27 октомври 2023 г.

Картофена салата с пушен паламуд

 

     Тази чиния е колкото салата, толкова и мезе, или вечеря :-) Но есента си е тук и свежите зеленчукови салати заменихме с  моркови, цвекло, ряпа , картофи, а да напомня, че идва ред и на руската :-). Картофи с риба са си класика, а аз  се гордея с моята картофена салата. И с маринования си паламуд се гордея, но вече 2-3 години ходим по-рано  през лятото на море и не успяваме да си вземем пресен от рибарите. А в Стара Загора прясна риба е ... мит, да кажем. Днешната салата обаче е с деликатния пушен паламуд на Черноморски улов.  
Предисторията е  пак с техния маринован паламуд, която обаче салата не стигна до снимка. Уверявам Ви, картофената салата е еднакво вкусна с всякакъв паламуд. 
 
Продукти:
5-6 средни  картофа 
копър 
оцет/лимон, олио/зехтин, сол
лук (за предпочитане пресен, но може и глава салатен)

~ 150 г филе  пушен паламуд , почистен от кожата (или  филе маринован паламуд, отцеден от маринатата )

Приготвянето
* Картофите се измиват и варят с кората в подсолена вода  до омекването им - и друг път съм писала, варя картофите във вода, не повече от 2/3 от височината им. Сол слагам, за да не се напукат при варенето, не че е фатално, ако се нацепи кожата им. 
* Отцеждат се от водата, но не се заливат със студена да се охлаждат. 
* Белят се горещи :-) 
* Докато са още горещи се  нарязвате на кубчета 
* Веднага се  овкусяват  с олио/зехтин,  оцет/лимон и  сол и разбъркват. Естествено тези подправки са на вкус, но не забравяме, че и рибата е солен продукт. 
* Докато се варят картофите, пушения/маринован паламуд се нарязва на кубчета. 
* Прибавя се към салатата, заедно с  лука и копъра и отново обърква. 

*** Сладко-киселите зърна нар са чудесна добавка към тази (т.е. към почти всяка) салата. 



19 октомври 2023 г.

Чомлек с дивеч

  

       Чомлекът е ястие от Пиринския край и българската национална кухня. Бавно готвената яхния се нарежда до капамите, кавърмите и е лесно за приготвяне ястие, но много богато на вкус и засищащо и не се нуждае  от други гарнитури, освен чаша  хубаво червено вино. Моето предложение за вино е мавруд; с неговия  плътен вкус  и  прекрасен плодов аромат  това вино много добре подхожда  на глиганското месо.  Подготовката на продуктите отнема около 15 мин, за сметка на готвенето – около 3 часа във фурната, но пък крехкото дивечово месо в края на готвенето си заслужава чакането. Затова е най-добре да го оставите за почивен, или празничен ден, когато ще му се насладите с цялото семейство около масата. Може да се приготви с почти всяко месо: дивечово – заек, глиган, сърна, или еленско, а може и с питомно – свинско, телешко, или заешко.


Чомлек от дивеч

Продукти за 4 порции:

~800-900 г месо от глиган (или от друг вид дивеч)**
1 глава лук
250 г маринован арпаджик (бурканче )
2 глави чесън
240 мл гъст доматен сок
2 с. л. брашно
150 мл червено вино
1 ч. л. червен пипер
2 зърна бахар
2-3 дафинови листа
1 малък стрък целина
2 -3 средни картофа
60 г масло и 50 мл олио
сол на вкус

Приготвяне:

* Месото се нарязва на големи хапки; лукът на дребно; картофите на 4; скилидките чесън се белят.
* В тиган се загрява маслото с олиото и месото запържва за по 2 мин. от страна.
* Прибавя се лукът, запържва за минута с месото и подправя със солта и червения пипер.
* Заливат се веднага с виното и доматения сок, за да не прегори червеният пипер.
* Прехвърля се в тава за печене, или глинено гърне (по-добрият избор), прибавят се нарязаните картофи, целината и налива ~ 800 мл вода.
* Тавата се завива плътно с фолио (или гърнето се затваря с капак, под който се поставя лист алуминиево фолио) и поставя във фурната.
* Включва се на 200о и когато се чуе къкренето отвътре (след около 30 мин) градусите се намаляват на 150о.
* Пече се около 3 ч. на слаба фурна.
* Съдът се изважда, развива се фолиото и в ястието прибавят маринованите лукчета, почистените скилидки чесън, размитото в малко вода брашно, зърната бахар и дафиновите листа.
* Връща се във фурната, градусите се увеличават на 180 и пече още 20 мин.
* Сервира се топло, поднесено с чаша  вино.***


**Преди да започнете готвенето, трябва да знаете, че месото е проверено и изследвано. Ако е прясно, залейте го с гореща марината от вода, лук, оцет и подправки и оставете така за 2 часа. После измийте обилно и подсушете. Маринатата спомага за разграждане на мускулните влакна. Ако месото е замразено от фризер, няма нужда от мариноване, тъй като замразяването също разгражда мускулната тъкан.

***Може да сервирате с целите парчета картофи, но може и да ги намачкате грубо и сервирате така в задушената яхния.


3 октомври 2023 г.

Студена бадемова супа Ахо Бланко

 

       “Ахо Бланко” (Аjo Blanco) преведено от испански означава "бял чесън". Това е и един от основните три продукта за студената андалуска супа - другите са бадеми и хляб. Някои по-възрастни хора ще се досетят, че прилича на нашия селски таратор, който се прави с краставици и счукани орехи - по същия начин като орехите, тук бадемите пускат своето "мляко" и оцветяват студената супа в бял цвят. Смята се за предшественик на другата испанска супа - гаспачо, от времето, когато доматите и чушките не са били познати в Европа. И колкото по-дълго стои в хладилник, толкова  по-вкусна става. За разлика от нашите видове таратори, тази студена супа освен освежаваща е и добре засищаща. Бърза за приготвяне, особено ако ползвате бланширани бадеми.


Продукти за 3-4 порции:
180г обелени бадеми ***
800 млвода
200г бял хляб без кора
2-3 скилидки чесън
2 с.л. оцет (ябълков)
3-4 с.л. зехтин
1-2 щипки сол

5-6 листа мента

100г грозде (по възможност без семки)
1-2 лъжици печени нарязани/бланширани бадеми
2-3 лъжици зехтин
още няколко листа мента

*** Ако бадемите не са обелени, залейте ги с ок 300 мл гореща вода и оставете за 20-30 мин. Кожицата им набъбва и се бели лесно.

Приготвяне:
* Всички продукти от първата част се поставят в купа и блендират на висока скорост за 2-3 мин.
* Сместа може да се остави така, но тъй като не е съвсем фина, аз я прецеждам - помагайки си с лъжица, да се разбърква и отцежда по-добре, накрая остава само 2 лъжици по-едра смес. Ако не ви се изхвърля :) сложете я в някоя партида хумус.
* Прибавят се онези 5-6 листа мента и прибира в хладилник за поне 2 часа. Преди сервиране листата мента се изваждат - пуснали са си достатъчно аромат.
* Супата се разпределя в 3 (4) купички. Всяка се гарнира с още листа мента, щипка запечени бадеми, струйка зехтин и няколко зърна грозде, срязани на две.

Скаридите са много подходящи за гарниране :-) на тази студена  супа. Контрастът между свежия вкус на мента с бадеми  чудесно се допълва от едни пикантни скариди с каджун и в масло. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...