжици по-едра смес. Ако не ви се изхвърля сложете я в някоя партида хумус.
* Прибавят се онези 5-6 листа мента и прибира в хладилник за поне 2 часа. Преди сервиране листата мента се изваждат - пуснали са си достатъчно аромат.
* Супата се разпределя в 3 (4) купички. Всяка се гарнира с още листа мента, щипка запечени бадеми, струйка зехтин и няколко зърна грозде, срязани на две.
Скаридите са много подходящи за гарниране :-) на тази студена супа. Контрастът между свежия вкус на мента с бадеми чудесно се допълва от едни пикантни скариди с каджун и в масло.