28 юли 2021 г.

Шоколадов сладкиш с банан и манго

      Шоколадов сладкиш посред лято :) Но това лято случвам все на сладки дини от близкия магазин, че прекаляваме с яденето им :) особено вечер. Затова днес се взех в ръце и направих сладкиш, с хапването на който няма притичване през час до 00. Пък и засища, не е като с динята. Сочен, влажен, шоколадов.... Друг път го правя с пюре от ябълки, но днес е с манго  :) този плод тази година го купувам често, след като го открих за суши-то. Има плодове и зеленчуци, които не обичаме много у дома, но ги купувам за някакви си ястия и после им търся приложение. Така и с мангото - обирам месестата част, пюрирам и ползвам в кремчета и сладкиши. Този сладкиш е без яйца и масло, което го прави подходящ и за пости.  

 Продукти за тава  ~18/27 см:

2 средни, много добре узрели банана 
3/4 ч.ч. кафява захар 
100 г пюре от манго***
1/3 ч.ч. вода 
1 ч.л. оцет 
1 и 1/3 ч.ч. брашно 
1/4 ч.ч. черно какао 
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб 
30мл олио (от гроздовите семки няма миризма)
80 г шоколад с висок % съдържание на какао, или шоколадови капки за печене.

чашата е с вместимост 240 мл. 
***Мангото и бананите имат много приятен аромат. В хранителните магазини има детски нектари - дозички, по 90-100мл, които са много подходящи за този сладкиш


Приготвяне:

* Фурната се загрява на 180*С.
* Шоколадът се нарязва на дребно (предпочитам капки, че са готови за ползване).
* Бананите се пасират. 
* Захарта се смесва с  двата вида  пюретата; прибавят се олиото и водата и разбърква. 
* На лист хартия, или в друга купа се смесват брашното, какаото и солта, шоколадът. 
* Прибавят се към банановата смес и обърква, докато поеме сухите съставки. 
* Накрая се прибавя содата за хляб, угасена в оцета и разбърква за последен път :)
* Изсипва се в тава с размери ок. 18/27 см., застлана с хартия за печене, или намаслена. 
* Пече се малко под средното ниво на фурната за ок 20 мин - или проба с дървено шишче в сладкиша, по което не трябва да има полепнало тесто. Шоколад, като в случая - може  :blush: Ако решите, че не е допечен и изпечете до сухо - ще стане сух. Пробвала съм :) Ако искате сух сладкиш - изберете друга рецепта.  Този трябва да остане влажен в средата. 


 

21 юли 2021 г.

Тарта от бутертесто със зеленчуци

       Тартите и тарталетите са харесвани в къщи :) Независимо дали със маслено тесто, или по-мързеливо - с бутертесто. Днешната е подобна на тази с маслено тесто, патладжани и сирене , но с добавени тиквички и  за по-бързо -с бутертесто.  Зеленчуците отново запичам, за да им излезе влагата и не разводняват блата, но доматите не -избрах по-месести,  не толкова водни. Независимо коя ще изберете да направите - все са вкусни :) пък и с любимия зеленчук патладжан. Най-хубавото е, че може да си подготвите зеленчуците по-рано (от предния ден, както  правя аз), а подреждането и изпичането стават бързо.  Нещо като рататуй на блат :) Но рататуй не знам дали ще се яде у нас, поради липсата на сирене.

Продукти:
1 пак охладено бутертесто 275/350г
1 патладжан, ок 300г
2 средни тиквички (с различните цветове става по-шарено :) )
3 средни домата сорт Рома, Ръгби, или Сан Марцано (или други дребни, месести)
ок 200г сирене
риган, сол
пекорино романо, пармезан, или грана падано за поръсване
малко зехтин

Приготвяне:
* Патладжанът и тиквичките се нарязват на тънки кръгове - пр. с дебелина 2-3мм.
* Посоляват се и оставят да се отцедят за час.
* Измиват се и отцеждат.
* Фурната се загрява на 180*.
* Тавата за печене се застила с лист хартия, намаслява се леко с четка.
* Нареждат се отцедените кръгчета зеленчуци плътно, отгоре отново се заливат със струйка зехтин, или олио и пекат до омекването им - ок 10-13мин, поставени в загрятата фурна.
* Изваждат се и охлаждат.

* Сиренето се нарязва на тънки резени, доматите - на тънки кръгчета. Те се посоляват съвсеееем леко.
* Лист бутертесто се разстила и надупчва с вилица, за да не се навдига при печенето.
* Върху него се нареждат ветрилообразно зеленчуците, като се редуват, а между тях поставят и парченца сирене.
* По края на листа тесто се оставя свободни ок 1.5 см. - тези краища се прехвърлят върху зеленчуците, за да се образува борд :) който по желание може да намажете с разбито яйце.
* Поръсват се с риган и струйка зехтин.
* Тавата с приготвения тарт се поставя в загрятата фурна и пече до зачервяване - около 20 мин.
* Изважда се и веднага поръсва с настърганото твърдо италианско сирене.

 

16 юли 2021 г.

Рибно гювече с гъби

       Гювечетата  са бързи за приготвяне  и леки за летните горещини, търпящи всякакви импровизации  и много често съдържанието им се определя след оглед на хладилника. Във всеки хладилник винаги ще се намерят продукти за поне 3 гювечета, дори да не сте пазарували специално за тях.  А през последната година и половина много хора започнаха да пазаруват онлайн , което често вкарва в кошницата и различни  от планираните продукти. 
       Рибното гювече, за разлика от това със сирена, не е много известно, но  е също толкова бързо за приготвяне. Рибата в него остава сочна. За да не  е толкова силна рибната миризма и не се получи като варена  рибата, или филето,  запичам предварително на тиган под капак, за по 2-3 мин от страна.  Подходяща риба е всяка, с по-малко, или лесно отделящи се със с келета  кости - пъстърва, ципура, скумрия, херинга, сьомгова пъстърва, лаврак,  паламуд, кефал.  Рибата в днешната рецепта е  пъстърва, а в тази  ми рецепта  за рибно гювече е филе,  без картофите и гъбите, а заливката е по-наситено млечна. Има разлика в двете :) предпочитам това с картофите. 
Продукти за 2 порции:
1 риба около 600г, или 2 филета по ок 220-250г
2 домата
1 чушка
2 средни сварени картофа
4 гъби (печурка)
2-3 с.л. сок от лимон
сол, черен пипер
2-3 с.л. галета
3-4 с.л. олио

2 яйца
100 г. кисело мляко
щипка сол и 1 ч.л. брашно
150 г. кашкавал

Приготвяне:
* Рибата/Филетата се подправят със сол, пипер и лимоновия сок.
* Запечатват се на тиган с 1-2 лъжици олио за по 2 мин . от двете страни . Ако е цяла риба, след запечатването се почиства от костите. (Ако ще Ви бъде по-лесно, може да поставите в силно загрята фурна, на лист хартия за печене за 10 мин. )
* Доматите и чушката се почистват и заедно с картофите и гъбите се нарязват на кръгове/резени. Посоляват се.
* Гювечатата се намазват с мазнината и поръсват добре с галетата.
* Нареждат се парчета риба, домат, картоф, чушка, гъби- ветрилообразно, докато запълнят гювечето. Ако гювечето Ви е по-широко и в средата остава празно място, може да наредите гъбите там.
* Гювечетата се поставят в леко загрята фурна – на ок 100оС, тъй като ако поставите керамичния съд в силно загрята фурна има опасност да се спука. След като се поставят, фурната се увеличава на 200оС и пекат около 15-20 мин
* Яйцата, млякото и брашното се разбиват, прибавя се настъргания кашкавал и солта и със сместасе заливат изпечените гювечетата.
* Запичат се още 5-7 мин. до зачервяване.
* Може да се сервират направо с гювечетата, а може да се обърнат в чиния. С нож се минава по вътрешната стена на гювечето - за да се отлепи изпечената част, поставя се чинията и превърта гювечето върху нея. Тъй като дъното на съдчетата е посипано с галета преди печене, те лесно се отлепват.
  


14 юли 2021 г.

Пълнени гъби с шунка и моцарела

 
       Пълнени гъби , както и друг път съм споменавала, могат да бъдат както предястие, така и основно, ако обичате гъби :) Факт е, че аз не си припадам много по тях и последния път, когато авджи Стоев донесе една торба толкова ми писна от  трите поредни вечери печени с масло, че останалите задуших и замразих :) да има за готвене с глиганец. Имат ли плънка обаче :) ми се изкачват една степен нагоре към харесваните ястия.  Бързи  са за приготвяне, с минимално (30 мин включване на фурна, което за лятото е достатъчно) и разнообразни откъм плънка.  В случая моцарела и шунка; моцарела и прошуто. 
Продуктите са ориентировъчни: 
трябват гъби (тук е кралска печурка, но стават всякакви, тук е кладница, която е на парчета, тъй като е голяма.)
шунка, прошуто, бекон (днес на снимката са с прошуто)
моцарела 
щипка мащерка, или риган 
сол 
масло 

И ако Ви остане от пълнката -  прибавяте ситно нарязаните пънчета на гъбите, намазвате  някоя тъничка филия/и и запичате заедно с гъбите и получавате брускети :) или печени сандвичи. 

Приготвяне:
* Гъбите се почистват (не ги мийте, ако не е наложително). 
* Пънчетата се отчупват (събирам ги в плик, замразявам и прибавям към следващата  крем-супа, която ще готвя). Шапките на гъбите се посоляват и оставят за 10-15 мин. През това време се приготвя плънката и загрява фурната на 200*.  
* Шунката/прошуто  се нарязват на ситно,  смесват се с настърганата моцарела и  подправките. 
* Гъбите се нареждат  в тава, застлана с лист хартия за печене. 
* На дъното на всяка  се поставя масло - колкото грахче :). 
* Пълнят се с приготвената плънка, а най-отгоре се поставя още голяма щипка, или парче моцарела. 
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок 15 мин. - в долната част на фурната, но не на дъното. 

Ако няма да ги хапвате веднага, може да ги приготвите и изпечете  по-късно :) защото според мен са по-вкусни топли. В компанията на  студено  бяло вино. ;D
 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...